IZLOŽBA U ALVONI

VEDRAN RUŽIĆ: Wagnerovu glazbu prenio na platno

| Autor: Branko BIOČIĆ
Vedran Ružić pored svojih radova u galeriji Alvona (Branko BIOČIĆ)

Vedran Ružić pored svojih radova u galeriji Alvona (Branko BIOČIĆ)


Ovo je prvi puta da se u Labinu predstavljam slikarskim radovima. Jako mi je drago da smo to brzo dogovorili i da smo se našli u ovom trenutku. Vani je oblačno, ali volio bih da je grmljavina jer bi to stvorilo još bolju atmosferu za ovu izložbu budući da je Wagner dramatičan, turbulentan i snažan, kazao je Ružić

Dva mjeseca nakon što je održao koncert na labinskom Jazz festivalu, opatijski jazz glazbenik i slikar Vedran Ružić ponovno se predstavio labinskoj publici, ovoga puta kao slikar u Galeriji Alvona gdje je izložio osam radova velikog formata inspiriranih glazbom velikog kompozitora Richarda Wagnera.

Svestranost

Stoga i Ružićeva izložba na kojoj je izložio svoja ulja na platnu i neke akrile nosi naziv "Wagner".

- Ovo je prvi puta da se u Labinu predstavljam slikarskim radovima. Jako mi je drago da smo to brzo dogovorili i da smo se našli u ovom trenutku. Vani je oblačno, ali volio bih da je grmljavina jer bi to stvorilo još bolju atmosferu za ovu izložbu budući da je Wagner dramatičan, turbulentan i snažan. U izložbi je naglašena bitna komponenta mog života, a to je glazba, ovoga puta Wagnerova glazba, znači sve njegove glazbe, a ja sam u ovoj seriji slika htio prikazati svoj doživljaj njegove glazbe i prenijeti ih na platnu. Radovi su nastali u protekle dvije godine, Wagnera sam slušao čak i na Himalaji prilikom planinarenja. Došavši kući odlučio sam krenuti sa slikanjem. Bilo je to prije dvije godine, a potom je u siječnju ove godine za vrijeme boravka u Berlinu napravio sam još nekoliko radova na tu temu s kojima sam zatvorio taj ciklus i odlučio ga predstaviti publici. Ove godine Wagnera sam prikazao u Zagrebu u Galeriji Greta, zatim u Omišlju u Galeriji Lapidarij i sada u Labinu, što mi je posebno drago zbog publike, ali i jer se radovi koji imaju neku zvučnost kolorita jako lijepo uklapaju u ovaj sakralni ambijent Galerije Alvona. Vjerujem da će se serija predstaviti u još nekoliko gradova, rekao nam je Ružić, vizualni umjetnik, slikar i jazz-glazbenik na kontrabasu i bas gitari.

Slike i jazz

Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.

Kako je na otvaranju istaknula Alis Šaina, voditeljica galerije, glazbena i vizualna umjetnost temeljne su Ružićeve umjetničke discipline, pa otuda paralelnost i sintetiziranje slikarskih i glazbenih oblika medijskog izražavanja, rad na projektima objedinjavanja medija, njihove sinteze ili prelaženje iz jednog umjetničkog područja i sistema u drugi. Glazba Richarda Wagnera polazište je prezentiranog slikarskog ciklusa, kao što je sugerirano već u nazivu izložbe. S druge strane, za Ružićevo intermedijalno stvaralaštvo uopće od posebnog je značaja Wagnerova ideja sveukupnog umjetničkog djela. Izložba ostaje otvorena do 17. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter