PULSKA UDRUGA

ČAROBNJAKOV ŠEŠIR Već 16 godina predstavlja razne cirkuske vještine koje su mnogi vidjeli samo na televiziji. Među mladima su SVE POPULARNIJE AKROBACIJE NA SVILI

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Polaznice Udruge Čarobnjakov šešir

Polaznice Udruge Čarobnjakov šešir


Grupa prijatelja i entuzijasta, ljubitelja cirkusa, prije šesnaest godina osnovala je udrugu pod nazivom Čarobnjakov šešir koja djeluje u Puli. Nalaze se na petom katu Društvenog centra Rojc, a bave se raznim cirkuskim vještinama koje smo mnogo puta imali prilike vidjeti na pulskim trgovima i ulicama. Jedna od vještina koja je postala sve popularnija među populacijom jest tečaj akrobacije na svili. Manuela Rossi jedna je od voditeljica akrobacije na svili.

Ljubav prema plesu na svili, kaže Manuela, pojavila se u mlađim danima kada je prisustvovala radionici gdje su se održavale sve cirkuske vještine.

- U početku sam takve stvari imala prilike vidjeti samo na televiziji, pa sam prisustvom na toj radionici imala prilike približiti se plesu na svili i pobliže se upoznati s cirkuskim vještinama. Čarobnjakov šešir trenutno broji tridesetak članova, od kojih su aktivna četiri stalna člana te polaznice tečaja plesa na svili. Sam ples na svili odvija se kroz četiri grupe, polaznice koje su aktivne nekoliko godina, te grupa za odrasle. Polaznice su većinom djevojčice školske dobi. Za plesati na svili najvažnija je psihička spremnost. Stvar je kako si posložiš sve to u glavi. Kada sam prvi puta probala, nisam se mogla penjati. Često polaznici koji dođu na radionicu u grupi za odrasle, nakon što se suoče s penjanjem, kažu "ne mogu ja to" i brzo odustanu. A to je najveća granica i barijera u našoj glavi. Treba redovito vježbati da bi se mogli postići određeni ciljevi, veli Manuela.

svila

Voditeljica Manuela Rossi pokazuje novu akrobaciju polaznicama

Ona ističe da je trenirati za vrijeme koronavirusa pravi izazov. "Zahtjevno je jer trenutno imamo puno interesa, a limitiran je broj ljudi zbog prostora u dvorani kako bismo mogli poštivati sve epidemiološke mjere. Grupe su zbog trenutne situacije manje brojne. Imamo poteškoća u pronalasku adekvatnog prostora gdje bismo mogli pokazati izvan naše dvorane čime se bavimo. Prijašnjih godina imali smo božićne programe, prezentacije, svjetski dan cirkusa, gdje su naše polaznice imale prilike pokazati što su sve naučile. No, ove godine teško da ćemo moći to, naglašava.

Matija Sanković plesom na svili bavi se već tri godine, a ujedno je i sudionica predstave "(Ne)obična priča".

- Odlučila sam se za ples na svili jer mi je bilo čudnovato i htjela sam probati pa me mama upisala na radionicu. Bilo mi je jako lijepo iskustvo sudjelovati u predstavi, kazala je Matija.

svila

Doris Bulijan - najmlađa polaznica plesa na svili

Doris Bulijan je najmlađa polaznica radionice plesa na svili. "Ovdje mi je baš lijepo! S plesom na svili prvi put sam se upoznala na Fratarskom otoku, kada sam gledala predstavu. Jako mi se svidjela predstava pa sam i ja htjela probati. Ovo mi je već treća godina. Stekla sam jako puno prijatelja i ovdje mi je jako, jako lijepo", naglasila je razigrana Doris.

Tija Bartolić također je jedna od polaznica plesa na svili, a aktivno se time bavi već godinu dana. "Prije plesa na svili pohađala sam tečajeve pole dancea, pa sam odlučila probati kako je to izvoditi akrobacije na svili, jer je drukčije od onoga što sam prije trenirala. Najdraža akrobacija na svili mi je "james bond", kazala je Tija.

svila

Tija Bartolić u figuri - "james bond"

"(Ne)obična priča" je fantastična bajka koja započinje u neobičnoj šumi, u čarobnom svijetu čudnih stvorenja. Davno, davno ova šuma se skamenila, kada je u nju zakoračila tama. U toj šumi, jednoga dana izgubila se djevojčica…

- Predstava "(Ne)obična priča" nastala je sa željom da osim tehnike koju treniramo u dvorani, naše polaznice shvate da naučeno mogu inkorporirati u nešto drukčije, da se mogu izraziti, jer nije sve u tehnici. Zajedno s kolegicom Koranom Daić došle smo na ideju o predstavi koju smo prezentirali u listopadu u kazalištu Dr. Inat te u Opatiji. Bilo je tu mnogo priprema, dodatnih treninga i jako smo zadovoljni rezultatom i reakcijama publike, zaključila je.

Vještine važne za djecu

- Cirkuske vještine su važne za djecu iz razloga što nema pobjednika, nema natjecanja među njima tko je bolji u izvođenju neke akrobacije, već ih učimo da pomažu jedna drugoj i prenose znanje međusobno. Na taj način imaju prilike se još bolje upoznati. Razvijaju samopouzdanje, navodi Manuela Rossi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini