DORA

Odabrani sudionici Hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije ELIS LOVRIĆ I UMAŠKA MANNTRA ODABRANI ZA DORU


Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Vrdoljak Vanna, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Antonija Šola, Zlatko Gal i predsjednik žirija Željen Klašterka, protekla dva dana nisu imali lak posao. Između 166 prijavljenih pjesama za ovogodišnju Doru, trebalo je izabrati njih 16. Popis je objavljen jučer u podne, a među izabranim autorima je i poznata istarska kantautorica Elis Lovrić, koja je netom nagrađena i Istrianom. Ona će se predstaviti pjesmom "All i really want", čija je autorica stihova i glazbe.

U Opatiji 16. veljače

Istru će na Dori predstavljati i umaška grupa Manntra, koja će se predstaviti pjesmom "In the Shadows" koju potpujuju M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić.

- Nismo očekivali da će rock/metal ikad proći na Dori. To je dobar znak jer znači da se Dora ponovo rodila u nešto što ima sluha i za drugi dio publike. Možemo obećati da ćemo imati najglasniji nastup i da ćemo, ako prođemo u finale, na Eurosong u Izrael ići ni više nego u F-16, kazao je Marko Matijević Sekul iz Manntre.

Dora ili Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije ime je dobila po hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević (1885. — 1923.) i glazbeno je natjecanje u organizaciji Hrvatske radiotelevizije. Ove će se godine održati 16. veljače u Opatiji, a pobjedom na Dori, uz odlazak na Eurosong, dobiva se i statua Dore čiji je tvorac Ivica Propadalo.

Povratak

Doru je osmislila bivša urednica Zabavnog programa HRT-a Ksenija Urličić. Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije prvi puta je održan 1992. godine pod nazivom Crovizija, no zbog problema pristupanja EBU-u, Hrvatska se te godine nije natjecala na Eurosongu s pobjedničkom pjesmom "Aleluja" grupe Magazin. Naredne dvije godine, koristi se privremeni naziv Hrvatski televizijski festival, a ime Dora prvi puta se koristi 1995. godine. Ne računajući reality Doru iz 2011. godine pod nazivom "Idemo na Eurosong", posljednja festivalska Dora održana je 2010. godine u Opatiji. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter