PROMJENE U OPĆINI SVETA NEDELJA

Miljenko Vidić: Od načelnika Klarića očekujem da svojih šest plaća usmjeri u humanitarne svrhe, a od BUDUĆE NAČELNICE FRANKOVIĆ DA SE OSTAVI POLITIKE I VRATI U ŠKOLU

| Autor: Branko BIOČIĆ

Miljenko Vidić, nositelj nezavisne liste u općini Sveta Nedelja i općinski vijećnik u trećem mandatu, komentirao je za Glas Istre prijevremeni odlazak s funkcije općinskog načelnika Gianvlada Klarića (IDS), a za kojeg smo objavili da se povlači s 1. srpnja, šest mjeseci prije isteka mandata. Vidić kaže da će Klarić za preostalih šest mjeseci "nerada" dobiti 76 tisuća kuna ili 12.600 kuna mjesečno.

- Većinu u našem vijeću čini IDS. To je stranka. Organiziraju fešte i domjenke s pršutom i sirom, ali kao pojedinci izvan IDS-a ne bi nikad pobijedili. Ja idem tamo gdje me ljudi zovu, u bilo koje doba dana i noći i pomažem koliko mogu. Već sam tri mandata sa svojom listom u vijeću. U tom vijeću je postavljanje vijećničkih pitanja beskorisno jer posljednju riječ uvijek ima načelnik koji ne sluša oporbu. Da budem iskren u ovom trenutku ne znam tko je načelnik općine, da li Gianvlado Klarić ili njegova profesionalna zamjenica Irene Franković, jer oboje potpisuju važeće odluke, dokumente i akte, što zbunjuje, kaže Vidić.

Vidić se osvrnuo i na aferu pročelnika bez stručne spreme, Vitalijana Beletića.

- Smijenjeni pročelnik Beletić je veliki šamar svim vijećnicima, jer uopće nismo znali da on nema uvjete, a godinama je bio na tom radnom mjestu. Toliko je važnih odluka potpisao, a nije smio. Meni je sve postalo sumnjivo kad je Ferucio Bernaz, jedan od utemeljitelja IDS-a, izjavio za vaš list da općinama vladaju lokalni šerifi. Vjerojatno je mislio na našu općinu u kojoj i on živi. Njemu se kao starom IDS-ovcu ne sviđa rad lokalne podružnice IDS-a u Svetoj Nedelji. Smatram da bi ovu općinu trebalo ukinuti, kaže Vidić.

- Nije baš sve tako loše kao što se piše. Plaća od 12.600 kuna mjesečno u idućih šest mjeseci nakon ostavke, odnosno isteka Klarićeva mandata, nije zaslužena, ali je zakon dozvoljava. Smatram da će on tu plaću ostaviti svojoj stranci IDS-u ili dati u humanitarne svrhe, jer mi je u svakom razgovoru isticao da nikad nije pojeo marendu na račun općine, da nikad nije za sebe potpisao nijedan putni nalog, da nije dobio božićnicu, regres pa mislim da će taj novac otići u dobrotvorne svrhe. Preporučio bih gđici Franković, koja je simpatična i draga osoba, da se makne od lokalne politike, od tih vukova i da kao profesorica ide u školu predavati učenicima koji je nestrpljivo čekaju.

Vidića smo upitali je li Klarić u sedam godina koliko je ukupno bio načelnik nešto pozitivno napravio za općinu.

- On je dobro pratio socijalu, studente, učenike i potrebite. U svakom trenutku je bio na dohvat onome kome je trebala pomoć i uvijek se odazivao na poziv mještana. Međutim, ima dosta loših stvari. Govorio je javno u prvom mandatu da je on stečajni upravitelj Općine, misleći da je rješavao kredite i ostale nepodopštine bivšeg načelnika, pročelnika i vijeća kao što je primjerice fuzija dva nogometna kluba - Jedinstva iz Nedešćine i Omladinca iz Svetog Martina, što je po meni bila velika pogreška. Dječji vrtić u Vrećarima je čisti promašaj. Drago mi je da djeca mogu u vrtić, ali on je trebao biti izgrađen u Nedešćini iza Staračkog doma gdje su postojali svi uvjeti i za što je bila spremna dokumentacija. Međutim u javnosti se uvijek pričalo da je bio pritisnut od strane Crkve da se vrtić napravi u Vrećarima na crkvenom zemljištu, gdje je Crkva Općini dala koncesiju na 30 plus 30 godina, kaže Vidić. 

Obmana vijećnika

Vidić se osvrnuo i na izgradnju dječjeg vrtića.

- Za izgradnju dječjeg vrtića potrošeno je prema riječima nadzornog organa Sorića pola milijuna kuna više od predviđenog na početku. To je otišlo izvođaču i podizvođačima, a ja to nikad ne bih odobrio. Općina je uzela i kredit za proširenje groblja koje je u katastrofalnom stanju. Podignut je i kredit za završetak Doma kulture u Nedešćini koji još nije završen i ne zna se kada će. Govorilo se da će se napraviti općinska arhiva, govorilo se i o preuređenju općinske administracije kroz koju prolaze građani, a najnovija vijest je da će se u prostorijama nekadašnjeg barića ispod Općine napraviti kancelarija za direktoricu Turističke zajednice, iako je ona planirana u „zelenoj kocki“ na Dubrovi. To je čisti kriminal i obmana vijećnika. Općina nema ni komunalnog redara pa se ne mogu ukloniti ruševine, ni objekti koji su ruglo. Općinske komisije ne rade ništa kao ni mjesni odbor. Radi samo Udruga žena Mendula i to u dogovoru s načelnikom. Sport nam je na niskim granama. Ne razumijem što se događa u tom sportu u općini iako sam bio dugogodišnji igrač, tajnik i trener u NK Jedinstvu, govori ogorčeno Vidić koji s ponosom pokazuje svoja sportska odličja i priznanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini