OTVORENA IZLOŽBA "PAZINU S LJUBAVLJU" DUŠKA MARUŠIĆA ČIČIJA

Fotografije ispunjene emocijom, srcem i duhom


U sklopu programa obilježavanja Dana grada Pazina, u holu pazinskog Spomen doma otvorena je izložba fotografija pulskog fotografa Duška Marušića Čičija "Pazinu s ljubavlju". Ovom su izložbom na velikim formatima predstavljene fotografije kojima je opremljena lani objavljena fotomonografija "Pazin osobno" autora Mirjana Rimanića, novinara Glasa Istre, ali i neke nove fotografije koje je Marušić snimio nakon objavljivanja ove knjige.

Na otvorenju izložbe autor teksta monografije "Pazin osobno" Mirjan Rimanić kroz kratki je presjek povijesti Pazina pojasnio kakav su istraživački pristup on i Marušić njegovali pripremajući knjigu. "Pazin danas zapravo slavi imendan, budući da je 2. lipnja 983. godine spomenut u jednom povijesnom dokumentu, ali istraživanja su pokazala da je život na ovom prostoru postojao još prije 3.500 godina. Razvoj Pazina dao nam je kontekst kojeg smo nastojali obuhvatiti našom fotomonografijom", rekao je Rimanić. Više puta tijekom svoje duge povijesti Pazin je, podsjetio je Rimanić, imao važnu ulogu u širem okruženju, od svoga utemeljenja kada je bio važno uporište austrijskih feudalaca, pa u 14. stoljeću kada postaje privatni posjed obitelji Habsburg, pa u prvoj polovici 19. stoljeća kada je nakon ujedinjenja dotadašnje mletačke i austrijske Istre pod austrijskom krunom postao središte Istarskog okružja, pa zatim u drugoj polovici 19. stoljeća kada postaje osobito važan za istarske Hrvate koji su ga prozvali srcem Istre, pa u vremenu nakon Drugog svjetskog rada kada je Pazin središte industrijalizacije istarskog poluotoka, i naposljetku do vremena kada postaje središte Istarske županije.

Zajednički rad na pripremanju fotomonografije bio je obilježen temeljitim i dubinskim istraživanjima, a za izniman rezultat zaslužan je izvrstan Marušićev osjećaj za prostor, on je svojim slikama, zaključio je Rimanić, ovjekovječio stanje pazinskog duha. Duško Marušić Čiči je na otvorenju izložbe skromno i samozatajno rekao kako se u Pazinu osjeća kao doma, kako od djetinjstva osjeća posebnu sklonost prema Pazinu i kako uvijek kada ovdje dođe nastoji snimiti nešto novo i svježe. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić je otvarajući izložbu zahvalio Marušiću što je i u monografiji i u ovoj postavi Pazin prikazao s ljubavlju, ugrađujući u svoje fotografije emocije, srce i duh. Izložba će u holu pazinskog Spomen doma biti postavljena sve do 1. srpnja. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater