REAKCIJA

IDS: Gradonačelnik Penava mora Vukovaru nuditi perspektivu, a ne netrpeljivost

| Autor: Hina
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


IDS je reagirao u subotu na, kako su naveli, neprihvatljive izjave vukovarskog gradonačelnika Penave o obilježavanju Danu sjećanja 18. studenoga i da ne trebaju dolaziti svi koji imaju nešto protiv HOS-a, poručivši mu da bude lider koji će Vukovaru nuditi perspektivu, a ne netrpeljivost.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je jučer da će ove godine Kolonu sjećanja u Vukovaru predvoditi pripadnici HOS-a i poručio “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu

Iz IDS-a u reakciji ističu kako živimo u doba u kojem se svijet mijenja munjevitom brzinom, a samo u Hrvatskoj izgleda da je vrijeme stalo.

“Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, i ove se godine hrvatskoj javnosti nudi repriza lošeg i uvijek istog filma”, dodaju.

IDS kaže kako Penavino otvoreno koketiranje s davno propalim i poraženim ideologijama te svjesno stvaranjem podjela u hrvatskom društvu, gura cijeli grad u slijepu ulicu, na putu netrpeljivosti, revanšizma i mržnje.

To je, smatraju u IDS-u, najgori mogući način da se odaje počast i pijetet poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata, a “Penava time zarobljava ljude koji su preživjeli horor velikosrpske agresije u začaranom krugu mržnje”, dodaju.

Ništa ne ujedinjuje hrvatske građane više od Vukovara

Podsjetivši da je pred Hrvatskom super izborna godina, u IDS-u zaključuju da, kako se bliže izbori 2024.,  tako se i političari na razne načine pokušavaju približiti svojim biračima. No, kažu, neshvatljivo je kako Penava može od svog grada napraviti poligon za dijeljenje Hrvatske.

“Ništa ne ujedinjuje hrvatske građane više od Vukovara. Za točno tri tjedna, 18. studenoga u svakom će mjestu u Hrvatskoj, ma koliko god mali on bio, ljudi spontano zapaliti svijeću i molitvom ili mislima prisjetiti se ogromne žrtve Vukovara i Škabrnje. Ako gradonačelnik Penava razumije koliko je ovaj trenutak emotivan za hrvatske građane, onda može razumjeti i koliko je neumjesno koristiti dignitet cijelog Domovinskog rata u predizborne svrhe”, poručili su iz IDS-a.

Dodaju  kako je na “Penavi odluka hoće li revitalizacijom propalih ideja nastaviti živjeti u prošlosti ili od Vukovara napraviti grad tolerancije i dijaloga”.

IDS ga stoga poziva da bude drukčiji, da bude lider koji će Vukovaru, Baranji i cijeloj Slavoniji nuditi svjetlu perspektivu, a ne rat i nacionalizam.

Na Penavine izjave jučer su oštro reagirali i premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, niz oporbenih stranaka u Saboru, te kako je rekao ministar Medved, braniteljske udruge, među kojima i iz HOS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum