U PULI ODRŽANA RADIONICA

AERIAL SEA SILK RETREAT: Plesale su pola metra iznad zemlje… put svile nad morem

U stvarnosti gotovo je nadrealan prizor plesačica, akrobatkinja na svili koje su četiri dana odmarale vježbajući i lelulajući u zraku od Valdebeka do mora, na jedinstvenoj radionici koju su organizirale Manuela Rossi, Ana Bako i Ariading El Hage

| Autor: Lara BAGAR


Svijet bez umjetnosti je svijet bez mašte. Svijet bez sporta je svijet bez hrabrosti. Potreba za maštanjem i sportom nekad je veća, nekada manja, ali najčešće, kad nam je najteže, pokuca na vrata svijesti i ima moć izvući iz sive svakodnevnice i podariti boju životu, u ovoj priči pomoću svile koja je bila poveznica raznih ženskih priča, put u nešto novo i dokaz kako ništa nije nemoguće, pa tako i ples u zraku.

Ples na svili. Akrobacije u zraku. Spoj umjetnosti i sporta. Vježbanje i odmor u zraku uz zalazak sunca. U priči zvuči nevjerojatno, u stvarnosti gotovo je nadrealan prizor plesačica, akrobatkinja na svili koje su na radionici Aerial Silk Retreata, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, četiri dana odmarale vježbajući i lelulajući u zraku od Valdebeka do mora na jedinstvenoj radionici koju su organizirale Manuela Rossi, Ana Bako i Ariading El Hage.

Tri dame

Prva je Talijanka, druga Puljanka, a treća Brazilka. Prva je, kako se to voli za žene kazati, bolja polovica svjetski poznatog uličnog svirača, umjetnika Cile One Man Benda. Svestrana umjetnica i majstorica cirkuskih vještina koja u udruzi "Čaronjakov šešir" vodi radionice plesa na svili.

(Snimila Lara Bagar)

Ana je pak bolja polovica jednog od najpoznatijih hrvatskih kuhara Davida Skoka, također zaljubljenica u kuhinju koja to samozatajno dijeli s najdražima. Treća, Ariading, od milja Ari, je Brazilka, globtrotterica, koja je prije nekoliko godina napustila dobro plaćeni posao dizajnerice interijera u milijunskom Sao Paolu te odlučila putovati svijetom, zarađivati i učiti engleski radeći po hostelima, a put ju je doveo do Pule i Manuelinog hostela. Oduševila ju je Pula, posebice nakon tmurnog Manchestera u lockdownu, i za sada želi u njoj i ostati.

Vrhunska trenerica

Svima njima je radionica bila korak u priču koju su dugo željele, samo se nisu poklopile okolnosti ili ljudi. "Prije nekoliko godina željela sam napraviti radionicu Aerial Sea Silka, te su mi rekli da moram napisati projekt. Mrzim papirologiju, a i baš ne baratam s hrvatskim jezikom te sam, nekako, odustala od toga. Pokušavala sam i nije išlo, ali sam i dalje maštala o tome i nisam odustajala od svojih snova", priča Manuela.

(Foto NuNu Production / Danijel Bartolić / Marijana Banko / Nataša Sundara)

"I onda je u travnju, za vrijeme jednog kišnog dana, Ari došla u moju kuću i rekla sam joj da želim to raditi, a ona mi je jednostavno sa širokim osmijehom rekla da krenemo u to. Ari je bila ta karika puna optimizma, koja je sve odradila preko društvenih mreža, interneta i svega s tehnologijom", priča Manuela.

Vježbalo se na dvije konstrukcije od šest i pol i sedam i pol metara (Foto NuNu Production / Danijel Bartolić / Marijana Banko / Nataša Sundara)

"A ja niti nisam znala što to znači", priča Ari na već jako dobrom engleskom i priznaje da je svijetom pohađala razne radionice, bilo duhovne ili yoge, te veli da je oduvijek željela sudjelovati na takvim radionicama na Tajlandu. Krenule su u organizaciju i sve je išlo kao po - svili. Pozvale su Danu Auguštin, trenericu svjetska glasa iz Slovenije, među najboljima u toj disciplini. Diplomirala je kiparstvo na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Svoju diplomsku radnju posvetila je istraživanju modaliteta-načina gibanja u kiparskom prostoru, što ju je zapravo usmjerilo prema studiju cirkuske umjetnosti. U 2008. godini diplomirala je na prestižnoj francuskoj akademiji Centre national des Arts du Cirque u Chalons en Champagne iz plesa i akrobacija na svili.

Dana Auguštin - trenerica svjetska glasa iz Slovenije (Foto NuNu Production / Danijel Bartolić / Marijana Banko / Nataša Sundara)

Ana Bako bila je upoznata s radionicama svile koje je polazila njezina kćerka, a družili su se i na Fratarskom otoku gdje obje s obiteljima ljetuju svake godine. Upitale su je zna li nekoga tko bi mogao kuhati i Ana se okuražila u svijet kuhanja. Bilo je to vatreno krštenje, za 20 ljudi osmislila je recepte bazirane na lokalnoj hrani - od orzotta, šuga i pašte sa šalšom, juhe, mineštrine do guacamolea, humusa, vegan curryja, falafela…Suprug, David Skoko pomogao joj je smo u normativima.

Finale na jahti

I sve se posložilo - vrhunska trenerica, vrijeme, ambijent, hrana i dobra energija. Polaznice, njih 16 iz cijeloga svijeta, od Italije, Nizozemske, Švicarske, Austrije i Amerike, intenzivno su vježbale i učile vještine na dvije konstrukcije postavljene u velikom vrtu na Valdebeku - jedna od 6 i pol metara, druga od 7 i pol na kojoj je na četiri svile 16 polaznica intenzivno vježbalo i učilo nove vještine, od joga radionca do onih na svili.

(Foto NuNu Production / Danijel Bartolić / Marijana Banko / Nataša Sundara)

Veliko finale dogodilo se na jahti gdje je zabava bila - akrobacije na svili zakačene za jarbol nekoliko metara iznad mora. Nezaboravno iskustvo, kako za organizatore, tako i za polaznice koje već sada šalju upite za iduću. Tim je spreman, Adi je odlučila ostati u Puli, radi u novom hostelu i kreće s organizacijom sljedeće. Ovo je njihov put svile kojom njeguju svoje strasti i snove pretvaraju u stvarnost.

Ples nad vodom (Foto NuNu Production / Danijel Bartolić / Marijana Banko / Nataša Sundara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater