ZAHVALJUJUĆI VRIJEDNIM DONACIJAMA: U rovinjskoj bolnici „Martin Horvat“ obnovljen prostor za terapije senzorne integracije

| Autor: Glas Istre
Rovinjska bolnica

Rovinjska bolnica


"Donacijama predivnih ljudi i trgovačkih društava sa područja Istarske županije u  Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj obnovljeno je i opremljeno 75 m2 derutnog prostora u kojima će se odvijati terapija senzorne integracije potrebna djeci s neurorizikom, izvijestili su iz te bolnice. Za pregrađivanje prostorija, gletanje zidova, bojanje zidova, novi laminat, nove instalacije struje i vode, nova rasvjeta, te oblaganje zidova spužvom, prikupljeno je i uloženo ukupno 351 tisuću kuna od kojih je 162 tisuće vprikupljeno od raznih. Takvim uređenjem Bolnica je dobila predivnu senzoričku sobu, dvije ambulante i novu čekaonicu, što potvrđuju i fotografije koje dostavljamo u privitku.

Neurorizičnim se djetetom smatra svako dijete koje je bilo izloženom određenim čimbenicima rizika u trudnoći, tijekom ili nakon poroda.

„Stručnjaci Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ prepoznali su potrebu za uvođenjem Tima za ranu intervenciju u sklopu Bolnice kako bi pokrili potrebe za ovu vrstu terapije u Istarskoj županiji i šire. To je značajan i zahtjevan projekt te u tom smislu svojevrsni iskorak u ponudi zdravstvenih usluga, no i logičan slijed prethodnih koraka“, kaže docent dr.sc. Marinko Rade.

Koliko je značajna inicijativa osnivanja Centra za ranu intervenciju najbolje ukazuju podaci rodilišta OB Pula i KBC Rijeka da je na oko 3.800 poroda godišnje, oko 300 djece neurorizično što zahtijeva probir, sustavno praćenje i nadzor, interdisciplinarnu procjenu i nužnost da potrebne usluge dobiju u svojoj lokalnoj zajednici. Istarska županija osigurala je sredstva za financiranje rada stručnog kadra kojeg čini pedijatar-neonatolog, klinički psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator i radni terapeut pod nadzorom specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije. “Time je osnivač pokazao iznimnu osjetljivost prema potrebama ove posebno ranjive skupine, na čemu smo neizmjerno zahvalni” zaključio je ravnatelj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter