POZNATI SLIKAR IZLAŽE U ALVONI

DRAŽEN TURKOVIĆ: Fake lights ili lažna svjetla

Sam naziv ciklusa asocijativno nas upućuje na termin "fake news" i pojavu lažnih vijesti koju sve češće susrećemo u svijetu javnog informiranja, a ciklus kao aluzija na spomenuti termin donosi autorov likovni odgovor na pitanja o značenju poimanja lažne stvarnosti, kazala je Alis Šaina

| Autor: Branko BIOČIĆ
Dražen Turković i njegovi radovi

Dražen Turković i njegovi radovi


U Galeriji Alvona otvorena je izložba iz ciklusa radova Dražena Turkovića, nastalih u proteklih godinu dana pod nazivom "Fake lights/Lažna svjetla" i autorov su uobičajeni način likovnog reagiranja na neposrednu stvarnost i okolinu.

- Sam naziv ciklusa asocijativno nas upućuje na termin "fake news" i pojavu lažnih vijesti koju sve češće susrećemo u svijetu javnog informiranja, a ciklus kao aluzija na spomenuti termin donosi autorov likovni odgovor na pitanja o značenju poimanja lažne stvarnosti koja nas okružuje i važnosti za društvo ili pojedinca. U tom kontekstu, sintagma "Fake lights" nameće nam se kao ishodište za razmišljanje o prisutnosti i našem poimanju stvarne slike svijeta u kojem živimo, a koji sobom donosi pregršt situacija od kojih su mnoge temeljene na lažnim uvjerenjima i nadama. Nešto poput lažnog tj. umjetnog svjetla na kraju tunela. Ovaj ciklus akrila na platno, satkan je od figurativnih i apstraktnih motiva, unutar kojeg figurativne motive nalazimo u segmentima i detaljima slikarske kompozicije, dok se apstrakcija uglavnom pojavljuje kao likovni prostor na platnu, rekla je na otvaranju Alis Šaina, voditeljica Galerije Alvona.

O svojim je radovima Dražen Turković rekao: "Izložio sam desetak radova od kojih su neki većih formata u ovoj maloj galeriji. Uglavnom je riječ o akrilu na platnu, a temu i naslov izložbe je malo teže objasniti riječima. To pokušavam objasniti svojim radom na platnu. Uglavnom riječ je o vremenu u kojem se mnogo laže i predstavlja se krivo. Ja kažem mi smo sada trenutno u tunelu, a na kraju tunela vidi se svjetlo i zadovoljni smo. Ali što ako to svjetlo nestane, taj tunel onda nema izlaza, to je umjetno svjetlo, a mi jurimo kroz taj tunel. Pripremam sada novi ciklus s novim temama i problematikama, rekao je Turković. Matija Ćurić je dodao "Turković je jedan od najznačajnijih i možda najprepoznatljivijih inovatora na likovnoj scenu u Istri, kolikogod to javnosti bilo nepoznato. Govorimo o kraju 70-tih kada je iz Milana predstavio svoju kompjutorsku grafiku, izložbom i idejama, a onda i dizajn pa s njime započinje i ta era dizajna u Istri. Radovi u tehnici akrila su nešto što samozatajno radi i svako toliko nas iznenadi svojim bojama, ponekim apstrakcijama, suvremenošću. Ova izložba široj javnosti pokazuje njegovu boju, koloritnost, suvremenost, dizajn, tematiku i materijal. To je ta njegova vrijednost", rekao je Čurić.

Dražen Turković, slikar, grafičar, grafički dizajner rođen je 1950. godine u Pribanjcima, selu blizu Bosiljeva. Osnovnu školu pohađa u Vodnjanu nakon čega upisuje Školu primijenjenih umjetnosti u Ljubljani. Obrazovanje nastavlja na Likovnoj akademiji Brera u Milanu i diplomira 1975. Izlaže od 1974.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter