OBLJETNICA

Tri desetljeća postojanja Radio Istre, najslušanijeg radija u Istri: ZA NASTANAK RADIJA ISTRE DIREKTNA VERBALNA POMOĆ PREDSJEDNIKA TUĐMANA BILA JE KLJUČNA

"Predsjedniku Tuđmanu nije trebalo dugo objašnjavati zašto nam je potreban takav radio ili takva gimnazija. Mi smo sa sobom nosili hrpu papira, a on ih je jednostavno stavio na stranu i rekao kako dobro poznaje našu situaciju, samo neka mu kažemo kako namjeravamo te ideje ostvariti. Uloga Tuđmana kod uspostave Kolegija dobro je poznata, manje je poznata njegova uloga oko otvaranja Radija Istre. Zato sada to i govorim", kazao je Josip Grbac, svećenik i sveučilišni profesor teologije, jedan od pokretača Radija Istre, Josip Grbac

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ekipa Radio Istre u slavljeničkom ozračju

Ekipa Radio Istre u slavljeničkom ozračju


Svečanim programom u velikoj dvorani pazinskog Spomen doma i gala večerom u predvorju preksinoć je proslavljeno 30 godina postojanja Radio Istre, najslušanijeg radija u Istri i jednog od najslušanijih u Hrvatskoj koji je upravo ove godine proglašen najboljim hrvatskim radijom. Na svečanost su pristigli brojni uzvanici iz društvenog i gospodarskog života Pazina i Istre, a pogotovo su brojni bili političari iz gotovo svih stranaka koji djeluju u Istri.

Značajna uloga msgr. Antuna Heka

- Nakon osnivanja početkom 90-ih godine Radio je doživio uspon u svim segmentima. Krajem 90-ih uslijedio je pad, a početkom ovog stoljeća Radiju je zbog nagomilanih dugova gotovo oduzeta koncesija. Vlasnici su te 2000. godine Radio hrabro povjerili mladoj ekipi djelatnika od kojih je većina i danas na Radiju, kazao je današnji direktor Radio Istre Zvjezdan Jurcola.

Zahvalio se na potpori u tim teškim trenucima tadašnjem pazinskom gradonačelniku Robiju Zgrabliću, zastupniku Grada Pazina na Skupštinama tvrtke Branku Kureloviću, te doktoru znanosti Josipu Grpcu. Prisjetio se monsinjora Antuna Heka, osnivača i prvog ravnatelja Pazinskog kolegija (suvlasnika Radio Istre) koji je vjerovao u Radio Istru.

- Upravo od pokojnog msgr. Heka naučili smo da uvijek treba svakoga pristojno saslušati, da se ne treba sramiti svojih pogrešaka, da nikad ne treba biti zadovoljan učinjenim i da nikad ne treba odustati od svojih želja, ideja i ideala, kazao je Jurcola.

- Bile su to godine Domovinskog rata kada je bilo gotovo sigurno da se nećemo vratiti na staro, na jednoumni sistem života, da se rađa demokratska Hrvatska. No, javni mediji još su uvijek bili popunjeni starim kadrovima. Mi smo tada nastojali sa svojim porukama vjere i kršćanske etike prodrijeti u javnost putem tih medija, ali nam je ta mogućnost bila davana "na kapaljku". Osim toga, iako se rađala demokracija, mediji su velikim dijelom razmišljali jednoumno. Rodila se ideja o potrebi jednog medija koji će objektivno prikazivati stvarnost, događaje, ljude. Od početka smo zauzeli stav kako taj zadatak ne može obaviti neki crkveni ili katolički radio, nego radio koji će biti neovisan, otvoren svima kojima je stalo do istine. To je bilo moguće ostvariti samo ako vlasništvo nad radijem podijelimo na više nositelja, pod uvjetom da nisu "obojani" dotadašnjom ideologijom. Stoga su vlasništvo nad radijem potpisali institucije Crkve, ali i Grad Pazin sa svojim općinama, kazao je svećenik i sveučilišni profesor teologije, jedan od pokretača Radija Istre, Josip Grbac.

Domoljublje i humanizam

- Naravno da je bilo i većih problema u tom prvom razdoblju. Bilo je gotovo nemoguće dobiti koncesiju za emitiranje programa na širem području. Morali smo msgr. Hek i ja "potegnuti" do samog predsjednika Tuđmana kako bi se radio mogao čuti i izvan granica grada Pazina. I za nastanak Radija, kao i kasnije za nastanak Pazinskog kolegija, direktna verbalna pomoć predsjednika Tuđmana bila je ključna. On je nama vjerovao, jer je znao da to ne činimo radi nekakve zarade nego isključivo iz domoljubnih i humanističkih razloga, otkrio je profesor Grbac nepoznatu ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u utemeljenju ovog radija koji se tada još uvijek zvao Hrvatski radio Pazin.

"Njemu nije trebalo dugo objašnjavati zašto nam je potreban takav radio ili takva gimnazija. Mi smo sa sobom nosili hrpu papira, a on ih je jednostavno stavio na stranu i rekao kako dobro poznaje našu situaciju, samo neka mu kažemo kako namjeravamo te ideje ostvariti. Uloga Tuđmana kod uspostave Kolegija dobro je poznata, manje je poznata njegova uloga oko otvaranja Radija Istre. Zato sada to i govorim", zaključio je Grbac.

Iskusna ekipa i mladi suradnici

Program Radija Istre prepoznatljiv je po brojnim autorskim emisijama informativnoga, edukativnoga i zabavnoga karaktera, javljanjima s terena, nagradnim igrama i raznovrsnom glazbom, a realizira ga dugogodišnja iskusna ekipa pojačana mladim voditeljskim snagama. Trenutno Radio Istra zapošljava 17 djelatnika i devet suradnika: Eliana Batagelj, Ines Gržinić Škrinjar, Borna Šmer, Mario Lipovšek Battifiaca, Adriana Jovičić, Igor Paulišić, Dragan Jovičić, Željko Hrvat, Ivana Belanić, Ines Bajić Vrh, Marko Londero, Nensi Rabar Batovac, Tomi Ritoša, Korado Korlević, Ivica Šuran, Suzana Peteh, Meri Simičić Beato, Oliver Pastorčić, Luka Švić, Loreta Rabar, Sanja Mališa, David Gortan i Darko Zgrablić. Glavna urednica je Melita Gržić Pincin, a direktor Zvjezdan Jurcola.

Zahvaljujući glasovima svojih vjernih slušatelja Radio Istra je ove godine osvojila prestižnu medijsku nagradu Zlatni studio koju Jutarnji list dodjeljuje u 19 kategorija.

Šarolika vlasnička struktura

Radio Istra je prva privatna radio postaja u Istri. U istarskom se eteru prvi put oglasila 22. rujna 1991. godine. Pokretači Radio Istre bili su Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila", predvođeno pokojnim msgr. Antunom Hekom, zatim prof. dr. sc. Josip Grbac i predstavnici bivše Općine Pazin. Ekipa Hrvatskog radija - Radio Rijeke pomogla je u educiranju i osposobljavanju kadra. Do 1995. godine Radio Istra nosi naziv Radio Pazin. Od te godine Radio Istra ima županijsku frekvenciju.

Radio Istra djeluje u sklopu Centra za informacije i komunikacije "Dr. Božo Milanović" sa sjedištem u Pazinu, na adresi Jurja Dobrile 6. Vlasnici društva jesu Grad Pazin, Općina Cerovlje, Općina Gračišće, Općina Lupoglav, Općina Motovun, Općina Sveti Petar u Šumi, Općina Tinjan, IKD "Juraj Dobrila", prof. dr. sc. Josip Grbac, Pazinski kolegij-klasična gimnazija i Branimir Vukelić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter