NEMA TAKVOG U SVIJETU

POČELO UREĐENJE NOVE ROVINJSKE TURISTIČKE ATRAKCIJE: Iz kamenoloma Fantazija izvučeno 36 kubika raslinja

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Valorizacija jedinstvenog geološkog spomenika prirode započela prvim korakom - uređenjem i čišćenjem utrobe kamenoloma Fantazija, što su obavili djelatnici Komunalnog servisa. Idući je korak uklanjanje grafita

Prošlog su vikenda djelatnici Komunalnog servisa, radne jedinice "Parkovi i zelenilo", iz njedara kamenoloma Fantazija izvukli tri kamiona raslinja, koje su ovaj geološki spomenik prirode, tijekom godina, obgrlile granjem, dubokim korijenjem i lišćem.

- Konac prošlog tjedna iskorišten je za hortikulturno čišćenje i uređenje kamenoloma Fantazija, konkretno lokaliteta koji predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije karbonatnih stijena u svijetu. Petnaestak djelatnika "zelenih" tijekom dvodnevne akcije iz samog je kamenoloma izvuklo tri ture samoniklog bilja ili 36 kubika, odnosno uz ovaj nepristupačan teren očistilo i okolne zelene površine, potvrdila nam je voditeljica "Parkova i zelenila", dipl. ing. Barbara Matošović Talajić.

Hortikulturnim čišćenjem, započeo je s konkretnim radnjama projekt "geoIST3A", vrijedan 5.346.052 kuna (od kojih se više od 6,8 milijuna kuna odnosi na nepovratna sredstva iz fonda Europske unije), financiran iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije i iz poziva "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine", u čiju su realizaciju uključeni Grad Rovinj i njegova Turistička zajednica te Natura Histrica.

Standard

Podsjećamo, riječ je o jednom od najvažnijih kamenoloma u svijetu kao i jedinstvenom primjeru karbonatnih stijena s kojih se mogu vidjeti odnosno iščitavati slojevi genetski različitih tipova dolomita. S presjeka stijena vidljiva je ne samo tekstura već i struktura dijagenetskih i genetskih karakteristika s kojih znanstvenici "čitaju" procese djelatnosti modrozelenih algi, kronologiju okamenjivanja šupljinica nastalih truljenjem algi, oscilaciju morske razine, izmjenu plime i oseke, uzastopna vlaženja taloga morskom vodom i njegova isušivanja.

Jednom riječju, upravo ove stijene iz rovinjskog kamenoloma služe za znanstveno objašnjenje postanka sličnih stijena u svijetu, koje sadrže samo neke, a ne poput Fantazije sve dokaze i pokazatelje takvog tipa postanka. Iz istog je razloga i sama Fantazija postala tim značajnija i standard za sva ostala nalazišta stijena takvog tipa postanka.

Prednosti

Sve te prednosti i atribute geološkog spomenika prirode Grad Rovinj odlučio je "iskoristiti" kao još jednu hvalevrijednu turističku atrakciju nadomak centra grada i na udaljenosti od svega nekoliko kilometra.

Uređenjem kamenoloma, u planu je ne samo očuvati i obogatiti prirodu baštinu, nego i brendirati turistički proizvod u ono što on i doista jeste, a to je geološki fenomenom na svjetskoj razini.

- Nakon hortikulturnog uređenja, sada nam slijedi uklanjanje i čišćenje grafita iz unutrašnjosti kamenoloma, a potom i predaja projektno tehničke dokumentacije koja je u samoj završnoj fazi, odnosno izrada preliminarnog muzeološkog programa, muzeološke koncepcije s izvedbenim projektom interijera te razvoj sadržaja sa implementacijom postava za kamenolom, najavila je pročelnica   Upravnog odjela za gospodarstvo, javnu nabavu i europske fondove Martina Čekić Hek, od koje doznajemo i da bi Fantazija svoje prve posjetitelje trebala primiti koncem slijedeće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter