BROJNE AKTIVNOSTI

Maja Čerljenko o dosadašnjem radu Udruge MedulinArt: U 12 GODINA DVJESTOTINJAK KREATIVACA OBILJEŽILO RAD UDRUGE

Udrugom MedulinArt od 2009. godine prošlo je više od 200 članova – kreativaca i umjetnika. Trenutno u udruzi djeluju tri sekcije – likovna, primijenjena i fotografska. MedulinArt organizira izložbe, radionice, foto-natječaje, slikarski amaterski ex tempore, likovnu koloniju, sajmove, humanitarne akcije i druga srodna kulturna i ina događanja te izdaje knjige

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Premda proteklo razdoblje, u znaku pandemije COVID-a-19, lockdowna i distanciranja nije bilo lako ni za koga, a sve je to teško palo i kreativcima, naučenima na stalne susrete, razmjene iskustva, medulinska Udruga MedulinArt bila je cijelo vrijeme vrlo aktivna.

Humanitarni projekti

Prilika je to da sažmemo rad ove Udruge, odnosno barem djelić plodnoga rada kroz godine uz razgovor s Majom Čerljenko, vrijednom članicom i autoricom brojnih projekata te voditeljicom primijenjene sekcije MedulinArta. I kada je bio lockdown, društvene su mreže preplavile fotografije humanitarnih projekata koje su Čerljenko, ali i ostale vrijedne članice realizirale.

S jedne od humanitarnih akcija (Snimio Luka Pretegiani)

- Udrugom MedulinArt od 2009. godine prošlo je više od 200 članova – kreativaca i umjetnika. Trenutno u udruzi djeluju tri sekcije – likovna, primijenjena i fotografska. MedulinArt organizira izložbe, radionice, foto natječaje, slikarski amaterski ex tempore, likovnu koloniju, sajmove, humanitarne akcije i druga srodna kulturna i ina događanja te izdaje knjige.

Plakat s jedne od humanitarnih akcija MedulinArta

Od početka rada Udruga je važan i vrlo aktivan dio kulturne scene Medulina i šire. Kreativci i umjetnici općenito su vrlo često empati koji imaju snažnu potrebu pomoći, osluškujući potrebe zajednice reagiraju te na taj način nastaju brojne humanitarne akcije. Udruga je organizirala i/ili sudjelovala u sljedećim akcijama: virtualna humanitarna aukcija umjetničkih radova za poboljšanje teških životnih uvjeta jedne obitelji loše imovinske situacije 2014., potom akcije "Za Helenu" u Puli u suradnji s udrugom-modelom "Naš san njihov osmijeh", "Svi za Nadiju", "Svi za Petru (Borba sa beštijom)" s FB Puljani Humanitarci, "Veliko srce Medulina" (za Udrugu cerebralne paralize IŽ i Klub Gea), pomoć Udruzi gluhih i nagluhih IŽ te humanitarna akcija za Sigurnu kuću Istra, veli Čerljenko.

Plakat s jedne od humanitarnih akcija MedulinArta

Ona se posebno osvrnula i na suradnju te pomoć Sigurnoj kući Istra.

- Sigurna kuća Istra je organizacija koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci. Žene koje pomažu ženama kad im je najgore. Godine 2016. Ivana Demarin, predsjednica i osoba zasigurno s najvećom empatijom među empatičnim članovima udruge, prihvaća ideju o pokretanju akcije. MedulinArt postaje glas Sigurne kuće. Akcija kreće 2016. godine, kada Heni Tade fotografira 24 žene iz svih područja djelovanja i za njih se izrađuju personalizirani komadi nakita što je rezultiralo izložbom u 3mc-u na medulinskoj placi te je tada sakupljeno osam tisuća kuna. Godinu kasnije podršku akciji daju muškarci - njih 31, fotografkinja Ana Lorencin izrađuje portrete za svakog od njih te su za njih kreirane narukvice. Sakupljeno je nešto više od 16 tisuća kuna. Tada projekt podupiru i velike tvrtke iz Medulina.

Plakat s jedne od humanitarnih akcija MedulinArta

Potom, 2018. je najplodonosnija godina kada na scenu stupaju umjetnici – glazbenici, modni dizajneri, slikari, pisci, glumci, fotografi, plesači… Njih 40 staje ponovno pred objektiv Ane Lorencin. Sakupljeno je 28 tisuća kuna, a Stop Nasilju! daleko se čuo. Naredne, 2019. većina akcije protječe virtualno – uz pomoć 97 donatora – nastaje Umjetnost protiv nasilja - aukcija skulptura, knjiga, slika i ilustracija, fotografija, nakita i drugih modnih dodataka, kada je sakupljeno 17 tisuća kuna. Godina 2020. peta je godina akcije. Novinari čiji glas ipak ima najveći doseg ulaze u središte priče. Čak 35 predstavnika medija spojeno je sa "svojim" fotografom i dizajnerom nakita što je, pandemiji usprkos, rezultiralo izložbom u 3mc-u i programom na medulinskoj placi u kojem sudjeluju udruga Sakramenski, Elis Lovrić i grupa Nola – koji su već svi prethodno poduprli akciju u prošlim izdanjima. Sakupljeno je 17 tisuća kuna.

Virtualni svijet

Na upit o trenutnoj situaciji, Čerljenko veli - 2021. dok svih još sveprisutna pandemija ometa u radu akcija se vraća u virtualni svijet.

Organizirana je aukcija "Za Sigurnu kuću Istra 2021." na facebook stranici MedulinArt sa skoro 200 radova i usluga koje su donirali slikari, kipari, dizajneri, fotografi, pisci… Cjelokupan prihod, kao i svake godine, namijenjen je radu Sigurne kuće Istra. Moguće su i samostalne uplate - IBAN: HR5123400091511134763.

Plakat s jedne od humanitarnih akcija MedulinArta

Do ovog trenutka je osigurana 21 tisuća kuna za rad Sigurne kuće Istra. Velika zahvala ide svim donatorima i sudionicima tijekom svih ovih godina. Pozivi Sigurnoj kući su u porastu vjerojatno kao posljedica toga što su u zadnje vrijeme žene neminovno daleko više u prostoru s počiniteljima nasilja, a svemu tome kumovala su teška razdoblja lockdowna, krize, gubitka posla kao uzročno-posljedična veza pandemije. Kroz Sigurnu kuću Istra na ovaj ili onaj način prošlo je 300 žena. Nemojte zatvarati oči ni uši. Pokušajte pomoći. Telefonski broj Sigurne kuće Istra je 052/500- 148. Možda ga nekome trebate proslijediti, zaključuje Čerljenko.

Maja Čerljenko piše knjige za djecu, edukativne slikovnice, stvara nakit, organizira manifestacije, koordinirajući raznolikim timom suradnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini