OD 4. DO 25. SVIBNJA U POREČU

aMORE Festival posvećen moru koji spaja umjetnost, kulturu, znanost i nove tehnologije

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Noise aquarium, jedan od programa festivala aMORE

Noise aquarium, jedan od programa festivala aMORE


Festival počinje u subotu u 10 sati eko akcijom čišćenja podmorja s ronilačkim centrom Zeus Faber iz Lanterne te radionicom izrade papirnatih mikroskopa i istraživanja nevidljivog svijeta Jadrana u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč. Službeno otvorenje festivala zakazano je za utorak 7. svibnja u 10 sati, kada će u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine biti predstavljen projekt "Mare Corto" novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazia Marie Coccie

U subotu 4. svibnja u Poreču započinje treći "aMORE - festival moru", čiji su bogati program na konferenciji za novinare predstavili organizatori i partneri festivala: dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč David Belas, voditeljica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić, voditeljica Centra za invazivne vrste Barbara Sladonja te voditeljica festivala, Petra Počanić iz porečke udruge Zona.

More iz različitih kutova

Festival aMORE se bavi pitanjima mora iz različitih kutova, spajajući umjetnost, kulturu, znanost i nove tehnologije, te svojim programima želi ukazati na važnost mora i oceana koji su pod sve većim pritiskom i prijetnjama uzrokovanim klimatskim promjenama, prekomjernim izlovom ribe, kemijskim zagađenjem, plastičnim otpadom i bukom, a zajednički nazivnik ovom problemu jesu loše životne navike i neadekvatno upravljanje tim zajedničkim dobrom. "Kao zemlja koja ovisi o moru i turizmu trebali bismo puno više o moru brinuti, a da bismo o njemu brinuli prvo ga moramo upoznati. Festivalom želimo potaknuti na otkrivanje mora iz različitih perspektiva i kroz različite discipline. Želimo potaknuti građane da se pobrinu za okoliš o kojem ovise, da preispitaju svoje navike, te da traže od donositelja odluka promjene. Želja nam je da svi zajedno postanemo aktivni čuvari mora i oceana", rekla je na pressici Petra Počanić.

Festival počinje u subotu 4. svibnja u 10 sati eko akcijom čišćenja podmorja s ronilačkim centrom Zeus Faber iz Lanterne te radionicom izrade papirnatih mikroskopa i istraživanja nevidljivog svijeta Jadrana u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč. Službeno otvorenje festivala zakazano je za utorak 7. svibnja u 10 sati, kada će u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine biti predstavljen projekt "Mare Corto" novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazia Marie Coccie. Radi se o knjizi i fotografskoj izložbi nastalim na putovanju koje je trajalo dvije godine, duž hrvatske i talijanske obale Jadranskog mora.

Snimanje podvodnih zvukova

U sklopu festivalskog potprograma aMORE EDU održat će se tri radionice: izrada hidrofona s umjetnicom Kat Austen tijekom koje će polaznici sastaviti svoje uređaje za snimanje podvodnih zvukova (subota i nedjelja 11. i 12. svibnja); u suradnji s Ekomuzejom Batana djeca će se kroz kreativnu radionicu upoznati s tradicijskom gradnjom rovinjske batane (subota 18. svibnja); a Anamarija Prgomet (Zero Waste Croatia) održat će edukativno-praktično predavanje o životu bez otpada u Gradskoj knjižnici Poreč (srijeda 15. svibnja).

U sklopu aMORE KINO programa u porečkom kinu će se od ponedjeljka 6. svibnja do četvrtka 16. svibnja prikazivati dokumentarni, igrani i animirani filmovi morske tematike. Porečki dio festivala zatvara se u subotu 25. svibnja Ploggingom na Porto Bussoli, kombinacijom trčanja i skupljanja otpada u suradnji s porečkim atletskim klubom Maximvus.

Program festivala nastavlja se krajem ljeta u Puli, kada će od 27. kolovoza do 22. rujna u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre biti postavljena izložba Noise Aquarium, audio-vizualna instalacija o problemu zagađenja mora bukom kroz utjecaj koji ona ima na mikroskopski male organizme kao što je plankton. Projekt je interdisciplinarna suradnja umjetnice Victorie Vesne (SAD), Alfreda Vendla, Martine Froschl (Austrija), Paula Gelusoa (SAD) te Stephana Handschuha i Thomasa Scwaha (Austrija), a premijerno je predstavljen na Ars Electronici u Linzu 2018. godine, jednom od najznačajnijih svjetskih festivala za novomedijske umjetnosti.

- Jedan od ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije razvijanje je održivih oblika turizma pa je senzibilizacija javnosti za probleme koji prijete našem moru i okolišu uopće vrlo važna i neophodna kako bismo kao zajednica mogli promišljati o novim oblicima turizma te i dalje uživati u zdravom okolišu, rekla je Nada Prodan Mraković, te naglasila da je aMORE festival uvršten i u brošuru "Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre" kojom se želi potaknuti domicilno stanovništvo, ali i turiste, na ekološko razmišljanje te upoznati s turističkom eko-ponudom u Istri. Projekt su financijski podržali UO za kulturu Istarske županije, Austrijski kulturni forum iz Zagreba te Turistička zajednica općine Tar-Vabriga. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum