MONTE LIBRIĆ

Slavica Ćurković: Ovo gostovanje spoj je naših planova, želja i mogućnosti u novoj realnosti

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Prošle godine kada nitko, naravno, nije znao koliko će Covid-19 utjecati na sve, pozvani smo da u Šibeniku osmislimo Sajam dječje knjige po uzoru na Monte Librić. Jedna je to od mjera Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju provodi Ministarstvo kulture RH

 

Festival Monte Librić ove je godine gost Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik koji se održava od 20. lipnja do 4. srpnja. Bio je to povod za razgovor s direktoricom Monte Librića Slavicom Ćurković o ovome gostovanju.

Novi model

- Predstavite nam ovogodišnje gostovanje Monte Librića u sastavu šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala.

- Prošle godine kada nitko, naravno, nije znao koliko će Covid-19 utjecati na sve, pozvani smo da u Šibeniku osmislimo Sajam dječje knjige po uzoru na Monte Librić. Jedna je to od mjera Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju provodi Ministarstvo kulture RH. Plan je bio jednostavan, referirati se na naš festival u proljeće, prilagoditi koncept šibenskom festivalu i tamošnjim lokacijama. U međuvremenu se sve promijenilo, jer smo, kao što znate, Monte Librić morali pomaći iz uobičajenog termina. Također, i MDF je prinuđen reducirati svoje programe i mijenjati lokacije, pa smo u hodu našli novi model i osmislili nešto drugačiji program od planiranog. Na jedan od festivalskih trgova – Malu ložu - "spustit" ćemo se Faustusima, kako smo nazvali štandove za knjige koji podsjećaju na znameniti padobran velikog Šibenčanina Fausta Vrančića. Tu ćemo izložiti gotovo 2.000 knjiga pedesetak hrvatskih nakladnika. Pored toga, imat ćemo niz drugih sadržaja od razgovora o knjigama preko glazbeno-scenskih nastupa i performansa do radionica koje će zasebno voditi Sedina Cerovac te Mauro i Matija Ferlin. Jedna se zove ''Librić stroj za slovo i broj'', a zamišljena je kao mozaik program u kojem djeca slušaju priče, improviziraju, pokazuju osjećaje, rješavaju problemske situacije glavnih likova, igraju se i razgovaraju. ''Strpljiva umjetnost'' Maura i Matije Ferlina, koncipirana je tako da djeca kroz grupni rad stvaraju zajedničke slike većeg formata u tehnici flomastera. Kako je metodologija izrade ovakvih radova složena i slobodna u isto vrijeme, djeca stalnom nadogradnjom i napredovanjem uče kako individualne sklonosti i vrijednosti ugrađivati u kolektivni rad, kako je svaki mali element vrijedan i kako u procesu stvaranja treba stalno donositi nove odluke. "Performans brojeva Une Libar" je večernji program u kojem kostimirani lik - Una Libar - s djecom broji sve što se brojati može: dane, tjedne, mjesece, riječi, godine… Pri tome djeca uče istarske nazive tih pojmova.

- Monte Librić već godinama surađuje s ovom renomiranom manifestacijom, ali ovoga će puta biti puno veća njegova uloga.

- MDF je iz niza razloga nezaobilazan i da, mi smo tamo već jako dugo, ali nikada kao do sada i, nadam se, još više od sljedeće godine. Iako je primarno kazališni, taj je festival i filmski, glazbeni, likovni, književni i edukativni, a posebno fascinira način na koji ga najmlađa publika percipira i saživljava se. Grad se u vrijeme MDF-a pretvara u čudesnu kombinaciju pozornice i igraonice. Mi na ovom, 60. izdanju, započinjemo, vjerujem dugoročnu i sve veću suradnju, iako nam ni sada, kao što ste rekli, uloga nije mala. Prvi Librić na Maloj loži je spoj naših planova i želja i mogućnosti u takozvanoj novoj realnosti. U najkraćem, krećemo s našim programom, ne možda kako smo planirali, ali svakako ozbiljno, sadržajno i s jasnom vizijom kako ćemo raditi u godinama koje dolaze.

- Ove godine Librić ima i zanimljivu priču s brojevima?

- Imamo, ne svojom voljom, dvije. Kako smo, što sam već rekla, morali mijenjati termin Monte Librića, tako nismo u prilici tematski ga nastaviti u Šibeniku. Zbog toga se naša šibenska tema zove Sretan zbroj, a govori o simboličkoj vezi Monte Librića i MDF-a. Kako se ove godine, samo u novom terminu, dešava 13. Monte Librić, naslov teme će biti Sretan broj i mi ćemo se, između ostalog, baviti i promicanjem matematike i logike koje su podjednako važne kao i čitanje i ljubav prema knjizi.

Izvršna produkcija

- Planovi za budućnost Monte Librića, dakako, ovisno o epidemiološkim mjerama i situaciji.

- Librić se održava u travnju, a mi puno ranije moramo imati sve spremno. Tako nas je lockdown zatekao u fazi izvršne produkcije: program je, dakle, bio u cijelosti gotov, svi strani i domaći autori potvrdili su dolazak, dogovorena su gostovanja talijanskih i hrvatskih dječjih kazališta, pripremljene brojne radionice, a izradili smo čak i dio scenografije i onda sve otkazali. Mi smo, ne svojom voljom, već zbog okolnosti koje su pogodile mnoge, Monte Librić samo prolongirali, prilagođavajući ga usput novim pravilima. Sada spremamo nešto drukčiji festival, definiramo termin i opet radimo kao da je sve normalno, a hoće li biti, to ne ovisi o nama. Dužni smo raditi najbolje što znamo i učiniti sve da ne iznevjerimo pulsku, istarsku i svaku drugu publiku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini