KRENIZDRAVO.HR

TOP 10 NAMIRNICA koje trebate imati kod kuće

Izabrali smo deset nutritivno bogatih namirnica koje trebate imati kod kuće, a koje bi vam mogle olakšati svakodnevne izazove u kuhinji kao i poslužiti u onim trenucima kada ne možete otići do supermarketa

| Autor: Krenizdravo.hr
(Unsplash)

(Unsplash)


Svi imamo neke namirnice kojih nam nikada ne smije ponestati. Popis se, naravno, razlikuje od pojedinca do pojedinca, a ovisi o načinu prehrane kao i osobnim preferencijama, tj. ukusima. No, na svoju “VIP listu” svakako treba uvrstiti što više nutritivno bogatih namirnica jer si tako olakšavamo stvaranje pravilnih prehrambenih navika i podržavamo dugoročno zdravlje. Evo naših prijedloga:

1. Žitarice

Uz voće i povrće, žitarice čine temelj prehrane te ih je zbog toga vrlo korisno imati uvijek kod kuće.

Žitarice su vrlo raznolika skupina namirnica u kojoj svatko može pronaći najdraže, ovisno o cijeni i okusu. Poželjno je da je barem pola žitarica koje se jedu u danu cjelovito, tj. integralno jer one osobito štite zdravlje srca i krvnih žila, a podržavaju i normalnu probavu.

Žitarice su vrlo praktične zbog toga što se lako mogu uklopiti u veliki broj jela, a imaju i dug rok trajanja. Primjer žitarica s kojima se može napuniti smočnica: riža, zobene pahuljice, proso, ječam, kvinoja, heljda, integralna tjestenina, kukuruzna krupica, pšenična krupica ili griz, pšenično brašno, kukuruzno brašno, raženo brašno.

2. Korjenasto povrće

Veliki je broj raznovrsnoga korjenastog povrća koje čini temelj mnogim jelima. Zbog toga ga je uvijek mudro imati pri ruci. U korjenasto povrće ubrajaju se: luk, češnjak, krumpir, batat, repa, cikla, mrkva, peršin, celer, komorač.

Iako su energetski bogatiji od ostaloga povrća zbog veće količine škroba, korjenasto povrće i dalje je relativno niske energetske vrijednosti te iznimnog nutritivnog sastava. Ono se treba skladištiti na suhom i hladnom mjestu, a za produženje roka trajnosti poželjno ga je čuvati u plastičnim vrećama s rupama koje sprječavaju preveliko nakupljanje vlage, dok u isto vrijeme sprječavaju njihovo isušivanje.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of