ISTARSKA GASTRONOMIJA

Najpoznatiji svjetski vodič za restorane (uz Michelin) objavio popis 202 najbolja hrvatska restorana. U ROVINJ I BRTONIGLU IDU NAJVEĆA PRIZNANJA U ZEMLJI, A UVRŠTENA SU I ČETIRI LOKALA IZ PULE I OKOLICE

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Danijel Đekić, chef restorana Monte iz Rovinja, proglašen je chefom godine prema izboru hrvatskog izdanja gastronomskog vodiča Gault & Millau za 2020. godinu, a k tome njegov restoran Monte uvršten je među četiri najbolja hrvatska restorana, uz restorane 360 iz Dubrovnika, Laganini iz Palmižane te Pelegrini iz Šibenika. Među nagrađenima, kojima su priznanja uručena na svečanoj promociji novog izdanja vodiča Gault & Millau u zagrebačkom hotelu Esplanade, još je nekoliko predstavnika Istre. Tako je Floriana Ružić iz restorana San Rocco u Brtonigli proglašena za najboljeg mladog talenta 2020. godine, a Dragica Lukin iz slastičarnice Villa Soši u Umagu dobila je posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva.

Ovogodišnje izdanje gastronomskog vodiča Gault & Millau treće je izdanje ovog uglednog međunarodnog sustava vrednovanja i nagrađivanja kvalitete gastronomske ponude na nacionalnoj razini, a kako je najavila direktorica Gault & Millaua za Hrvatsku Ingrid Badurina Danielsson, dosegnuta razina kvalitete povod je da hrvatski chefovi i restorani dogodine uđu u konkurenciju i za međunarodne Gault & Millau trofeje.

- Posebnost Gault & Millau vodiča leži u slavlju različitosti. U njemu svoje mjesto pronalaze raznovrsni restorani i profesionalci različite dobi i stilova, a ono što dijele su inovativnost, poštivanje tradicije svoga kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću. Uz Michelin, Gault & Millau je jedan od dva najprestižnija međunarodna gastronomska vodiča te predstavlja hrvatsku gastronomsku scenu na svjetskoj pozornici, a Hrvatsku afirmira kao poželjnu food & wine destinaciju, istaknula je također Badurina Danielsson.

Ovogodišnje izdanje vodiča najopsežnije je dosad: na njegovih 507 stranica predstavljena su, dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku, 202 restorana, 82 POP restorana, 101 vino i 20 hotela, a na početku je detaljno, na po dvije stranice, slikom i tekstom predstavljeno desetak dobitnika trofeja za najbolje chefove ili objekte po kategorijama, među njima i istarski laureati Danijel Đekić, Floriana Ružić i Dragica Lukin.

Odmah nakon "chefova godine" na posebnoj su stranici istaknuti i najbolje ocijenjeni restorani (u Gault & Millau sustavu ocjenjivanja dodjeljuju se od jedna do četiri "toke", odnosno kuharske kapice). Samo su četiri spomenuta najbolja restorana dobila po četiri toke, među njima i rovinjski Monte, a s tri toke su od istarskih objekata ocijenjeni Pergola iz Zambratije, Badi iz Lovrečice, Marina iz Novigrada, Cap Aureo Grand Park Hotel iz Rovinja, Damir & Ornella iz Novigrada, Meneghetti iz Bala, San Rocco iz Brtonigle te Wine Vault iz Rovinja. S pulskog područja uvršteni su Batelina, Amfiteatar i Milan (dvije toke) te Alla Beccaccia s jednom.

U vodiču su zatim ukratko predstavljene gastronomske osobitosti pojedinih hrvatskih regija, a poglavlje o Istri otvara popis svih uvrštenih restorana, također regionalno grupiran. Ukupno je iz Istre, zajedno sa spomenutim najbolje ocijenjenim restoranima, u ovogodišnji vodič Gault & Millau uvršteno 37 objekata, a na popisu od 101 preporučenog najboljeg hrvatskog vina 30 ih je iz Istre.

Za usporedbu, spomenimo da je u ovogodišnje izdanje Gault & Millau vodiča za Nizozemsku uvršteno 700 restorana, za Austriju 800, u njemačkom ih je izdanju 1.000, Poljska ih ima 540, a Francuska je sa 3.200 ocijenjenih i preporučenih objekata najbrojnija, dok Slovenija ima 157 restorana u ovogodišnjem vodiču.

Uz ceremoniju dodjele priznanja, promociju vodiča i gala večeru, na svečanosti su predstavljeni i vrhunski vinari i proizvođači prehrambenih proizvoda iz cijele Hrvatske, a među njima su Istru predstavljali vinarija Degrassi iz Savudrije te tvrtka Karlić tartufi iz Buzeta.

Novi vodič Gault & Millau Croatia za 2020. godinu bit će u prodaji na lokacijama Tiska, te u poslovnicama Hrvatske pošte, a dostupan je i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj se mogu naći ocjene i detaljni opisi svih uvrštenih restorana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum