GRADSKO VIJEĆE PAZINA

VELIKE UŠTEDE NA GODIŠNJOJ RAZINI Za LED rasvjetu Grad će se zadužiti za pet milijuna kuna

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(A. DAGOSTIN)

(A. DAGOSTIN)


Javna rasvjeta u Gradu Pazinu s postojećim rasvjetnim tijelima na bazi visokotlačnog natrija i žive u većini slučajeva ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja. K tomu na mnogim važnim prometnim i pješačkim zonama nedostaju rasvjetna tijela

Na samom početku sjednice pazinskog Gradskog vijeća, za novog je vijećnika imenovan Tomislav Čubrić iz SDP-a, koji je na toj dužnosti zamijenio Borisa Demarka koji je na osobni zahtjev svoj mandat stavio u mirovanje. U nastavku je Vijeće drugim izmjenama proračun za ovu godinu povećalo na 105,6 milijuna kuna. Obrazlažući prijedlog izmjena proračuna pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah, je rekla kako se predlaže povećanje prihoda i primitaka za 7,72 milijuna kuna te povećanje rashoda i izdataka za 7,66 milijuna kuna.

Bolje osvjetljenje i smanjiti potrošnju

Nakon ovih izmjena prihodi i primici iznose 105,68 milijuna, a rashodi i izdaci 104,62 milijuna kuna. Planirano je i djelomično pokriće konsolidiranog manjka koji u proračunu iznosi 1,06 milijuna kuna, čime su prihodi i primici uravnoteženi s rashodima i izdacima na razini 104,62 milijuna kuna.

Ovim izmjenama predlažu se promjene na razini Grada i proračunskih korisnika koje su u većoj mjeri vezane uz financiranje tekućih i kapitalnih projekata. Uz to, u proračun za 2019. uvršten je kapitalni projekt rekonstrukcije sustava javne rasvjete vrijedan 5,15 milijuna kuna. Ova investicija planira se financirati dugoročnim zaduživanjem, a za to je već dobivena indikativna ponuda Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 5,15 milijun kuna, bez počeka, s otplatom u 120 mjesečnih rata, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5 posto godišnje, bez naknade za obradu kredita te bez naknade za rezervaciju sredstava.

Naime, javna rasvjeta u Gradu Pazinu s postojećim rasvjetnim tijelima na bazi visokotlačnog natrija i žive u većini slučajeva ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja. K tomu na mnogim važnim prometnim i pješačkim zonama nedostaju rasvjetna tijela, a zastarjela rasvjeta predstavlja veliko opterećenje za gradski proračun pa je s obzirom na većinom dobro stanje instalacija javne rasvjete, moguće prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela postići bolje osvjetljenje i smanjiti potrošnju električne energije.

Veća ušteda i manje zagađenje

Zbog zastarjele i neučinkovite javne rasvjete u sadašnjim uvjetima i u okviru zahvata rekonstrukcije, potrebno je pojačano održavanje 1.583 rasvjetna tijela što iznosi 155,13 kuna godišnje. S obzirom da LED rasvjeta ima "životni vijek" duži od 100 tisuća sati, a smanjena jakost struje, zbog manje snaga manje je i opterećuje vodove, očekuje se kako godišnji trošak održavanja neće će biti viši od 32 tisuće kuna.

U raspravi je Dean Velenderić (SDP) primijetio kako mnoge jedinice lokalne samouprave u okruženju već imaju instaliranu LED javnu rasvjetu, pa ga je zanimalo zašto Grad Pazin nije 2016. godine, kada su to učinile i susjedne jedinice lokalne samouprave instalirao takvu javnu rasvjetu. Grad Pazin je u međuvremenu pripremo dokumentaciju kako bi se mogao prijaviti za ovaj projekt, odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Elvis Kliman. Prema njegovom mišljenju tehnika koja će se ugraditi na Pazinštini je LED rasvjeta zadnje generacije. Ona je učinkovitija od onih prije instalirane, a osim što manje troši manje utječe na svjetlosno zagađenje, odgovorio mu je Kliman i dodao kako Pazin u međuvremenu nije ništa izgubio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini