Festival dječje knjige

U Puli otvoren Monte Librić. Među autorima su Boris Dežulović i Mile Kekin koji prvi put sudjeluju s knjigama za djecu

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Uz Librić čarobnice Sedinu Cerovac i Ivanku Mazurkijević, mađioničara Ivicu Krakića, Martina iz Martiniuss circusa te puno čarolije, u pulskoj Zajednici Talijana otvoren je ovogodišnji, 16. festival dječje knjige Monte Librić.

Tema ovogodišnjeg izdanja je Čarolija, a kako su rekle Librić čarobnice - festival se vratio odakle je i krenuo, ali ove godine uz puno magije i trikova i čarolije, jer je svaka knjiga prepuna čarolija. Program otvorenje održan je uz rimovane stihove i razne trikove mađioničara, a potom su djece trebala, po uputama čarobnice, poslati poljupce, pljesak i smijeh - kao rekvizite da čarolija može početi. Tu je sudjelovala i neizostavna Baka Librić.

- Drago mi je da se Monte Librić vratio odakle je krenuo, a Zajednica Talijana centar je društvenog života gdje su svi dobrodošli i gdje se održavaju raznoliki kulturni programi, od književnih, filmskih, do kazališnih i glazbenih. Želim vam da sa svakom pročitanom knjigom uronite u svijet bajki i čarolije, kazao je istarski župan Boris Miletić, a predsjednica pulske Zajednice Talijana Tamara Brussich pozdravila je uz "čarobnu formulu" "Ćiribu, ćiriba, il Monte Librić e' di nuovo qua".

Maja Zrnčić predstavnica Ministarstva kulture rekla je da nakon prekrasnog izdanja u Librić parku, sada Circolo ugošćuje ponovno taj vrlo zanimljiv i sadržajan program uz brojne inicijative za poticanje čitanja te uz program Rođeni za čitanje.

Uz riječi zahvale svojim suradnicama Nicol Rodić, Lari Osman Grganja i Ani Bačić, dizajneru Matku Plovaniću, Visualia timu, Magdaleni Vodopija, Pula Film Festivalu, Kinu Valli, Zajednici tehničke kulture i Sveučilištu Jurja Dobrile te svim ostalim suradnicima, direktorica Monte Librića Slavica Ćurković izrazila je veliko zadovoljstvo što su opet tamo odakle je sve krenulo.

- Izdanje u parku bilo je jako lijepo, no ovdje ćemo imati još više programa i druženja s knjigom te interdisciplinarne sadržaje, kazala je Ćurković, a pulski gradonačelnik Filip Zoričić otvorio je Monte Librić uz želje djeci da budu sretni, da čitaju knjige i manje bulje u mobitele.

Ove se godine u sklopu Monte Librića održava i Mali sajam ilustracija koji ima, osim izložbenog, i prodajni karakter, a kupnjom ilustracija posjetitelji mogu direktno podržati domaće stvaralaštvo.

Među autorima koji sudjeluju ove godine, tu su i Boris Dežulović i Mile Kekin - prvi put s knjigama za djecu. Osim u programima za djecu, Kekin i Dežulović sudjelovat će i u novom programu Librića koji je oblikovan u suradnji s Klubom knjižara Giardini 2, a namijenjen je nešto starijoj publici. U utorak u 20 sati na terasi Circola predstavlja se Mile Kekin.

I poznati engleski autor David Litchfield, ukratko je sudjelovao na samome otvaranju festivala, a potom je održao i radionicu.

I ove godine treba svakako istaknuti domaće snage, pulski autorski dvojac Vanju Marković i Vibora Juhasa, kao i Manuela Šumberca.

Talijanski gosti i gošće ovogodišnjeg Monte Librića su David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago.

Monte Librić će se, podsjetimo, održati od 22. do 28. svibnja u Zajednici Talijana od 8 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter