Novi-stari predsjednik o povratku na čelo pulske podružnice stranke

Valter Boljunčić: Ne bježim od nasljeđa IDS-a, ni njegovih mogućih grešaka

| Autor: Milan Pavlović
Valter Boljunčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Valter Boljunčić (Snimio Milivoj Mijošek)


 Punih osam mjeseci trebalo je pulskom IDS-u da ponovno stane »na svoje noge« nakon što su pasivnost i unutarstranačka prepucavanja u studenom prošle godine kumovala raspuštanju njegova predsjedništva i izlasku iz stranke dotadašnjeg predsjednika Daniela Dekovića. Uzavrele strasti u međuvremenu malo su se primirile, a fiducijari stranke posao ponovne izgradnje povjerenja prvo među članovima, a onda i pred biračima, povjerili su istaknutom članu pulske akademske zajednice i doktoru matematike Valteru Boljunčiću koji se na mjesto predsjednika pulskog IDS-a vratio nakon što je istu dužnost obavljao u razdoblju od 2009. do 2017. godine.

Puno lutanja

On je u uvodnom obraćanju obećao da će političke poruke pulskog IDS-a ponovno biti jasne i prepoznatljive. Najvažnija poruka koju građani očekuju od lidera najjače oporbene stranke je ocjena rada dosadašnjeg dijela mandata aktualne gradske vlasti, pa je to bilo i pitanje na početku kratkog inaugurativnog razgovora s novim-starim predsjednikom pulskog IDS-a.

- Dovoljno je pogledati planove i obećanja iz predizborne kampanje i usporediti ih s onim što je do danas napravljeno u prvoj polovini mandata da bi se zaključilo da ocjena rada za prvu polovinu mandata ne može biti prolazna. Nepošteno bi bilo kazati da se nije radilo ništa, ali previše se lutalo i još se uvijek luta i u kadrovskoj politici i u definiranju nekih strateških rješenja, da bi se nekoliko obnovljenih cesta moglo smatrati nekakvim kolosalnim uspjehom. Najveći gradski projekti poput Coworkinga, Centra Klik, uređenja aglomeracije Pula sjever ili obnove malog rimskog kazališta, naslijeđe su iz vremena kad je IDS upravljao Pulom, pa se zapravo prvi veliki samostalni projekt aktualne pulske vlasti još uvijek čeka. Povjerenje građana i dolazak na vlast podrazumijevaju preuzimanje odgovornosti za osmišljavanje i provođenje projekata koji će gradu značiti razvoj jer izgubljene dvije godine u tom smislu danas znače jako puno. Pričalo se o parkirnim kućama, »park and ride« parkiralištima, domovima za starije i vrtićima. Pričalo se o oživljavanju centra grada i Giardinima bez prometa. U dvije godine ništa od toga se nije dogodilo, a Pula, ne da nije pokrenuta kako su obećavali, već se nažalost uspavala.

Koliko je svemu tome kumovala i pasivnost IDS-a koji je protekle dvije godine u Puli više pokušavao pobjeći od svog naslijeđa, nego se trudio biti ozbiljna oporba?

- Ja nemam problema i ne bježim od toga da je IDS tijekom četiri uzastopna mandata upravljanja Pulom sigurno učinio određene pogreške, no isto tako držim da one nisu bile ni namjerne, ni zlonamjerne već su se samo u određenom trenutku učinile kao najbolje rješenje. Grešaka nema samo onaj tko nikad nije ništa radio. Ja osobno ne bih krivnju za njih svaljivao na Borisa Miletića kako to neki čine. Činjenica je da je vjerojatno radi zasićenosti ili »zamora materijala« on u zadnjem mandatu imao neke propuste ili nije bio dovoljno prisutan, ali i da je za sobom ostavio puno dobrih stvari i pokrenutih ili realiziranih projekata poput rješavanja problema ispusta otpadnih voda i povratak Pule na Rivu, izgradnju bazena, stadiona, velikog rotora u Šijani, dvotračne obilaznice i tako dalje. Stoga ja ne da ne bježim od tog našeg naslijeđa, nego sam ponosan na doprinos IDS-a ne samo razvoju moderne Pule, nego i tome da Istra danas bude najrazvijenija hrvatska regija.

Što se nakon gubitka izbora u Puli događalo s pulskom podružnicom stranke s obzirom na to da su pojedinci nakon silaska s vlasti vrlo brzo »digli sidro«?

- Uvijek vlast privlači neke kojima entuzijazam, nakon silaska s vlasti, u pravilo vrlo brzo i splasne, pa je takvih bilo i kod nas. Nakon gubitka izbora u pulskom IDS-u su se dogodila određena razmimoilaženja u mišljenjima i mislim da je to najveći razlog lutanju koje se dogodilo tijekom ove dvije godine. Prije osam mjeseci raspušteno je bilo predsjedništvo podružnice i malo nam je falila organizirana stranačka infrastruktura za fokusiranije djelovanje. Mislim da je izborom novog predsjedništva i ta »dječja bolest« za nama i da smo spremni ozbiljnim i konkretnim radom povratiti povjerenje naših sugrađana.

Prostor suradnje

Kakva je u ovom trenutku po vama pozicija pulskog IDS-a?

- Mi smo i dalje najorganiziranija i najbrojnija politička stranka u Puli, a vjerujem da ćemo kroz aktivnosti i rad u gradskom vijeću pokazati da i dalje najbolje razumijemo i znamo artikulirati potrebe grada i naših sugrađana. Od osam osvojenih mandata ostali smo trenutno na četvero vijećnika, s time da i Daniel Deković i Marin Lerotić pokazuju da se nisu udaljili od naše politike i volio bih da se jednog dana, možda obojica i vrate u IDS.

Veliki problem IDS-a je nepostojanje koalicijskog kapaciteta, hoćete li u vašem mandatu pokušati ta vrata suradnje ipak odškrinuti prema nekome?

- Ja mislim da je znanstvena fantastika danas bilo gdje u demokratskom svijetu imati natpolovičnu većinu na izborima, pa ćemo, ako želimo participirati u vlasti, očito morati pokušati ostvariti nekakvu suradnju i naći partnera. Mislim da se vrlo dobrim partnerom na raznim razinama pokazala ISU, bez obzira ne recentna zbivanja u vijeću, te vjerujem da bi ta suradnja mogla biti nastavljena, a za priče o drugima potencijalnim partnerima ipak je još uvijek malo prerano.

Osobno doživljavam lokalnu politiku kao prostor suradnje različitih političkih opcija kojima je zajednička želja za napredak i razvoj nekog kraja, te u tom smislu ne zatvaram vrata nikome, uz napomenu da smo mi liberalna demokratska stranka koja je smještena centar lijevo. S druge strane ne namjeravam ni panično nikoga »vući za rukav« radi toga. Držim da kao IDS imamo snage za dobit povjerenje značajnog broja birača, a nakon toga kao najjača stranka, ako ne kroz koaliciju, onda kroz projekte, biti ona kohezivna snaga koja može jamčiti daljnji razvoj grada.

Civilizacijski teme u Istri nikada nisu bile sporne

Kako komentirate to što je gradonačelnik Filip Zoričić nedavno ponovno »opleo« po IDS-u, te vas prozvao da nikad niste jasno komunicirali stavove o nekim civilizacijskim temama poput teme istospolnih partnera ili prava žena na pobačaj?

- To što se gradonačelnik i nakon dvije godine u svojim javnim istupima bavi IDS-om, kao da smo i dalje na vlasti, a da je on oporba, ponešto govori o deficitu konkretnijih rezultata o kojima bi, da ih ima, sigurno radije govorio. No spočitavanje da kao stranka nismo jasno oblikovali i komunicirali neke civilizacijske teme kao što su LGBTQ zajednica ili pravo na pobačaj,govori u prilog tome da gradonačelnik Zoričić i dalje vrlo rado poseže za manipulacijama i populizmom ili da je, u najboljem slučaju, vrlo loše informirana osoba. Takve teme u Istri, zahvaljujući prije svega politici IDS-a, nisu nikada ni bile sporne, te držimo da se radi o civilizacijskom dosegu koji nitko u Istri više ni ne može dovesti u pitanje. Za provjeriti jesmo li ili nismo o tim temama jasno komunicirali svoje stavove, danas nije potreban nekakav poseban trud. Dovoljno je u internetsku tražilicu upisati nekoliko ključnih pojmova i informacija je na dohvat ruke i o istupima našeg Kluba žena i o inicijativama na tu temu naših saborskih zastupnika. Uostalom u gradskom vijeću grada kojem je Zoričić trenutno gradonačelnik na moju i na inicijativu kluba stranaka okupljenih oko IDS-a je 2018. godine usvojena Deklaracija o osudi svakog oblika diskriminacije u kojoj se, među ostalim, apelira na »poštivanje najviše razine prava svih građana neovisno o spolu, rodu, nacionalnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji i vjeri.«. Ako ta poruka nije dovoljno jasna onda je problem vjerojatno u onome tko je ne razumije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter