PAZIN

IDUĆI PONEDJELJAK VIJEĆNICI IMAJU DRUGU PRILIKU ZA KONSTITUIRANJE GRADSKOG VIJEĆA Mrak: Uvjeren sam da ćemo se dogovoriti

| Autor: Anđelo DAGOSIN
Glasovanje na Gradskom vijeću iznjedrilo je rezultat 6:5

Glasovanje na Gradskom vijeću iznjedrilo je rezultat 6:5


S obzirom na to da na konstituirajućoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća koja se održala u srijedu nije izabran predsjednik, jer nijedna politička opcija nije imala potrebnu većinu, sjednica je prolongirana za ponedjeljak 5. srpnja. 

Podsjetimo, zaprimljena su bila dva prijedloga za predsjedavajućeg Gradskog vijeća: Marka Breščića predložila je koalicija IDS-HSU-HNS (6 vijećnika), a Tanju Grubišu Možemo! (4 vijećnika) i SDP-ov vijećnik.

Fali jedan glas

Prema poslovniku Gradskog vijeća uslijedilo je tajno glasovanje putem glasačkih listića, a pritom je utvrđeno da je glasovalo 12 vijećnika (sjednici nije prisustvovao nezavisni vijećnik Željko Mrak). Nijedan kandidat nije dobio natpolovičnu većinu (ukupno ima 13 vijećnika), odnosno Breščić je dobio šest, a Grubiša pet glasova. Jedan je listić bio neupotrijebljen, odnosno nevažeći. Trenutno je jasno da je Možemo! dobilo potporu vijećnika SDP-a, dok je od preostala dva vijećnika HDZ-ov ostao suzdržan, a nezavisni vijećnik Željko Mrak nije ni bio na sjednici.

Nazvali smo glavne aktere da nam prokomentiraju novonastalu pat situaciju oko konstituiranja Gradskog vijeća. Posebno nas je zanimalo kako će na idućoj sjednici glasovati nezavisni vijećnik Mrak koji nije bio prisutan na prethodnoj sjednici, međutim, nismo dobili decidirani odgovor, ali i ovaj koji jesmo je vrlo znakovit.

- Uvjeren sam da će se Gradsko vijeće konstituirati na sljedećoj sjednici, jer smatram da novi izbori nisu ni u čijem interesu. Mi smo manjinska lista i nećemo postavljati uvjete većinskoj listi, kazao je Željko Mrak. Na izričito pitanje može li nam već sad kazati hoće li podržati kandidata IDS-a ili Možemo! Mrak je odgovorio da će se sve vidjeti na sjednici, te ponovio da vjeruje da će se Vijeće konstituirat.

- Smatram da smo kao koalicija IDS-HSU-HNS s najvećim brojem osvojenih glasova i vijećnika imali obvezu ponuditi predsjednika Gradskog vijeća, kazao je nositelj te liste i bivši gradonačelnik Renato Krulčić.

- Za razliku od nekih drugih koji su sudjelovali u (postizbornim op.n.) pregovorima mi nemamo zadršku u suradnji s bilo kojom političkom opcijom u Gradskom vijeću, jer nam je primarni cilj Pazin i projekti koji su bitni za naše građane, kazao je Krulčić, dodavši da se nada konsenzusu.

Na pitanje očekuje li nove izvanredne izbore, kazao je kako vjeruje da će prevladati razum, jer je pred svima puno posla.

- Odmah smo najavili da želimo suradnju i da nam je interes građana na prvom mjestu, a ne nikakva politička prepucavanja. Najavili smo da želimo pomoći gradonačelnici i izvršnoj vlasti u ostvarenju svih onih programa koje smo promovirali mi i svi oni koji su se natjecali za ulazak u Gradsko vijeće. Na koncu, politika je uvijek jedan veliki kompromis u kojem je svaka strana na kraju malo nezadovoljna, ali u interesu grada ponekad se mora popustiti. Političke podjele u ovom trenutku nisu potrebne nikome, a još manje novi izbori, kazao je Krulčić.

Na kraju je istaknuo da je u protekla tri mandata kao gradonačelnik bio u situaciji da ima većinu u Gradskom vijeću, ali i manjinu, pa su se opet odluke uglavnom donosile konsenzusom.

- Kolege iz IDS-a su imale svoj prijedlog za predsjednika Gradskog vijeća, a Možemo! svoj za predsjednicu koji je dobio i podršku SDP-a. Kolega Mrak je bio odsutan, a kolega Franković (HDZ) se izjasnio da neće podržati niti jednog kandidata, odnosno kandidatkinju pa nitko nije dobio natpolovičnu većinu. Dijaloga ima, vodili smo svi zajedno dva kruga konzultacija i konzultacije će se nastaviti i prije druge konstituirajuće sjednice jer smatram da je potrebno izbjeći zastoj u funkcioniranju Grada, kao i možebitne nove izbore za Gradsko vijeće, kaže Suzana Jašić.

Kome sedmi glas?

Očekuje li da će dobiti dva preostala glasa vijećnika koji su im potrebni za većinu?

- Unatoč tome što je koalicija IDS-HSU-HNS dobila relativnu većinu glasova, smatramo da su građani na ovim izborima ipak većinski glasali protiv IDS-a, te da bi preostala dva vijećnika to mogla uzeti u obzir na sljedećoj sjednici, zaključila je Jašić.

Ponedjeljak nije zadnja šansa za konstituiranje Gradskog vijeća. U slučaju da bude neuspješna moći će se održati još jedna, ali ako ni u tom slučaju ne bude uspjeha slijede izvanredni izbori za Gradsko vijeće. Dodajmo i to da nam se jučer javio i Franković, koji nam je kratko rekao kao on neće podržati nijednu opciju, ali je prilikom izbora za predsjednika vijeća spreman prikloniti se onima koji budu imali više glasova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater