POTPUNO DRUGAČIJI OD DRUGIH

NOVIGRADSKA PIVOVARA: Proizvode craft pivo s morskom vodom, a planiraju napraviti i pivo od malvazije!

Dajemo naglasak na kvalitetan proizvod, više nego na visoke brojke. Imamo sustav koji proizvodi tisuću litara odjednom, dok neke druge manje pivovare mogu proizvesti po dvije-tri tisuće. Dakle, daleko smo od industrijskih količina, kaže Glauco Bevilaqua, jedan od vlasnika Vergala

| Autor: Marcello ROSANDA
Glauco Bevilaqua i njegovo pivo

Glauco Bevilaqua i njegovo pivo


Novigradska pivovara Vergal već se šest godina bavi proizvodnjom vrhunskog craft piva, među kojima je i jedno s morskom vodom, a u ponudi ima i novo crno pivo koje sadrži deset posto alkohola. Glauco Bevilaqua, jedan od vlasnika, uskoro planira proizvesti i pivo od malvazije!

Po obiteljskom stablu "miks" Pazinjana i Buježa, Bevilaqua je rođen u Australiji, neko je vrijeme živio u Italiji, a u Istru se vratio 1992. godine. Devet godina predavao je u hotelijersko-turističkim školama, nakon čega se počeo baviti uvozom vina i piva, u čemu se vrlo brzo pokazao uspješnim. Ujedno, predstavnik je organizacije Slow Food u Istri te predsjednik Vijeća Zajednice Talijana Novigrada.

Novigradski izvor

Trenutno proizvodi craft pivo, a tvrtku je, zajedno s dva partnera, nazvao po starom novigradskom izvoru - Vergal. Najpoznatiji brendovi su im piva Adriatik, Mozaik, Belgiak, Brinjek, Kristmas. Probali smo prvu i zadnju, budući da su najrazličitije.

- Svako moje pivo sadrži slovo k u imenu, što označava, odnosno podsjeća odakle smo, gdje živimo. To je slovo koje nas čini drugačijima. Uostalom, slovo je to koje ima tri crtice, kao što nas ima troje u proizvodnji, pojašnjava Bevilaqua.

Adriatik je Pale Ale vrsta piva od pet posto alkohola, jednostavno, pitko, s mirisom limunove kore, te blage gorčine, najbolje se kombinira s laganim jelima. Njegova posebnost leži u tome da se kuha s jadranskom morskom vodom, te tako poprima vrlo blagu, ali osjetnu slanost. Iako svakako neuobičajeno, nije jedinstveno u svijetu, a Bevilaqua je već ranije kušao slično pivo s Havaja. No, na našem tržištu svakako je novitet.

- Da bi dobili ono što tražimo, prvo moramo, naravno, pročistiti i desalinizirati morsku vodu, pa joj dodati sol iz Pirana koja je puno blaža. Na kraju ostane ono što nam je bitno za pivo - jod i ostali minerali, ističe naš sugovornik.

Turboalkoholni Kristmas

Nakon toga prelazimo na Imperial stout, snažno crno pivo umjerene gorčine i visokih deset posto alkohola. Ime mu je Kristmas i najnovija je kreacija Glauca i partnera.

- Ovo jako paše uz cigaru, u stanju je ublažiti intenzitet jakog dima. Iako smo općenito navikli zapaliti uz rum ili konjak, uz ovo pivo je ipak poseban gušt. Za deset godina će biti još bolje, kaže Glauco koji najavljuje da će uskoro na tržište izbaciti i jedan Grape Ale - pivo od malvazije.

- Dajemo naglasak na kvalitetan proizvod, više nego na visoke brojke. Imamo sustav koji proizvodi tisuću litara odjednom, dok neke druge manje pivovare mogu proizvesti po dvije-tri tisuće. Dakle, daleko smo od industrijskih količina, pojašnjava Glauco.

Osim proizvodnog pogona koji se nalazi u Savudriji, u planu je i otvaranje degustacijske sale nakon čega će za posjetitelje biti organizirane razne manifestacije gdje će moći kušati njihove proizvode. Inače, Vergal piva dobila su i vrijedna priznanja, od čega je bitno istaknuti dvije zlatne medalje na Winefestivalu u Meranu 2017. godine za brendove Adriatik i Mozaik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum