AZRRI-JEV PROJEKT

OD PIRUNA DO POLJA: PENSAJ, POJI I NE HITAJ Verzota i boškarin na tri načina, skoro bez otpada

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Juha se kušala bez žlica, direktno iz zdjelica (D. ŠIŠOVIĆ)

Juha se kušala bez žlica, direktno iz zdjelica (D. ŠIŠOVIĆ)


Poznati chef Deni Srdoč, najmlađi hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice, održao je u središtu Pazina, na platou ispred Spomen doma, cooking show kojim je pokazao kako racionalno, štedljivo i odgovorno koristiti lokalne i sezonske namirnice

U sklopu projekta "Od piruna do polja: pensaj, poji i ne hitaj", i lijepim spletom okolnosti također u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, poznati chef Deni Srdoč, najmlađi hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice, održao je u središtu grada, na platou ispred Spomen doma, cooking show kojim je pokazao kako racionalno, štedljivo i odgovorno koristiti lokalne i sezonske namirnice. To je i cilj projekta kojega zajedno provode Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), pazinsko komunalno poduzeće Usluga i Grad Pazin.

Žele osvijestiti građane o poraznoj činjenici da se u Hrvatskoj godišnje baca 78 kilograma hrane po stanovniku, a ta bi brojka mogla biti mnogo manja kada bi se namirnice nabavljale i pripremale u planiranoj i primjerenoj količini; kada bi se u pripremanju hrane koristile u mnogo većem postotku svoje mase, računajući i dijelove koji se inače bacaju ne zato jer su nejestivi već zato jer ih nije uobičajeno jesti; kada bi se pojedini dijelovi istih namirnica koristili u više različitih jela. U cijelu ovu priču ide i zbrinjavanje neiskorištenih ili otpadnih dijelova namirnica kao biorazgradivog otpada.

U produkciji AZRRI-ja o ovoj su temi u ranijoj fazi projekta snimljeni i edukativni video-klipovi, a cilj ovog cooking-showa bio je pokazati kako se ta načela mogu primijeniti u praksi. Deniju Srdoču su u pripremi jela pomagali Dario Šumar, Josip Milanović i Aleksandar Belšak, a prije početka kuhanja nazočne su pozdravili direktor AZRRI-ja Igor Merlić te pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, koji je poručio da se, nakon što se domaće namirnice lokalnih proizvođača dovedu do stola, s njima treba postupati racionalno, štedljivo i pažljivo, što je i sadržaj ovoga projekta.

Chef Deni Srdoč je za pripremu tri jela odnosno ukupno 160 obroka, koji su besplatno ponuđeni Pazincima baš u vrijeme marende, koristio 10 kilograma mesa istarskog goveda odnosno boškarina i petnaestak kilograma povrća - verzote (kelja), karfiola i krumpira. Mesni sastojci ovih jela potjecali su od goveđeg flama i flanka, inače prilično nepopularnih dijelova jer imaju tanke slojeve mesa razdijeljene žilavom opnom. No, opna se s mesa može oguliti, i tada se dobiju dva prsta debeli steakovi (naravno, ovisno o težini goveda), koji su inače malo žilaviji od drugih dijelova goveđeg mesa pa zato zahtijevaju drukčiju pretpripremu.

Na kraju svega, kad se pojelo i pospremilo, raspitali smo se kod chefa Srdoča koliko je otpada nastalo tijekom ovog projektnog kuhanja, a on nas je izvijestio da se od svih petnaestak kila povrća u otpad baca tek oko pola kile kore od krumpira, a od deset kilograma mesa u otpad ide oko jedan kilogram mesnih žlundri preostao od kuhanja temeljca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini