BUZET

PLAN RAZVOJA TURIZMA: Dokument za strateško planiranje razvoja turizma, ali i za buduće investitore

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Na sjeveru Istre usmjereni su u razvoj četiri turistička segmenta: gastro turizam i razvoj brenda grada tartufa, kulturni turizam s naglaskom na srednjovjekovne gradiće i glagoljicu, outdoor turizam do trekinga i vitality turizam

 

 Nacrt strateškog plana razvoja turizma na području Grada Buzeta za razdoblje 2020.-2026. dovršen je, a predstavit će ga stručnjaci Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, koji su ujedno i njegovi autori. Dokument koji objedinjuje sve segmente turizma, planirana ulaganja i projekte, pred buzetskom javnošću naći će se u četvrtak u prostorijama Gradske vijećnice s početkom u 18 sati.

 Sudjelovanje građana

Strateški razvojni plan financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je odluku o dodjeli sredstava u visini od 131.250 kuna. Nacrt plana izrađen je po načelu integriranog pristupa, koji uz ostalo omogućuje sudjelovanje građana u donošenju odluka i kasnijoj provedbi strateškog dokumenta.

Prilikom izrade dokumenta sudjelovali su mještani, djelatnici u turizmu, poduzetnici, kao i posebno osnovana radna skupina u čijem su sastavu predstavnici različitih javnih ustanova, privatnih poduzeća u turizmu, civilnog društva.

Strateški plan turizma prvenstveno će koristiti Gradu Buzetu kao službeni dokument strateškog planiranja na području razvoja turizma, ali i budućim investitorima. Problemi koji se rješavaju strateškim planom turizma su animiranje lokalnog stanovništva u pokretanju poduzetničkih aktivnosti u turizmu, iskorištavanje praznih prostorija u privatnom vlasništvu za navedene aktivnosti, pokretanje kulturnih i turističkih aktivnosti, integriranje postojećih i planiranih projekata kulturnog turizma te njihovo prihvaćanje u lokalnoj zajednici.

 Pokrenuti projekti

Obuhvaćena je i održivost pokrenutih i planiranih projekata kao što su: Palača Moretti - centar starih zanata, Karolinina kuća ljekovitog bilja, radionice starih zanata, pekara, češljara, kovačija, oružarnica, postolar, potom Zgrada suda, Kuća tartufa, Muzej glagoljice, Kuća biske, Muzej trieštine, outdoor i vitality centar, Minjera - rudnik boksita, Eko muzej Sovinjak, Centar za razvoj gljivarstva i tartufarstva Vrh.

Na sjeveru Istre usmjereni su u razvoj četiri turistička segmenta: gastro turizam s daljnjim razvojem brenda Buzeta kao grada tartufa, kulturni turizam s naglaskom na srednjovjekovne gradiće te glagoljicu, outdoor turizam s nizom sadržaja od slobodnog letenja, penjanja, biciklizma, planinarenja, endura, speleologije do trekinga te vitality turizam koji je još uvijek u začecima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum