NAKON OSAM GODINA

Dora - Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije iduće godine u Opatiji


Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije, prvi put nakon osam godina, održat će se 16. veljače iduće godine u Opatiji kada će se i u izravnom prijenosu HTV-a održati središnja festivalska večer, najavljeno je u utorak s Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Povratak Dore, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, koji su u utorak potpisali i sporazum o suradnji, a središnja večer održat će se u sportskoj dvorani "Marino Cvetković" u Opatiji.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izrazio je zadovoljstvo povratkom ovog velikog natjecanja, kao i suradnjom s Opatijom "tradicionalnom prijestolnicom Dore i hrvatske glazbe.

"Posebna mi je čast najaviti da HRT svoj projekt Dora vraća u Opatiju. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji, pa bih želio podsjetiti kako je 1992. tamo prvi put bio i organiziran festival na kojem je izabrana hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije. Proteklih godina bila je pauza, a sada će HRT i Grad Opatija zajednički vratiti ovaj projekt tamo gdje i pripada", rekao je Bačić.

Na taj će način, dodao je, publika i stručni žiri, odnosno najšira javnost putem televotinga, odabirati pjesmu koja će zastupati Hrvatsku na Eurosongu.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je zajedničke napore Hotela Millenium, Grada Opatije, ustanove Festival Opatija, gradske tvrtke Opatija 21 i HRT-a, koji su surađivali kako bi se Dora vratila u Opatiju.

"Nadam se da je ovo početak i kako Dora neće tako brzo otići iz Opatije“, rekao je gradonačelnik Dujmić.

Kako je najavljeno, tijekom dva dana koja će prethoditi Dori, u Opatiji će biti održani i koncerti Simfonijskog orkestra, 14. veljače te dan kasnije koncert Jazz orkestra HRT-a.

Na konferenciji za tisak u povodu povratka Dore bili su i raniji predstavnici Hrvatske na Eurosongu - Tony Cetinski, Jacques Houdek, Feminem, Kraljevi ulice i Franka Batelić, ali i Rajko Dujmić, jedini hrvatski skladatelj čija je pjesma, 'Rock me, Baby', pobijedila na Eurosongu u izvedbi grupe Riva i dovela Eurosong u Zagreb, kao i Ivica Propadalo, čija je skulptura izabrana za službenu statuu Dore.

Natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije 2019. otvoren je do 10. siječnja 2019. nakon čega će ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme, koje će se 16. veljače u Opatiji natjecati za prestižnu titulu Dore 2019. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini