rovinj

U bolnici "Martin Horvat" potpisano pismo namjere. Županija i lokalna samouprava financirat će obnovu i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju

Županija, općine i gradovi obvezali su se da će od 2022. do 2034. godine sufinancirati kreditne obveze za rekonstrukciju bolničkog odjela * Svake se godine u Istri rađa oko 150 beba s neurorizikom kojima je potrebno osigurati adekvatnu medicinsku skrb

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Potpisnici pisma namjere

Potpisnici pisma namjere


U rovinjskoj Specijalnoj bolnici „Martin Horvat“ jučer je svečano potpisano pismo namjere o ostvarivanju suradnje u projektu rekonstrukcije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju. Pismom se župan i čelnici svih istarskih gradova i općina obvezuju da će u razdoblju od 2022. do 2034. godine sufinancirati kreditne obveze za rekonstrukciju spomenutog bolničkog odjela.

Naime, u razgovoru s roditeljima u bolnici su još prije nekoliko godina uvidjeli da djeca s poteškoćama u neurorazvoju nisu imala baš puno opcija u Istarskoj županiji što se tiče cjelovite javnozdravstvene usluge. U takvim slučajevima ljudi su na prvi pregled svog djeteta ponekad morali čekati i po nekoliko godina i onda najčešće završavali kod privatnika što ih je, ako je bila potrebna i privatna rehabilitacija, stajalo jako puno novca.

Taj proces traje godinama i mnogi se roditelji zbog njega financijski iscrpljuju do krajnjih granica ili prodaju imovinu radi pokrivanja troškova. Izradili su analizu i došli do zaključka da se svake godine u Istarskoj županija rađa oko 150 beba s neurorizikom. Kako se djeca prate do njihove sedme godine života, to čini najmanje 1.050 djece s poteškoćama u neurorazvoju i obitelji kojima treba osigurati adekvatnu medicinsku skrb.

Na temelju toga su koncipirali pilot projekt i formirali tim za ranu intervenciju u kojem su okupili liječnika specijalista pedijatrije, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije koji je educiran za dječju rehabilitaciju, logopeda, radnog terapeuta, psihologa i edukacijskog rehabilitatora, te na kraju čak i terapijskog psa. Za sve ove zdravstvene usluge roditelji su inače morali putovati na nekoliko lokacija, a mi smo te specijaliste doveli iz Pule, Rijeke i Zagreba, te ih sve zaposlili u našoj bolnici, a kroz sporazum s dječjom bolnicom Srebrnjak osigurali smo suradnju s vrhunskim pedijatrijskim neurolozima.

Pilot projekt je financirala Istarska županija i samo u protekloj godini napravili su ukupno 1.073 pregleda, što pokazuje da su realno procijenili potrebu i ponudili rješenje. Formiranjem tima za ranu intervenciju stvorene su pretpostavke za realizaciju glavnih ciljeva kao što su maksimalno poticanje razvoja sposobnosti djece s neurorizikom u skladu sa životnom dobi i psihofizičkim karakteristikama djeteta, osiguravanje uvjeta za uspješnu integraciju u svakodnevni život s najvećim mogućim stupnjem samostalnosti, kao i osiguravanje svega navedenog blizu mjesta stanovanja.

"Ključan je lider kolektiva, a za ravnatelja rovinjske bolnice mogu reći da je doista pravi borac, kako za svoje djelatnike i ustanovu, tako i za nadogradnju svega. Siguran sam da dr. Marinko Rade danas može birati kontinent i ustanovu gdje može dobiti puno bolje plaćen posao, no on voli svoj grad, svoje zaposlenike i svoju ustanovu.

Stoga će on ostati u svom gradu dok god ima podršku zajednice i dok god vidi da svojim znanjem može pridonijeti razvoju sustava jer on sve ovo sigurno ne radi samo zbog plaće, već zbog zajednice. Zajednički možemo zaista postići puno više nego što to možemo učiniti pojedinačno.

Potrebe naših najmlađih pacijenata pokrivaju čitavu županiju i kada su takve potrebe u pitanju, administrativne granice ne postoje i zato je potrebno ovo zajedništvo", poručio je prilikom potpisivanja župan Boris Miletić. On je vrijednu inicijativu o zajedničkom sufinanciranju adaptacije i opremanja dječjeg Odjela prvi i iznio pred svoje kolege tijekom redovitih koordinacija s istarskim gradonačelnicima odnosno načelnicima.

Ravnatelj rovinjske bolnice Marinko Rade kazao je da ta bolnička institucija ima 134 godine neprekinute ostavštine, koja nadahnjuje i obvezuje na daljnji razvoj i napredak.

„Skrbeći o našoj djeci, osiguravamo budućnost. Prvi put apsolutno svi dionici javnog života Istarske županije stavili su sa strane moguće razlike te se složili oko jednog projekta koji ima veći značaj od nas samih. To je poruka o odvažnosti, odgovornosti i dalekovidnosti. Izgradnjom ovih odjela mi zapravo stvaramo maksimalnu vrijednost za djecu, a samim time investiramo u demografiju, u našu budućnost“, poručio je on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of