ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

NAJBOLJI PJENUŠAC SAJMA U VIŠNJANU Agrolagunin Blanc de Moi


Najboljim pjenušcem sajma proglašen je Blanc de Moi, pjenušac vinarije Agrolaguna - vina Laguna iz Poreča s 90,40 bodova. Za njime su neznatno zaostali Misal Prestige extra brut i Misal Millenium brut

Prošli petak i subotu u Višnjanu je održan treći po redu međunarodni festival pjenušca u organizaciji općine Višnjan. Načelnik općine Angelo Mattich i njegov vrijedni tim suradnika uspjeli su u kratko vrijeme osmisliti jako dobru manifestaciju i brendirati Višnjan kao mjesto gdje se piju dobri pjenušci. Festival se održava u prekrasnoj palači Sinčić u višnjanskom starom gradu, a oba dana, u petak i u subotu, vrata su bila otvorena od 13 do 19 sati. Redovito ovakve istarske enogastro manifestacije vrlo brzo prerastu mjesto održavanja, tako da su organizatori bili prisiljeni već ove godine pred palačom podignuti šator da bi mogli kvalitetno ugostiti sve one koji su htjeli uživati u pjenušcima.

Usporedba

Osobno sam bio i ove godine uključen u rad festivala, prvo kao član komisije za ocjenjivanje uzoraka kojih je bilo preko pedeset podijeljenih u dvije grupe, one proizvedene metodom vrenja u tanku i one proizvedene metodom vrenja u boci. Nakon zbroja svih rezultata najboljim pjenušcem sajma proglašen je Blanc de Moi, pjenušac vinarije Agrolaguna - vina Laguna iz Poreča s 90,40 bodova. Za njime su neznatno zaostali Misal Prestige extra brut i Misal Millenium brut.

U subotu sam imao priliku održati i zanimljivu radionicu na kojoj smo pobjednički pjenušac uspoređivali s talijanskim pjenušcem iz Franciacorte iz vinarije Antica Fratta. Ovakve su radionice vrlo korisne jer publika na jednom mjestu može paralelno kušati dva pjenušca te osjetiti razliku među njima i komentirati koji kome bolje paše.

Dakle danas bih s vama podijelio moje viđenje šampionskog pjenušca „Blanc de Moi“ koji je dobiven od 60 posto malvazije istarske i 40 posto od pinota bijelog. Kako mi je rekao glavni enolog Milan Budimski razvoj ovoga pjenušca je počeo još s berbom 2012., ali su tek ovaj iz berbe 2015. godine odlučili pustiti na tržište. Koliko sam upoznat, trenutačno je na kvascima i berba 2016. za koju Budimski tvrdi da će biti još bolja, jer je planiraju na kvascima ostaviti 24 mjeseca pa ga na tržištu očekujemo početkom sljedećega ljeta. Zasigurno je ovakav proizvod dobitak za kvalitetnu ponudu vina Laguna, jer bazna Perla rose koja se dobiva metodom vrenja u tanku se već etablirala na tržištu. Nadam se i da će Blanc de Moi krenuti istim putem. Grožđe za ovaj pjenušac dolazi s položaja: Devići, Starići i Funtana, a svi se nalaze na crvenoj zemlji na nadmorskoj visini od 20 do 60 metara. Grožđe je brano ručno krajem kolovoza, nakon prerade bazno je vino išlo na fermentaciju te je potom odležavalo na finom talogu osam mjeseci. Potom je vino stavljeno u boce za pjenušac te mu je dodan Tiražni liker (liquer de tirage) i tako je vino odležavalo na kvascima deset mjeseci kada je izvršeno degožiranje ili izbacivanje taloga. Nakon toga vinu je dodan Ekspedicijski liker ( liqueur d'expédition ) te mu je formiran karakter i vino je svrstano u brut kategoriju s osam grama neprovrela šećera na litru.

Karakteristike

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zelenkastim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše izvire velik broj brzih i sitnih mjehurića koji traju sasvim solidan period. Na nosu prvo dominira voćna nota breskve, potom se javlja nota jabuke i korice limete te nota kvasaca i korice kruha te malo svježe pečenih brioša, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo što je za pjenušac tipično jer uvijek prevladava desna strana sa svježinama. Intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost okusa je sasvim solidna, na aftertasteu javlja se ponovno nota breskve. Vino je harmonično, lijepo se pije te enogastronomski izvrsno paše kao aperitiv ili uz oštrige.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of