ENOTEKA

VINARIJI FAKIN IZ ZASEOKA BATAJI NEDALEKO MOTOVUNA Odležana malvazija La Prima

| Autor: Emil PERDEC

Vinarija Fakin obrađuje 33 hektara vinograda u okolici Motovuna i Brkača. Dio vinograda čine novi nasadi, a dio vinograda su stari nasadi koje je davnih godina podizao bivši kombinat. Fakin je na tržištu prisutan s devet etiketa vina, a od sortimenta dominantne su domaće sorte grožđa teran i malvazija dok ostatak čine muškat bijeli i chardonnay

 

Ovih dana diljem lijepe naše i šire berba grožđa je u punome zamahu. U odnosu na lanjsku berbu, počela je desetak dana kasnije. Kako mi je u našem zadnjem razgovoru rekao jedan od naših najznačajnijih enologa Mario Staver, berba bi trebala biti jako dobra. Rane sorte u koje spadaju chardonnay i sauvignon bijeli, već su pobrane, pogotovo kod onih vinara koji rade pjenušac, a sad je na redu kraljica istarskih vinograda - malvazija istarska.

Nedostatak radne snage je očit problem na svakom koraku pa tako i vinari imaju problema s pronalaskom kvalitetnih ljudi za berbu grožđa. Mnogi vinogradari će tom problemu doskočiti kombajnima za branje grožđa u onim vinogradima gdje je to moguće, pogotovo za branje onog grožđa koje je namijenjeno za proizvodnju baznih vina. Zahvaljujući društvenim mrežama možemo pratiti berbe diljem Hrvatske jer je mlađa generacija vinara već odavno shvatila mogućnosti koje društvene mreže pružaju u komunikaciji s krajnjim potrošačem te ih obilato koristi.

Motovunsko vinogorje

Slike lijepog dana u vinogradu u vrijeme berbe su nešto prekrasno, a kad poduzetni poput Klaudija Tomaza još angažiraju i dron, tek onda vidimo koliko je lijepo Motovunsko vinogorje. Motovun se u zadnjih deset godina prometnuo u jednu od najznačajnijih istarskih vinogradarskih mikrolokacija s osam vinarija na malom prostoru. Danas bih se posvetio vinariji Fakin iz zaseoka Bataji nedaleko Motovuna, a vinariju vode mladi supružnici Marko i Beti uz pomoć Markova oca Elija. Vinarija Fakin danas obrađuje 33 hektara vinograda i svi se nalaze u krugu od dva kilometra okolici Motovuna i Brkača. Dio vinograda čine novi nasadi, a dio vinograda su stari nasadi koje je davnih godina podizao bivši kombinat. Fakin je na tržištu prisutan s devet etiketa vina, a od sortimenta dominantne su domaće sorte grožđa teran i malvazija dok ostatak čine muškat bijeli i chardonnay. Vinarija Fakin je do sada dobila niz nagrada za svoja vina a pogotovo za svježu malvaziju.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Fakinove odležane malvazije „La prima“ koja s teranom „Il primo“ predstavlja top vina ove vinarije koja na tržište izlaze samo u najboljim godinama. Prva „La Prima“ je na tržište plasirana iz berbe 2012., a do sada je preskočena samo 2014., koja je bila izuzetno kišna godina i u njoj nije bilo materijala za top vina. Grožđe za ovo vino raste u starom vinogradu na položaju „Kažeta“ koji je sađen davne 1954. godine na ilovasto-lapornom tlu. Berba grožđa je bila početkom listopada, nakon prerade odrađena je maceracija od četiri dana te je potom vino odležavalo u malim rabljenim bačvama zapremine 225 litara od akacije u trajanju od 12 mjeseci, a prije puštanja na tržište vino je odležavalo još najmanje šest mjeseci u boci. Ukupno je proizvedeno oko 3.000 butelja ovoga premium vina.

Karakteristike

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i dosta gusto, te se polako otvara u većoj čaši. Na prvo mirisanje dolazi mi nota meda od kadulje potom se javlja nota suhih badema te malo dima. Potom se otvara nota karamela koju prati nota vanilije uz notu suhe trave i sušene marelice te malo zvjezdanog anisa, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano te ga krasi ugodna svježina, tanini su prisutni i veoma fini, vino krasi jako dobra mineralnost i puno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost vina u ustima je poprilično dugačka, a na aftertasteu javlja mi se tipična malvazijina gorčina badema. Vino se jako lijepo pije, harmonično je i u dobroj formi, ali ne treba žuriti s trošenjem jer će mu život u boci dati zaokruženost i bit će u još boljem izdanju. Enogastronomski ovakva vina jako dobro idu uz širi spektar hrane, no ja bih ga preporučio uz škarpinu u pećnici s krumpirima i aromatičnim biljem.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter