važno upozorenje

Poznati lijekovi mogu izazvati karcinome i smrt, posebno je ugrožena jedna skupina osoba

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je navedeno u odgovarajućim informacijama o lijeku, upozoravaju u Hrvatskoj agenciji za lijekove, prenosi Poslovni dnevnik.

Tvrtke AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG, Galapagos NV, Eli Lilly Nederland B.V. i Pfizer Europe MA EEIG su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranim preporukama za minimizaciju rizika od malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda povezanih s primjenom inhibitora Janus kinaze [Cibinqo (abrocitinib), Jyseleca (filgotinib), Olumiant (baricitinib), Rinvoq (upadacitinib) i Xeljanz (tofacitinib)].

Inhibitori Janus kinaze (JAK Inhibitori) odobreni su za liječenje nekoliko kroničnih upalnih poremećaja (reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, aksijalnog spondiloartritisa bez radioloških dokaza, ulceroznog kolitisa, atopijskog dermatitisa i alopecije areate). Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je navedeno u odgovarajućim informacijama o lijeku, upozoravaju u Hrvatskoj agenciji za lijekove.

“Kod primjene inhibitora Janus kinaze u bolesnika s reumatoidnim artritisom i određenim čimbenicima rizika opažena je povećana incidencija malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda, u usporedbi s primjenom inhibitora faktora tumorske nekroze alfa”, ističu u Agenciji.

Navedeni rizici smatraju se učincima skupine lijekova i značajni su za sve odobrene indikacije JAK inhibitora kod upalnih i dermatoloških bolesti. JAK inhibitore treba koristiti samo ako nisu dostupne prikladne terapijske alternative u bolesnika s čimbenicima rizika.

Navedene JAK inhibitore treba koristiti samo ako nisu dostupne prikladne terapijske alternative u bolesnika. Agencija navodi da su ugroženiji pacijenti stariji od 65 godina, trenutačni ili bivši dugotrajni pušači te oni koji imaju druge čimbenike rizika za kardiovaskularne ili maligne bolesti te pojavu venske tromboembolije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini