14. DANI MEDA

Predstoji najslađi pazinski vikend: Više istarskih izlagača nakon bolje pčelarske sezone


Predstojećeg vikenda, u petak 22. veljače i u subotu 23. veljače, Pazin će po 14. put biti domaćin manifestacije Dani meda, međunarodne izložbe meda, pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo. Izložba će se održati u gradskoj sportskoj dvorani, a program su jučer predstavili na konferenciji za novinare predstavnici organizatora i pokrovitelja: predsjednik Pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini, voditeljica LAG-a Središnja Istra Iva Jekić te pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Sajam poljoprivrednih proizvoda

Novost ovogodišnjih Dana meda je što će se uz glavne sajamske sadržaje vezane uz pčelarstvo u sportskoj dvorani, u šatoru na platou pred dvoranom održati sajam poljoprivrednih proizvoda.

Na izložbi sudjeluje ukupno 110 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Među njima je 26 izlagača meda i pčelinjih proizvoda od kojih je 19 iz Istre.

- Odaziv naših pčelara veći je nego lani budući da je lanjska pčelarska sezona bila bolja nego prethodna, istaknuo je pritom Ranko Anđelini.

Svečano otvorenje 14. Dana meda zakazano je za petak u 10 sati, a toga dana, odmah nakon otvorenja, na programu će biti demonstracija umijeća pripreme pazinskog mednog cukerančića, što je dio aktivnosti kojima se promovira pazinski cukerančić kao zasad jedino iz Istre zaštićeno nematerijalno kulturno dobro iz područja tradicijske gastronomije. U nastavku dana, u 12 sati na programu je okrugli stol "Izvorna Istra, specifičnosti i potencijali" kojeg organizira LAG Središnja Istra, a u 14.30 predstavlja se program Istarske razvojne agencije "IQ - istarska kvaliteta". Potkraj prvog dana, u 18 sati, dodijelit će se priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenog meda te promovirati prva generacija polaznika tečaja za senzornu analizu meda.

Niz pčelarskih predavanja

U subotu će se, uz izložbu meda, održati i niz stručnih pčelarskih predavanja: u 9.30 će Lara Softić govoriti o bogatstvu hrvatskog propolisa; u 10.15 će Sulejman Alijagić iz Bosne i Hercegovine govoriti o uspješnom pčelarenju s varoom bez gubitaka, u 11.30 će o rentabilnom pčelarenju govoriti Rasim Porić također iz BiH, dok će u 13 sati gost iz Srbije Nebojša Radojčić govoriti o proizvodnji i korištenju pčelinjeg voska.

Na Danima meda se očekuje veliki broj organiziranih posjeta vrtićke i školske djece, pa se vozači pozivaju na poseban oprez u prometu kroz grad. Šetalište Pazinske gimnazije bit će otvoreno za parkiranje autobusima, dok će automobilima uz uobičajena gradska parkirališta na raspolaganju biti i parkiralište u bivšoj vojarni.

Dani meda su otvoreni u petak od 10 do 20 sati i u subotu od 8 do 19 sati, a ulaz na izložbu i predavanja je besplatan. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom