On line Festival Encijan

PROJEKT KAŠTELIR Promocija Ćićarije i ljekovitog encijana

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Festival će se održati u dvije edicije po dva dana te će obuhvaćati različite sadržaje: obrazovne aktivnosti, promociju domaće kuhinje i drugih proizvoda, promociju bogatstva kulturne baštine gradina, života u njima te botaniku i etnobotaniku projektnog područja

 

Sukladno situaciji uzrokovanom koronavirusom u cilju poštivanja svih epidemioloških mjera, prva edicija Festivala Encijan održat će se 28. i 29. kolovoza online putem Facebook stranice europskog projekta Kaštelir.

"Kaštelir - Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj - od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera" projekt je programa suradnje Interreg V- A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. godine Europskog fonda za regionalni razvoj. Provode ga Općina Komen, kao vodeći partner te projektni partneri Općina Izola, Sveučilište u Mariboru, Institut IRRIS, Istarska županija, Općina Lanišće, Općina Mošćenička Draga, Javna ustanova Park prirode Učka te Javni zavod Komenski Kras. 

Predavanja i radionice 

Jedna od aktivnosti projektnog partnera Istarske županije je organizacija Festivala Encijan. Cilj festivala, navodi se na Facebook stranici projekta Kaštelir, promovirati je Ćićariju i sve ljepote koje ona nudi s posebnim naglaskom na važnosti ljekovite biljke encijan te potaknuti lokalno stanovništvo na uzgoj zaštićenih biljaka koje je zabranjeno sakupljati. Grb općine Lanišće sadrži upravo ovu biljku te će stoga svoje stanovnike i širu publiku osvijestiti o njezinom značaju.

Festival Encijan održat će se u dvije edicije po dva dana te će obuhvaćati različite aktivnosti: obrazovne aktivnosti, promociju domaće kuhinje i drugih proizvoda u suradnji s lokalnim ponuđačima, obrtnicima te društvenim poduzećima, promociju bogatstva kulturne baštine gradina, života u njima te botaniku i etnobotaniku projektnog područja.

U sklopu Festivala održat će se i niz online predavanja i radionica iz područja: Život na gradinama, Botanika i etnobotanika, Kulinarska radionica: Hrana od divljih plodova, Ljekovito bilje i njegovo korištenje, Ekološka poljoprivreda/travarstvo, Radionice obrti, Poticanje ruralnog poduzetništva te Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj. 

Uzgoj žute sirištare 

        Encijan na obroncima Ćićarije raste kao samonikla biljka i strogo je zaštićena, a u planu njen plantažni uzgoj. JU Park prirode Učka, jedan od devet partnera međunarodnog projekta Kaštelir na pokusnim plohama pokušat će uzgojiti nekoliko biljnih vrsta koje samoniklo rastu u okruženju Ćićarije, među njima i žutu sirištaru (žuti srčanik, žuti encijan).

        U sklopu projekta uređeno je i opremljeno prizemlje stare škole u Račjoj Vasi gdje će se otvoriti info-interpretacijska točka Općine Lanišće za promociju projekta i interpretaciju prirodne i kulturne baštine okolice s posebnim naglaskom na arheološkoj baštini gradine Rašpor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater