Kliču te vrhi Ćićarije!

PRVO ONLINE IZDANJE FESTIVALA ENCIJAN Promocija ljepota Ćićarije i značaja ljekovitog encijana

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Tijekom dva dana održano niz radionica i predavanja * Nadamo se da će se ovim projektom prepoznati potencijal Ćićarije i da nam se u budućnosti smješe i brojni drugi EU projekti kojima bi se ostvario pozitivan učinak, istaknula je laniška općinska načelnica Roberta Medica tijekom virtualnog otvorenja Festivala Encijan * Sadržaj festivala može se pogledati na web stranici www.facebook.com/kastelir.interregsihr

Ugodan online boravak na vrhovima Ćićarije i dobrodošlicu u Račju Vas i u Općinu Lanišće, zaželjela je Roberta Medica, načelnica teritorijalno najveće i najslabije naseljene istarske općine na čijih 144 četvorna kilometra živi svega 329 stanovnika, uvodeći u virtualno otvorenje prvog dvodnevnog online izdanja Festivala Encijan, u sklopu EU projekta Kaštelir - Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj - od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera. Festival ima za cilj promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote s posebnim naglaskom na važnosti ljekovite biljke encijan. Sadržaj festivala može se pogledati na web stranici www.facebook.com/kastelir.interregsihr.

- Zahvaljujući Istarskoj županiji, Općini Lanišće ovo je prvi EU projekt kojeg ima priliku provoditi na svome području. Njime će se oživjeti bogata kulturna, prirodna i povijesna baština Ćićarije s posebnim naglaskom na valorizaciju arheološkog lokaliteta prapovijesne gradine Rašpor u čijoj se blizini nalazi i prirodno stanište ljekovite biljke encijan koja se projektom želi revitalizirati uz pokusne nasade na hrvatskoj i slovenskoj strani, naglasila je Medica. 

Revalorizirati ovo područje 

        Od projektnih aktivnosti izdvojila je sanaciju prizemlja stare škole u Račjoj Vasi u cilju uspostave info interpretacijske točke. Radovi sanacije odvijali su se lani kao i opremanje unutrašnjosti, a otvorenjem info interpretacijske točke želi se uspostaviti inovativna i održiva prekogranična turistička ponuda koja će nastojati revalorizirati ovo područje, učiniti ga turistički atraktivnim za mnoge posjetitelje, ali i poželjnim za naseljavanje novih stanovnika.

        - Nadamo se da će se ovim projektom prepoznati potencijal Ćićarije i da nam se u budućnosti smješe i brojni drugi EU projekti kojima bi se ostvario pozitivan učinak, istaknula je Medica tijekom virtualnog otvorenja Festivala Encijan. Ezio Pinzan, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, naglasio je pak da je projekt KAŠTELIR od iznimnog značaja za Istarsku županiju samim time što se aktivnosti provode na području sjeverne Istre, na području Općine Lanišće koja je jedna od općina koja ima najveći potencijal u gospodarskom razvoju, prije svega u poljoprivredi i stočarstvu.

        O projektu su govorili i Astrid Prašnikar, njegova voditeljica, Maja Vižintin, viša stručna suradnica za međunarodne projekte i razvoj županijskog odjela za poljoprivredu, te Lorena Žakić, pročelnica JUO Općine Lanišće/referent za financijsko i drugo savjetovanje u sklopu projekta Kaštelir. Prva edicija festivala putem Facebook stranice ovog EU projekta fokusirana je na botaniku, a druga, koja će se održati početkom iduće godine, na gradine. 

Tajne ćićske jote od ječma 

        U sklopu prvog izdanja Festivala Encijan, održan je niz online predavanja i radionica. Dio edukativnog programa održavao se uživo putem Zoom aplikacije, a potom kroz video prezentacije. Tijekom predavanja "Život na gradinama" arheolog Mario Zaccaria predstavio je prapovijest gradina na području Ćićarije. Uslijedio je prijedlog za rekreaciju na Ćićariji "Biciklom putovima encijana". Za sve one avanturističkog duha predstavljena je biciklistička ruta koja započinje u Račjoj Vasi. Na programu je bila i radionica "Obrti i tradicija Ćićarije" Mate Pribilovića, dječja predstava "Tko je Vidku sašio košuljicu i ostale šumske avanture jednog dječaka s Ćićarije" udruge Birikina Pula, online radionica kuhanja Pina Kuhara, koji je otkrio sve tajne pripreme prave ćićske jote u kojoj se koristi ječam, što joj je jedinstvena karakteristika, a radio je i pasutice sa suhom skutom. Na programu su bili i "Ćićski rekreativni duatlon" prijedlog za šetnju i vožnju biciklom po Ćićariji, predavanje "Ljekovito bilje i njegovo korištenje- upoznavanje" Hrvoja Krivošića te etno pjesme članica ćićske vokalne skupine Frndalice, čuvarica bugarenja, specifičnog načina pjevanja, svojstvenog samo području Ćićarije.

        Dvodnevnim programom obuhvaćena je botanička online poučna šetnja "Bogatstvo ćićske prirode i biljaka" Dubravke Orlić, predavanje "Ekološka poljoprivreda/travarstvo" Ivana Mihovilovića, koji je približio teme iz područja zakonodavstva u ekološkoj poljoprivredi, ekološke i biodinamičke proizvodnje bilja, suzbijanje korova i štetočina.

Predstavljeni su lokalni proizvođači i poduzetnici Ćićarije. Ivan Mejak iz Podgaća već više od deset godina bavi se stočarstvom i uzgojem istarskih goveda nastavljajući tako obiteljsku tradiciju. Miro Šverko proizvodi tradicionalne drvene predmete koje potom prodaje kao suvenire s Ćićarije. Započeo je davne 1985. godine kada je izradio prvu cindru, tradicionalan ćićski instrument kojeg su u 15. stoljeću donijeli tadašnji doseljenici na Ćićariju. 

Čajevi od lokalnog bilja 

OPG Zlatić Branka Zlatića zajedno sa suprugom bavi se stočarstvom i uzgojem više od stotinjak ovaca. Adrijano i Vivian Ivančić, vlasnici su smještaja u mjestu Černehi, a proizvode i domaće rakije, sokove, čajeve od lokalnog bilja kao što su menta, kadulja i drugo. Nude i bike turu "Pet izvora" koja uključuje izvor u Brestu, Prapoću, Podgaćama, Račjoj Vasi i Trsteniku.

Otvorena je on line izložba "Magija Ćićarije" serija od 13 slika slikanih tehnikom akrila na MDF panelima, autorice Sare Gortan, slikarice i ilustratorice koja je Pulu zamijenila stalnim domom u kućici u Brgudcu, te završno, prikazana je video radionica izrade dječjih igračaka, prave istarske bale (lopte) od novinskog papira i tkanine ili Lutke od vrnjače (kuhače), uz pomoć kuhače, vune, tkanine i vrpce. - Nadamo se da smo probudili želju za posjetom ovog prekrasnog kutka Istre i barem malo dali ideje kako provesti svoje vrijeme na Ćićariji, jer - Kliču te vrhi Ćićarije!, poručili su organizatori.

Festival Encijan dio je projekta Kaštelir, iz programa suradnje Interreg V- A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. godine Europskog fonda za regionalni razvoj, kojeg od 1. listopada 2018. godine do kraja ožujka 2021. godine provode Općina Komen, kao vodeći partner te projektni partneri Općina Izola, Sveučilište u Mariboru, Institut IRRIS, Istarska županija, Općina Lanišće, Općina Mošćenička Draga, Javna ustanova Park prirode Učka te Javni zavod Komenski Kras. Središnja nit projekta su ostaci gradina (kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja - brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeća pr. Kr.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater