Kuhajte s glasom istre 

RECEPT DANA Božićnih kolačića nikad dosta: MIRISNI RASPUKANCI

| Autor: Jasna ORLIĆ

Među božićnim keksima neizostavni su raspukanci, čokoladni ili mirisni s bogatom aromom limuna i vanilije. Mogu se pripremiti unaprijed jer traju danima.

 Sastojci:

2 jaja

150 grama šećera

50 grama maslaca

40 mililitara ulja

350 grama glatkog brašna

1 prašak za pecivo ili žličica sobe bikarbone

ekstrakt vanilije

limun

Priprema:

U posudi umutiti dva cijela jaja sa 150 grama šećera, 50 grama maslaca i 40 mililitara biljnog ulja. Zatim umiješati 350 grama glatkog brašna s praškom za pecivo ili žličicom sode bikarbone i prstohvat soli. Na kraju dodati arome - žličicu ekstrakta vanilije ili vanilij šećer, koricu ekološki uzgojenog limuna, dvije žlice soka od limuna.

Tijesto zatim treba ostaviti u frižideru dva sata ili u pretincu za dubokom zamrzavanje nešto kraće. Masa treba biti kruta kako bi se mogle oblikovati kuglice, ne veće od oraha. Kuglice uvaljati prvo u kristal šećer pa u šećer u prahu. Poslagati na pleh i peći u zagrijanoj pećnici na 180, nekih 10-15 minuta. U sredini trebaju ostati malo mekši, stajanjem će doći na svoje. Treba ih čuvati u zatvorenoj kutiji i mogu trajati danima. Od pripremljene količine tijesta dobije se dva pleha keksa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter