WORLD MASTER CHAMPIONSHIP

NEVJEROJATAN USPJEH PULSKE BODY BUILDERICE - NABRIJANA STO NA SAT Majda Vasić među top šest svjetskih body builderica

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Milivoj MIJOŠEK

Kratko i jasno rečeno, nemam mira! Treniranje je moj ispušni ventil. Ja sam karakterno takva, ubrzana, ili, što bi rekli, nabrijana sto na sat! Tako da tu baš i nije bilo puno priče: ili ću vježbati ili ću se opijati. Bolje biti ovisan o treningu nego o opijatima, kroz smijeh nam kaže Majda

 

S nedavno održanog Svjetskog prvenstva u body buildingu IFBB - World Master Championship, održanom u španjolskom gradu Taragoni, pulska body builderica Majda Vasić ostvarila je nevjerojatan uspjeh u masters elite pro kategoriji - ušla je u top šest najboljih body builderica na svijetu. Na natjecanje je otputovala u pratnji ostalih članova hrvatske reprezentacije u kojoj su bila ukupno četiri člana, a osim Majde, čak dva druga također su bila članovi pulskog Body building kluba "Mornar", Marina Kecman i Zlatko Piralić.

Nemam mira

        Inače, 36-godišnja Majda Vasić cijeli je život u sportu. Trenirala je gimnastiku, ples, pa ples na šipci, a prije pet godina krenula je i u teretanu na Mornaru. U jednom trenutku vlasnica BBK-a Mornar Katarina Fištrović Sanković predložila joj je da, kada već redovno i neumorno dolazi, ne vježba u prazno već da proba krenuti i s pripremama za natjecanja u body buildingu. I tako je krenula stazom koja ju je u relativno kratko vrijeme vinula u sam svjetski vrh.

majda

       - Ja sam jednostavno takva, kratko i jasno rečeno, nemam mira! To je moj ispušni ventil. Ja sam karakterno takva, ubrzana, ili, što bi rekli, nabrijana sto na sat! Tako da tu baš i nije bilo puno priče: ili ću vježbati ili ću se opijati. Bolje biti ovisan o treningu nego o opijatima, kroz smijeh nam kaže Majda.

        Kako nam pojašnjava Katarina, prva je u to krenula Mirela Martinović prije četiri godine, iz istog pulskog kluba i razbila predrasude koje prate ženski body building. Danas Istra, uz prijateljski klub "Veli Jože" iz Poreča vlasnika Dalibora Jakovčića, daje najveći broj natjecatelja u body buildingu, točnije ima ih više od 30, dok istovremeno cijela Hrvatska i svi ostali hrvatski klubovi zajedno nemaju ni približno toliko natjecatelja.

Put prema kategorizaciji

        Razlog je, kako nam kažu sugovornice, vjerojatno u tome što za dobre pripreme treba i dosta novaca, a kako je Istra jedna od najbogatijih regija, to je očekivano i najviše osoba koje si takve izdatke mogu i priuštiti. Dobra je vijest da Istarska županija omogućava body builderima kategorizaciju sportaša, za juniore i seniore, što im iz godine u godinu omogućava i povratak određenog iznosa novca te im se to upisuje i u radnu knjižicu.

        Majda Vasić kategorizaciju kao sportašica ovaj put nije uspjela postići iz jedinog razloga što se natjecala u masters kategoriji, a ne u seniorima, ali to će imati prilike ispraviti već dogodine. Naime, već sada prionula je pripremama za hrvatsko prvenstvo u body buildingu u travnju 2020. te potom, tjedan dana nakon toga, i za Europsko prvenstvo gdje će se natjecati upravo u dvije kategorije masters, ali i u seniorima.

        Razloga za optimizam itekako ima jer je na prošlom državnom prvenstvu u body buildingu za 2019. godinu održanog krajem travnja ove godine u Sisku osvojila prvo mjesto u seniorkama u fitness bikini kategoriji, prvo mjesto u masters fitness bikini kategoriji te je postala sveukupna pobjednica u obje kategorije, takozvani overall.

Potom je na 2. Open Balkan Kupu u body buildingu, u organizaciji Balkanske bodybuilding i fitness federacije održanog krajem lipnja u Srbiji, Majda Vasić u kategoriji bikini fitness, bila prva u mastersicama i četvrta u seniorkama, a dobitnica je i pro-carda. Krajem srpnja na natjecanju u mađarskom gradu Siofok na Balatonskom jezeru, očekivano osvojila je prvo mjesto u visokoj fitness bikini kategoriji i ponovno overall.

Jaka mama

        Trenira, kaže nam Majda, šest puta tjedno po sat i pol, iako u periodu kada nema pripreme za natjecanja posve bi bilo dovoljno i pet puta. Ali ovakav jači ritam njoj jednostavno paše! S obzirom da je istovremeno i sama osobna trenerica u BBK-u Mornar koja trenutno vodi desetak rekreativki, Majda sama sebi osmišljava treninge. Također, usavršila se i u pripremi jelovnika, a posve iskreno priznaje da od dodataka prehrani "ne uzima nikakvu kemiju", već samo vitamine, a sve ostalo dobiva iz kvalitetnih i prirodnih namirnica.

        Kao majci dvoje djece od 5 i 12 godina, jako joj u svemu pomaže to što ima suprugovu podršku koji, kaže, čuva djecu dok je ona na natjecanjima, a velika su joj podrška i djeca koja se vole pohvaliti svojom "jakom mamom". Štoviše, čak je i djevojčica na putu da krene majčinim stopama, ali o-tom-potom, vremena još ima. Za sada je ipak mamino vrijeme.

*********

Uži struk i uzdignuta guza

I dok je kod nas gotovo u povojima, ženski body building u svijetu je vrlo razvikan i atraktivan sport. Dizanje utega i bodybuilding se još uvijek obično opisuju kao isključivo muški sportovi. Unatoč tome žene danas otkrivaju mnogobrojne prednosti vježbanja pomoću utega. Sve je veći broj žena danas u teretanama, no i dalje postoje brojne zablude vezane uz ovaj sport. Jedna od uvriježenih zabluda jest i ta da će zbog bavljenja bodybuildingom žene djelovati manje ženstveno. S jedne strane, vježbanje utezima izvrstan je način za stjecanje kondicije, dok s druge strane poboljšava držanje i osjećaj zdravlja te podiže samopouzdanje. Bodybuilding povećava snagu i mišićni tonus, a smanjuje masne naslage. Gotovo je nemoguće, kažu stručnjaci, pri umjerenom, rekreativnom (ne natjecateljskom) vježbanju postići preveliku mišićnu masu. Potrebno je barem pet godina vježbanja - dva puta dnevno prema natjecateljskom programu - da bi se izgledalo kao na bodybuilding natjecanju.

        - Istina je da nam dolazi sve više djevojaka, žele trenirati i pitaju za savjete. Činjenica je i da sve žele isto: biti mršavije, imati tanji struk i podignutu guzu. To, jednostavno rečeno, ne mogu postići bez sprava. Naravno, i pravilne prehrane o čemu ih također savjetujemo, kaže nam Katarina Fištrović Sanković, vlasnica BBK-a Mornar.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini