CAVA DI MONFIORENZO

FOTO / NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA KOD ROVINJA: Otvoren obnovljeni kamenolom Fantazija, jedinstveni spomenik prirode

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Cava di Monfiorenzo, posjetiteljski centar i spomenik prirode kamenolom Fantazija kraj Rovinja, danas je svečano otvoren pred brojnim posjetiteljima. Riječ je o jedinom geološkom spomeniku prirode na području Istre, a koji je zaštićen 1986. godine zahvaljujući akademiku, pokojnom profesoru Josipu Tišljaru, koji je prepoznao geološku važnost kamenoloma.

Prisutnima su projekt prezentirali ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja Odete Sapač te istarski župan Boris Miletić.

Nositelj projekta je županijska Javna ustanova Natura Histrica u svojstvu korisnika bespovratnih sredstava, dok su projektni partneri Grad Rovinj i Turistička zajednica grada Rovinja, uz punu podršku Istarske županije i drugih županijskih institucija.

- Stijene kamenoloma stare su preko 140 milijuna godina, piljene su ravnim rezom, poliranog efekta, čime do izražaja dolazi rijetka ritmička izmjena ranodijagenskih i kasnodijagenskih dolomita. Ritmička izmjena dolomita čini stijene estetski atraktivnima iako su znanstvene i edukacijske vrijednosti mnogo veće, istaknula je ravnateljica Buttignoni.

Paliaga je pojasnio da je ovaj lokalitet godinama bio zapušten, no danas je valoriziran zahvaljujući sugrađanima entuzijastima.

- Prije gotovo 20 godina započeli smo ovaj projekt, proveli smo ovdje puno vremena na čišćenju, vađenju olupina, na sanaciji grafita, na košnji. Da nije bilo tog entuzijazma, suradnje s fakultetom, da nisu ovdje dolazili studenti geologije, vrlo vjerojatno bi dan danas bili svjedoci samo jednog u nizu zapuštenih lokaliteta. Zahvale idu i mještanima koji su svakodnevno čekali da se ovo mjesto otvori. Nema dvojbi da će ovaj suvremeni interpretacijski centar biti privlačan turistima, no u ovo smo krenuli prvenstveno zbog naših građana, kako bi njima u najboljem svjetlu predstavili blagodati vlastitog područja, kako bi educirali buduće generacije Rovinjaca i Rovinjki da očuvaju ono što nam je najvrjednije. Kako bi svaki naš građanin znao da se upravo u Rovinju nalazi jedini geološki spomenik prirode u Istarskoj županiji, peti proglašeni na teritoriju Republike Hrvatske. Imamo nešto s čime se zaista možemo pohvaliti. Ovo je jedna od naših važnijih investicija u nasljeđe i budućnost, rekao je Paliaga, koji je emotivno vezan za ovaj projekt, budući da je zajedno sa svojim ocem, jednim od projektanata, angažiran na njemu od njegova samog početka.

Župan Miletić istaknuo je da je jedini geološki park u Istri korak naprijed i dodatni element za posjet našoj regiji.

- Kad govorimo o turizmu, danas više sigurno ne možemo nuditi samo prekrasnu prirodu, lijepo sunce, more i dobru gastronomiju. Ljudi žele neke nove doživljaje, a siguran sam da će ovaj interaktivni dio to i pružiti, pa i onima najzahtjevnijima, kazao je Miletić i pritom čestitao svim sudionicima, partnerima i izvođačima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji projekta. Cilj je, dodao je, maksimalno valorizirati ovaj lokalitet da bi se ljudi, a posebice oni najmlađi, mogli o njemu educirati.

Uređenje geološkog parka Kamenolom Fantazija - Cava di Monfiorenzo koštalo je 9,8 milijuna kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava iznosio gotovo 6,9 milijuna kuna iz EU fonda.

Direktorica Sapač napomenula je da je Rovinj kao jedna od vodećih i najuspješnijih destinacija u Hrvatskoj dobila još jednu izuzetnu atrakciju koja će obogatiti turističku ponudu Rovinja, a koja će sigurno generirati nove sadržaje i doživljaje, a time, nadaju se, i veći broj posjeta tijekom cijele godine. Na ovom izuzetnom lokalitetu planiraju se održavati i edukativne radionice na otvorenom, predstave i koncerti.

- Ovaj posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode, uz zaštićeni temeljni fenomen, lokalitet iskopa kamenoloma s novouređenom šetnicom, sadrži i turistički informativni centar sa suvenirnicom, centar za posjetitelje s 3D animacijom i nekoliko izložbi, pojasnila je Sapač pa dodala da je najmlađim posjetiteljima namijenjen znanstveni, odnosno edukativni kutak koji se sastoji od tri cjeline. Turistička zajednica grada Rovinja u sklopu projekta zadužena je bila za provedbu aktivnosti promocije, brendiranja i vidljivosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater