(Snimio Milivoj Mijošek)
Na popisu koji trenutačno broji 160 nematerijalnih kulturnih dobara iz cijele Hrvatske, pazinski je cukerančić tradicionalna istarska slastica. Najčešće se vezuje uz vjenčanja i obiteljska slavlja. Postoje određene razlike u recepturi i načinu izrade cukerančića diljem Istre. Tako se na području Pazina ili središnje Istre u pripremi tradicionalno koristi amonijak umjesto praška za pecivo ili sode bikarbone. Pečene cukerančiće umače se u vino - malvaziju i krupni šećer. U ostalim dijelovima Istre, cukerančići se ponegdje umaču u rakiju i šećer u prahu.
Sastojci: 800 g brašna, 200 g gustina, 30 dkg maslaca, 25 dkg šećera, 4 jaja, 2 žličice pecilnog praška, 2 žlice vrhnja za kuhanje.
Postupak: Izraditi maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje i polako brašno s gustinom i pecilnim praškom i vrhnjem. Rukom razvaljati duže štapiće, uvaljati u kristal šećer, oblikovati potkove i zarezati ih sa strane. Slagati na masni papir i peči 15-tak min na 180 stupnjeva.