LIKOVNA GALERIJA

Otvorena kolektivna izložba fotografija "Pazin moje mladosti" - Prva nagrada za Nidiju Kiršić


U pazinskoj Likovnoj galeriji u srijedu navečer otvorena je kolektivna, ali intimna izložba fotografija "Pazin moje mladosti". Na izložbi je desetoro sudionika, uglavnom umirovljenika, izložilo fotografske triptihe koji dočaravaju njihova osobna sjećanja na mladost provedenu u Pazinu. Fotografski motivi su uglavnom "pokrili" stari dio grada, s obzirom da noviji još najčešće nije ni postojao, pa se tako tu nalaze fotografije Kaštela, Buraja, šetališta, osnovne škole, nogometnog igrališta, ali i željezničke postaje. Uz izložene fotografije svaki je od sudionika prozno ili poetski opisao zbog čega mu je upravo taj kutak grada najviše ostao drag.

Seniori u digitalnom svijetu

- Projekt "Seniori u digitalnom svijetu" proveli smo s namjerom da naši mrvicu stariji sugrađani nauče nešto o modernim tehnologijama koje danas postaju dio svakodnevnog života. Dosta smo se dugo i intenzivno družili i radili, već od proljeća bavili smo se fotografijom, od camere obscure, do uloge svjetlosti, kadrova, planova, boja, kompozicija, sve smo to prošli, teoretski i praktično, kazao je uvodno voditelj projekta Dario Brajković dodavši da se kasnije projekt nastavio informatičkom naobrazbom motiviranih i aktivnih sudionika koji su se naučili koristiti osobnim računalom. Ujedno je najavio nastavak projekta s početkom nove godine.

Peteročlani stručni žiri (Davorka Flego, Višnja Levak, Marko Cerovac, Leo Mićanović i Nada Putinja) bodovao je svaki fotografski triptih, a za najbolji je odabrao onaj Nidije Kiršić koji prikazuje Šetalište pazinske gimnazije. Kiršić je zauzela prvo mjesto sa samo jednim bodom više od pratitelja, i za to je osvojila višednevno putovanje u organizaciji SUH-a. Drugo mjesto dijele Mate Jurić i Eda Ujčić, a za nagradu je svatko dobio uokviravanje tri fotografije po vlastitom izboru. Treće mjesto pripalo je Mariji Marinčić, a za nagradu je dobila dvije ulaznice za božićno-novogodišnju večeru i zabavu u organizaciji SUH-a. Zahvalnice za sudjelovanje još su dobili Zorko Ladavac, Milka Jerončić, Milka Blažević, Gracijela Zović i Anka Erjavac.

Nagrađen i Josip Blažević

Prema izboru samih sudionika fotografske radionice za najbolji fotografski rad izabran je onaj Josipa Blaževića koji je od predsjednice pazinske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Mirjane Monas kao dar dobio knjigu "Osnove digitalne fotografije". Isti broj bodova imala je i Marija Marinić, ali nju je već nagradio žiri, pa nije ušla u ovu kategoriju.

Sudionike i posjetitelje izložbe pozdravile su pročelnica gradskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Nevija Srdoč i predsjednica Društvom likovnih stvaratelja Pazin Nada Putinja, a poslije otvorenja upriličen je i domjenak. Izložbu je organizirala pazinska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske u suradnji s DLS. (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater