otvorenje

Osmi međunarodni sajam "S klobasicom u EU". OVAJ VIKEND SVI U SVETI PETAR U ŠUMI NA DOMAĆE KOBASICE

Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a još 16 njih je u pripremi… Iako smo najmlađa članica EU to nas je dovelo na sedmo mjesto po broju ovih vrijednih oznaka u Europi, kazala je ministrica Marija Vučković

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Otvoren je osmi međunarodni sajam "S klobasicom u EU" na platou Hrvatske kuće kobasica. Bilo je tu nekoliko šatora, jedan zaista privlačan prostor na koji bih došao i da nisam na novinarskom zadatku. Masu je tu izlagača ne samo suhomesnatih proizvoda, već svega što naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu dati. Primjerice probali smo slatko kupinovo vino iz Darde u Baranji. Ali ima svačega.

Najzanimljiviji mi je ipak bio poznati kuhar Tomislav Špiček. Njega sam odmah "uhapsio" da mi kaže par rečenica o ovom događaju na kojem se veselo snašao. Zanimalo me je odudara li ovaj sajam od sličnih po Hrvatskoj?

(Snimio Dejan Štifanić)

- Uvijek se nađe neki proizvod koji je zanimljiv za kulinarstvo, ljudi među sobom kontaktiraju. Mislim da su ovakvi sajmovi vrlo popularni i dobri, kazao je Špiček. Pitali smo ga da usporedi kobasice kakve se prave u Istri s onima u drugim dijelovima domovine. "Svaka kobasica ima svoje čari, ova je bez dima, drukčiji su začini i mirodije. Ali najbitnija je kakva je sirovina, jer onda i kobasica uz malo znanja može bit izvrsna", kazao je poznati kuhar Tomislav Špiček.

S obzirom da često u RTL-ovoj kulinarskoj emisiji "3,2,1 kuhaj" pobjeđuju Istrani, i to često stranci Istrani, upitali smo ga imali nešto u istarskom podneblju što daje takve rezultate.

- 3,2,1 kuhaj je emisija gdje moraš imati i malo sreće, ali očito je da Istrani slušaju savjete Ivana Pažanina i mene. Ako slušaš možeš jako dobro proći, otkrio nam je Špiček (inače rodom iz Hrvatskog Zagorja) da voli ribu i da im zna vrste više nego Pažanin. Ima mnogo prijatelja na otoku Krku pa ga oni obrazuju. "Gledam da naučim dobro hrvatsku kuhinju. Kina, Tajland i slično, me ne zanima", pokazao se kao veliki domoljub Špiček.

U taj čas je naišao Juan Francisco Sanchez Gracia, žminjski Španjolac, koji je bio pobjednik upravo ovo emisije, i s kojim smo ne tako davno imali intervju za Glas Istre, i tu više nije bilo mjesta za službeni razgovor. Emotivni Juan nije više znao koga prvo pozdraviti i stvari su skliznule u privatne vode.

Inače, ovaj sajam je zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju, prodaju i zaštitu tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda te poljoprivredne proizvođače i udruge. Sajam svake godine podupire Vlada RH sa svojim ministarstvima, pa je tako ovoga puta govor održala ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a još 16 njih je u pripremi… Iako smo najmlađa članica EU to nas je dovelo na sedmo mjesto po broju ovih vrijednih oznaka u Europi, kazala je ministrica Vučković.

(Snimio Dejan Štifanić)

- Istarska županija je premala da bi mogla konkurirati kvantitetom i zato smo se opredijelili za kvalitetu, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan koji je ustvrdio da je Sveti Petar u Šumi istarski centar za kobasice.

Svih je prvotno pozdravio supetarski načelnik, "alfa i omega" ove priče Mario Bratulić, a također i predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa Paolo Jelenić. Govor je održala i direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti, a publiku su zabavile male Supetarske mažoretkinje.

(Snimio Dejan Štifanić)

Na programu je u 14.30 sati bio "Gourmet by cheef Tomislav Špiček", a u 17.30 sati minikonferencija o senzornom ocjenjivanju kobasica, EU natječajima i mjerama za financiranje razvoja tradicionalne proizvodnje, digitalnom oglašavanju, kao i na temu "Turizam i tradicionalni suhomesnati proizvodi u Istri danas". U 20 sati predstavljena je Udruga proizvođača istarskog pršuta i monografije o istarskom pršutu, a u 20.30 sati uslijedio je "Gourmet Klobasice i vino na moderan način by Konoba Doma i Deklić vina".

Danas, već od 10 sati, pa sve do 22 sata slijedi cjelodnevni zabavni program u Hrvatskoj kući. U 14 sati kreće "Gourmet by cheef Tomaž Kavčič", u 15 sati slijedi program za djecu i mlade u režiji Birikine Pula, a u 17 sati nenadmašno sedmo "Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku". U 19 sati slijedi predstavljanje šampiona i partnera sajma, a u 20 sati predstavljanje vitezova od kobasica i viteški wine tasting. Od 21 sat kreće zabava na središnjem trgu s Gustafima.

(Snimio Dejan Štifanić)

U nedjelju u podne kreću Histrići i Birikina - program za djecu i mlade koje organizira Histris, a u 13 sati "Gourmet by cheef Branko Ognjenović". U 18 sati birat će se najljepši izložbeni prostor sajma, a u 20 sati slijedi zatvaranje sajma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum