SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Pazin se razvija kao eko-turistička destinacija, jača lokalnu eno-gastronomiju, poljoprivredu i poduzetništvo

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Ova 2020. godina ostat će zapamćena kao godina početka globalne epidemije bolesti Covid-19, a čije će posljedice tek biti vidljive u narednom razdoblju u svim segmentima života. No, Grad Pazin s općinama Pazinštine i dalje će u koordinaciji s lokalnim stožerom tražiti najbolja moguća rješenja u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti građana, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić

U skladu s epidemiološkim uvjetima i u skladu s epidemiološkim mjerama jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina bila je kraća, a vodio ju je predsjednik Gradskog vijeća Davor Sloković. Uz vijećnike, sjednici je prisustvovalo i nekoliko uzvanika među kojima saborski zastupnici Katarina Nemet, Marin Lerotić i Marin Miletić, državni tajnik središnjeg središnjeg državnog ureda za dsredišnju javnu nabavu i izaslanik predsjednika Vlade i Sabora Ivan Bubić, istarski župan Fabrizio Radin, predsjednik Saveza udruga antifašista istarske županije Branko Oplanić te predsjednik pazinskih antifašista Milan Antolović. 

Predvodnik demografskog rasta

Nakon pozdravnih riječi Antolovića, Radina i Bubića koji su istaknuli značaj antifašističkog pokreta u   Istri koji je rezultirao konačnim sjedinjenjem Istre s Hrvatskom, skupu se prigodnim govorom obratio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić podsjetivši na važnost održavanja kulture sjećanja na slobodarsku prošlost Istre i svih onih, živih i umrlih, koji su doprinijeli oslobođenju Istre i priključenju matici zemlji.

Usprkos globalnoj pandemiji, fizičkom distanciranju, ograničavanju kretanja, samoizolaciji, naporima u sprečavanju zaraze, na području Grada ove je godine ipak uspješno realizirano niz značajnijih investicija s kojima je Krulčić upoznao nazočne.

U tom smislu, kako je rekao, dovršeni su 8,2 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji dječje g vrtića sufinancirani europskim sredstvima i 1. rujna predškolci su ušli u nove prostore. Posebno je istaknuo kako je prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, grad Pazin predvodnik demografskog rasta u Istri i nalazi se među "top 10" gradova u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom, odnosno bilježi veći broj novorođenih u odnosu na umrle.

- U kontekstu poticanja pozitivnih demografskih trendova Grad Pazin pruža sustavnu financijsku podršku obiteljima kroz razne aktivnosti kao, na primjer, jednokratne naknade za novorođeno dijete, dodjela naknada za troškove boravka djeteta u vrtiću i poticanje privatnih inicijativa u predškolskom odgoju kroz sufinanciranje stručnog osposobljavanja za dadilje i sufinanciranje boravka djece u obrtima za dadilje, rekao je Krulčić. 

Gradnja doma za starije

Uz brigu o najmlađima, nastavio je gradonačelnik, tu je i kapitalni projekt izgradnje doma za starije koji se uspješno nalazi u drugoj fazi. Dobivena je građevinska dozvola te se do kraja rujna očekuje raspisivanje javne nabave za izvođača radova. Izgradnjom doma osigurat će se institucionalna skrb za 52 korisnika i još 30 za korisnike poludnevnog boravka.

U cilju potpore poduzetnicima uređen je i opremljen Poduzetnički inkubator PazinUP, za što su Gradu Pazinu iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobrena bespovratna sredstva u visini 2,8 milijuna kuna. Poduzetnicima se, osim povoljnog zakupa poslovnih prostora, nudi najam opremljene multifunkcionalne dvorane te savjetodavne usluge Razvojne agencije Srce Istre koja je ujedno i upravitelj inkubatora.

-Potrebno je spomenuti da Grad Pazin kontinuirano ulaže u programe odgoja i obrazovanja iznad državnog standarda. Osim titule najboljeg grada za obrazovanje i demografiju u zemlji, Pazin je nositelj raznih projekata kojima se financira rad pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u okviru projekta Inkluzivne škole 5+, financira se usluga produženog boravka, sufinancira se školska marenda, isplaćuju se stipendije za učenike i studente, a izgrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju dječjeg odmarališta Špadići blizu Poreča. Uz to, ove godine očekuje se završetak radova na 2,7 milijuna kuna vrijednom projektu izgradnje pomoćnog nogometnog igrališta, taksativno je naveo gradonačelnik Krulčić.

Najveći iskorak je svakako napravljen u segmentu održivog gospodarenja otpadom. U proteklih pet godina u to je uloženo više od 28 milijuna kuna što gradskog što europskog novca. Na području grada otpad se ne odlaže, a prvi u Istri sanirali su sva svoja bivša odlagališta. "Zatvaranje i sanacija odlagališta na našem području nije samo civilizacijski doseg od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu, nego i bitan faktor u osmišljavanju atraktivnih turističkih doživljaja. Grad se sve više razvija kao eko-turistička destinacija s ciljem očuvanja biološke i kulturne raznolikosti, lokalne eno-gastronomije te jačanja poljoprivrede i poduzetništva, istaknuo je Krulčić.

- Ova 2020. godina ostat će zapamćena kao godina početka globalne epidemije bolesti Covid-19, a čije će posljedice tek biti vidljive u narednom razdoblju u svim segmentima života. No, Grad Pazin s općinama Pazinštine i dalje će u koordinaciji s lokalnim stožerom tražiti najbolja moguća rješenja u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti građana. Naime, rezultat sustavnog rada Stožera leži upravo u vrlo malom broju zaraženih osoba u gradu, a za što treba zahvaliti odgovornim građanima koji su prepoznali da savjesnim postupanjem i poštivanjem epidemioloških mjera štite ne samo sebe, već i svoju okolinu, zaključio je na kraju pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater