KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Uvijek ukusno i fino - Gulaš s njokima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Jedan od omiljenih recepata u hladnijim danima koji grije i srce i nepce svakako je gulaš s njokima. Kada se domom proširi neodoljiva aroma koju stvarate kuhanjem, nema tko neće pohrliti za stol. Zato smo pripremili tradicionalni recept za gulaš uz neizostavne njoke koje će obožavati i maleni i veliki. Uz gulaš možete koristiti gotove njoke ili izraditi svoje za što recept donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 600 g svježeg junećeg mesa narezanog na kockice 
  • 2 glavice kapule
  • 2 mrkve (dostupno na uvijek svježoj 
  • 2-3 dcl pasirane rajčice ili salse
  • 1 dcl crnog vina
  • sol, papar, peršin, maslinovo ulje
  • 500 g njoki

Priprema:

U posudu u kojoj ćete kuhati ovaj neodoljivi gulaš, dodajte maslinovo ulje tek toliko da prošara dno posude i zatim stavite na laganu vatru da se ulje zagrije. Dodajte kapulu koju ste nožem isjeckali na što manje komadiće i lagano dinstajte uz povremeno podlijevanje vodom da kapula ne izgori. Nakon nekoliko minuta dinstanja, dodajte mrkvu koju ste prethodno ogulili, oprali i također nasjeckali na što manje komadiće.

Sve zajedno miješajte na laganoj vatri i pustite da se početne arome povrća sjedine i pruže neodoljivi miris. Kada je kapula poprimila zlaćanu boju, umjesto vode dodajte decilitar crnog vina koji će vašem gulašu dodati posebnu mirisnu notu.

Sada možete dodati i meso koje ste prethodno oprali. Mnogi vole začiniti meso unaprijed, ali ako ste taj korak preskočili, ne brinite. Dugotrajnim dinstanjem, meso će poprimiti sve potrebne nijanse začina koje ćete kasnije postepeno dodavati.

Nakon što ste ubacili meso nasjeckano na kockice, sve zajedno podlijte salsom ili pasiranom rajčicom i pustite da se sjedini. Uz povremeno dolijevanje vode i miješanje, vaš bi gulaš trebao biti gotov kroz narednih 45 minuta. Je li gotov ili nije, provjerit ćete testiranjem mesa za koje znamo da je kuhano kada prestane biti žilavo i postane mekano.

Za slučaj da vam je ovo prvi put da radite gulaš i imate osjećaj da je situacija u posudi za kuhanje previše vodenasta, pustite vodu da ispari pa dodajte još malo salse. Ako vam je smjesa previše gusta, dodajte malo vode.

Pred kraj kuhanja kada je meso postalo mekano, a mirisi neodoljivi, dodajte sol, papar i peršin pa pustite da se još nekoliko minuta kuha da začini prožmu gulaš.

Dok čekate, u posudu s vrućom vodom stavite njoke. Ako koristite one smrznute, znat ćete da su gotovi u trenutku kada prvi “njokić” ispliva na površinu vode.

Za slučaj da se želite posebno potruditi i pokazati svoja kulinarska umijeća izradom domaćih njoka, pripremili smo recept i za to.

Sastojci:

Priprema:

Ogulite i operite krumpire pa ih narežite na komadiće. Skuhajte ih u vodi koju ste prethodno posolili. Kada se krumpir skuha, dobro ga ocijedite i usitnite u smjesu kakvu inače radite kada pripremate pire. U pire umiješajte jaja i maslac te polovicu brašna pa miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Postoji mogućnost da će vam trebati i malo više brašna za podlogu na kojoj ćete raditi njoke jer se tijesto od krumpira lijepi za podlogu i morat ćete ju stalno “brašniti”. Kada prilikom miješnja osjetite da možete oblikovati kuglu, prestanite miješati i lopticu stavite na podlogu na kojoj ćete raditi njoke.

Kuglu koju ste dobili podijelite na manje kuglice. Jednu manju kuglicu dobro izvaljajte  na podlozi i nožem režite na podlozi u obliku njokića.

Pazite da su vam ruke pritom od brašna kako se tijesto ne bi lijepilo. Oblikovane njoke slažite na površinu na koju ste prethodno nanijeli brašno ili koristite papir za pečenje na koje će se njoki manje lijepiti.

Kada ste napravili svoje domaće njoke, pomalo ih stavljajte u kipuću vodu u kojoj ćete ih kuhati. Kada njoki počnu plivati na površini, gotovi su.

Prilikom posluživanja njoki i gulaša, pospite malo parmezana za još posebniji okus.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter