Glavni tajnik IDS-a u posjetu katalonskoj stranci

Škrinjar: Uključivanje građana u donošenje odluka mora biti prioritet svih stranaka, zato nam je potrebna fiskalna i administrativna autonomija

| Autor: Tea Tidić
(Foto: Press IDS)

(Foto: Press IDS)


Glavni tajnik IDS-a Saša Škrinjar sastao se ovoga tjedna u Barceloni s čelnicima katalonske stranke Junts per Catalunya, glavnim tajnikom Organizacije ujedinjenih regija "Oru Fogar" Carlesom LLorensom Vilom i međunarodnim tajnikom Aleixom Sarriem i Camargom.

Stranka "Junts per Catalunya", odnosno Zajedno za Kataloniju, nastala je prekidom suradnje "'Convergència Democràtica de Catalunya", s kojom je IDS imao dugogodišnju suradnju, i "Unión Democrática de Cataluña"'. Stranku Junts osnovao je bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont 2020. godine.

Predstavnici dviju stranaka razgovarali su o političkoj situaciji u Španjolskoj, gdje su krajem srpnja ove godine održani parlamentarni izbori, no nitko nije osvojio većinu. Katalonske stranke presudne su za sastav nove španjolske vlade, no podršku uvjetuju usvajanjem zakona o amnestiji za sve organizatore referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Predstavnici Juntsa i IDS-a naglasili su da bi danas jedan od glavnih prioriteta svih stranaka, a posebice liberalnih, trebao biti što veće uključivanje građana u proces donošenja odluka.

- Politikom se ne smiju baviti elite, niti ona mora njima služiti. Demokracija je nezamisliva ako se ne oslanja na građane, poručio je Škrinjar.

(Foto: Press IDS)(Foto: Press IDS)

- Godine 2014. smo kao stranka jasno i nedvosmisleno podržali zahtjev Katalonaca za održavanjem referenduma o nezavisnosti Katalonije, prvenstveno jer smo uvjerenja da svaki narod ima pravo na samoodređenje. Na katalonskom je narodu da odlučuje o svojoj budućnosti, kazao je Škrinjar, dodajući da je situacija u Hrvatskoj čista suprotnost u odnosu na Španjolsku.

- Hrvatska je jedna od najcentraliziranijih zemalja u Europi. Sustav je posložen na način da bez sufinanciranja države, gradovi i općine jednostavno nemaju fiskalni kapacitet za realizaciju bilo kojeg povećeg projekta. Stvar je tim gora što su državne institucije u pravilu trome i neučinkovite, bez obzira govorimo li o Državnom inspektoratu, ministarstvima ili nečemu trećem, kazao je Škrinjar.

(Foto: Press IDS)(Foto: Press IDS)

- Fiskalna je decentralizacija zemlje jedan od pokretača razvoja lokalnih zajednica i u pravilu što je razina decentralizacije viša, to je zemlja razvijenija. Zato se IDS za decentralizaciju bori već desetljećima, a korist od toga ne bi imala samo Istra, već sve hrvatske regije, kazao je glavni tajnik IDS-a.

Čelnici IDS-a i Juntsa složni su u produbljivanju suradnje s ciljem razmjene iskustva u radu lokalne i regionalne samouprave te političkim aktivnostima stranaka te je dogovoren dolazak delegacije Katalonaca u Istru iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter