Među božićnim keksima neizostavni su raspukanci, čokoladni ili mirisni s bogatom aromom limuna i vanilije. Mogu se pripremiti unaprijed jer traju danima.
Sastojci:
2 jaja
150 grama šećera
50 grama maslaca
40 mililitara ulja
350 grama glatkog brašna
1 prašak za pecivo ili žličica sobe bikarbone
ekstrakt vanilije
limun
Priprema:
U posudi umutiti dva cijela jaja sa 150 grama šećera, 50 grama maslaca i 40 mililitara biljnog ulja. Zatim umiješati 350 grama glatkog brašna s praškom za pecivo ili žličicom sode bikarbone i prstohvat soli. Na kraju dodati arome - žličicu ekstrakta vanilije ili vanilij šećer, koricu ekološki uzgojenog limuna, dvije žlice soka od limuna.
Tijesto zatim treba ostaviti u frižideru dva sata ili u pretincu za dubokom zamrzavanje nešto kraće. Masa treba biti kruta kako bi se mogle oblikovati kuglice, ne veće od oraha. Kuglice uvaljati prvo u kristal šećer pa u šećer u prahu. Poslagati na pleh i peći u zagrijanoj pećnici na 180, nekih 10-15 minuta. U sredini trebaju ostati malo mekši, stajanjem će doći na svoje. Treba ih čuvati u zatvorenoj kutiji i mogu trajati danima. Od pripremljene količine tijesta dobije se dva pleha keksa.