KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Nema fešte bez cukerančića

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Na popisu koji trenutačno broji 160 nematerijalnih kulturnih dobara iz cijele Hrvatske, pazinski je cukerančić tradicionalna istarska slastica. Najčešće se vezuje uz vjenčanja i obiteljska slavlja. Postoje određene razlike u recepturi i načinu izrade cukerančića diljem Istre. Tako se na području Pazina ili središnje Istre u pripremi tradicionalno koristi amonijak umjesto praška za pecivo ili sode bikarbone. Pečene cukerančiće umače se u vino - malvaziju i krupni šećer. U ostalim dijelovima Istre, cukerančići se ponegdje umaču u rakiju i šećer u prahu. 

Sastojci: 800 g brašna, 200 g gustina, 30 dkg maslaca, 25 dkg šećera, 4 jaja, 2 žličice pecilnog praška, 2 žlice vrhnja za kuhanje.

Postupak: Izraditi maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje i polako brašno s gustinom i pecilnim praškom i vrhnjem. Rukom razvaljati duže štapiće, uvaljati u kristal šećer, oblikovati potkove i zarezati ih sa strane. Slagati na masni papir i peči 15-tak min na 180 stupnjeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter