Ilustracija (Arhiva)
Sastojci:
kilogram glatkog brašna
kocka svježeg kvasca
žličica šećera za kvasac
dvije i pol žličice soli
6 žlica ulja
jaje
250 ml mlijeka
200 ml vode
250 g maslaca
Priprema:
Razmutite svježi kvasac u mlijeku sa žlicom šećera. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamijesite srednje meko tijesto. Podijelite ga na pola, pa svaku polovicu na još sedam dijelova.
Odmah svaku lopticu razvaljajte na debljinu od pola centimetra, premažite je s maslacem (koji ste prethodno ostavili neko vrijeme na sobnoj temperaturi) i tako svih sedam dijelova tijesta odnosno loptica razvaljajte i stavljajte jednu na drugu. Zadnju lopticu ne premazujete maslacem. Potrošite pola maslaca na jednu polovinu tijesta, pa isti postupak napravite i s drugom polovicom.
Kad ste sve razvaljali i namazali, tijesto ostavite na stolu da odmori 20 minuta pokriveno kuhinjskom krpom (za to vrijeme pripremite nadjev).
Kad se tijesto odmorilo, od prve "hrpice" od sedam loptica, razvaljajte jednu veliku koru debljine pola centimetra i podijelite tijesto tako da dobijete 24 do 26 trokutića.
Na svaki trokutić stavite nadjev po želji (sir, šunka).
Kiflice ostavite da odmaraju sat vremena na toplom pokrivene kuhinjskom krpom. Nemojte ih jako stiskati jedne s drugima jer će se poduplati tijekom pečenja.
Kad su odstajale, premažite ih žumanjkom, po želji posipajte sa sezamom i pecite ih na 180 stupnjeva nekih 30 minuta (ovisi o pećnici).
(Izvor: Index)