OPTIMIZAM

TRI VELIKA PROJEKTA GRADA ROVINJA: Sjeverna luka (2019.), Gradski bazen (2020.),Trg maršala Tita (2021.)

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Uređenjem novog kružnog toka u Istarskoj ulici Rovinj je dobio reprezentativni ulaz u grad. Radovi su trajali četiri mjeseca, utrošeno je više od tri milijuna kuna, ali se posao isplatio.

- Okončanjem tog posla nismo stavili "točku na i" uređenjima prometnica, pa već za slijedeću godinu najavljujem i obnovu kompletnih Istarske i Omladinske ulice. Uz to, u pripremi je i dokumentacija za novi kružni tok na Lamanovi, odnosno već ove godine bit će riješena i pristupna prometnica prema gradskom groblju Laste, kaže gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Uz cestovnu infrastrukturu užurbano se radi i na uređenju dvorišta, odnosno platoa ispred gradske zaštitnice - crkve Svete Eufemije, kako bi u sezoni u potpunosti bila spremna za prihvat gostiju. Ovih dana započinje i projekt izgradnje novog dječjeg vrtića u Rovinjskom Selu, na što se dugo čekalo.

- Istina. Više od godinu dana kasnimo s radovima. Međutim, iako smo, kao Grad, odradili sve po planu, usporile su nas žalbe izvođača. Činjenica da se svatko može žaliti na natječaj, odnosno izbor izvođača, uveliko usporava početak radova, a upravo to se i dogodilo u slučaju gradnje novog vrtića u Rovinjskom Selu. No, sa zadovoljstvom želim istaknuti da je konačno ugovoren izvođač radova, u pitanju je Vladimir Gortan, i da radovi kreću kroz nekoliko dana. Petsto četvornih metara novog prostora mora biti pod krovom do turističke sezone, obećao je Paliaga.

Sjeverni dio grada

U kojoj je fazi uređenje središnjeg gradskog okupljališta, Trga maršala Tita, koji je "na čekanju" više od dva desetljeća?

- Slažem se da je Trg naša najslabija točka. Međutim, mora se imati na umu i da je riječ o najzahtjevnijoj investiciji, bilo da je riječ o projektu, izvedbi ili financijama. Ono u što sam gotovo sto posto siguran je da će se građevinska dozvola dobiti do konca ove godine i da ćemo do tada, baš kao i za izgradnju sjeverne luke i gradskog bazena, imati zgotovljen financijski plan. Ponavljam, riječ je o zahtjevnoj i vrlo osjetljivoj gradskoj cjelini čije bi opločenje i uređenje trebalo startati do 2021. godine. Početak gradnje nove luke planiran je za konac ove godine, a radovi na bazenu trebali bi započeti početkom slijedeće. To su tri velika projekta Grada Rovinja, kaže Paliaga.

U naredne dvije do tri godine podignut će se i kvaliteta sjevernog dijela grada, u kojem se, na potezu od Porton Biondija do Mirnine hladnjače, uređuju sportski tereni koji će biti isključivo u funkciji gradskih plaža. Radovi u tom dijelu grada započinju slijedeće godine, kaže Paliaga.

Devet poduzetnika  

U tijeku je i akcija uređenja fasada, ulaza i natpisa na trgovačkim i ugostiteljskim objektima. Nastavlja se skidanje neuglednih reklama povješanih na fasadama.

- Lani smo započeli s akcijom primjerenog izlaganja prodajne robe, kojom smo sa škurnica, vrata i fasada poskidali robu i vratili je na police unutar trgovina. Ove godine naglasak je na skidanju reklama koje se svojim gabaritima i materijalom izrade ne uklapaju u starogradsku jezgru, objasnio je Paliaga, koji je rekao da je najzadovoljniji aktiviranjem poduzetničke zone Gripole-Spine.

- Nakon punih 15 godina aktivacijom te zone probili smo led. Do sada je sklopljeno devet ugovora s poduzetnicima, a očekujemo i dva nova, vezano za gradnju trgovačkih centara. S puno optimizma vjerujem da će do 2020. godine zona u punom smislu riječi započeti s radom. To nas posebno veseli jer je poduzetnička zona garancija razvoja i napretka svakog grada, pa tako i Rovinja, rekao je Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter