BELGIJA

PUTUJUĆI FESTIVAL ISTARSKIH PROIZVODA U SRCU EUROPE: U Bruxellesu se predstavilo 20 istarskih proizvođača


Putujući festival istarskih proizvoda oduševio je sudionike na konferenciji, govornike iz brojnih europskih organizacija te zastupnike Europskog parlamenta. Pršut i suhomesnati proizvodi, sir, maslinova ulja, masline, šalša, čaj, ulje i proteini od konoplje, med, marmelade, piva, vina, biljni ekstrakti, eterična ulja, kreme, samo su neki od brojnih predstavljenih proizvoda

Istarski proizvodi predstavljeni su ovog tjedna, zahvaljujući putujućem festivalu, u srcu Europe, i to u Europskom parlamentu te u restoranu Maison d’Istrie u Bruxellesu. Putujući festival istarskih proizvoda organizira udruga Istarsko - Ekomuzej iz Vodnjana (Istrian de Dignan) s udrugom Istarski Eko Proizvod, Hrvatskom gospodarskom komorom, Istarskom županijom i Agencijom za ruralni razvoj Istre.

Vrednovanje izvornih proizvoda

U utorak je 20 proizvođača iz Istre sudjelovalo na konferenciji Organic & Origin, u Europskom parlamentu, a tada su i predstavili svoje artikle iz Istre s eko-markicom i oznakom izvornosti. Povjerenik za poljoprivredu Europske komisije Phil Hogan pritom je naglasio važnost vrednovanja izvornih i ekoloških proizvoda na Europskoj i međunarodnoj razini.

Putujući festival istarskih proizvoda oduševio je sudionike na konferenciji, govornike iz brojnih europskih organizacija te zastupnike Europskog parlamenta. Pršut i suhomesnati proizvodi, sir, maslinova ulja, masline, šalša, čaj, ulje i proteini od konoplje, med, marmelade, piva, vina, biljni ekstrakti, eterična ulja, kreme, samo su neki od brojnih predstavljenih proizvoda.

Tijekom otvorenja festivala održana je i dodjela nagrada European Projects Awards, a Istarskoj županiji dodijeljeno je priznanje za brojne projekte koji vrednuju autohtone poljoprivredne proizvode na europskoj razini. Festival je nastavljen u restoranu Maison d’Istrie gdje je osim izložbe proizvoda održan i gastro-show. Predstavljena su razna jela s istarskim delicijama koja su u ponudi ovog modernog restorana u srcu Europe. Uz bogati jelovnik, gosti ovdje mogu i kupovati sve proizvode iz kataloga istarskih proizvoda i novog kataloga proizvoda s eko-oznakom koji je prezentiran na festivalu.

Zajednička promocija proizvođača

- U festivalu sudjeluju proizvođači raznih lokalnih proizvoda iz cijele Istre, ne radi se isključivo o prehrambenim artiklima, našem cjelogodišnjem događaju se mogu priključiti svi istarski proizvođači. Katalog nadopunjujemo nakon svake etape po istarskim gradovima i općinama, a do danas smo uvrstili više od sto istarskih proizvoda, od kojih su pola ekološki. Omogućujemo velikim i malim proizvođačima zajedničku promociju. Pokušavamo stvoriti nove kanale za plasiranje proizvoda, u Muzeju lokalnih proizvoda u Vodnjanu, putem interneta u našoj online trgovini, kroz prezentacije na raznim događajima diljem Istre i Hrvatske, ali i u inozemstvu. Od danas se proizvodi iz našeg kataloga mogu kušati i kupovati i u Bruxellesu, izjavio je Samuel Černac, predsjednik udruge Istrian de Dignan. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter