ROCKS&STARS

Sutra počinje festival u kamenolomu Cave Romane. Pjevat će Doris Dragović. VRHUNAC ĆE BITI KADA NASTUPE UKRAJINCI I ANA RUCNER S VIOLONČELOM OD PUŠAKA

Ana Rucner, ukrajinski orkestar i Doris Dragović

Ana Rucner, ukrajinski orkestar i Doris Dragović


Festival Rocks&Stars počinje u utorak, 19. srpnja, u kamenolomu Cave Romane u 21 sat koncertom poznate pjevačice Doris Dragović, a nastavlja se narednih dana nizom koncerata.

Već u srijedu, 20. srpnja uz JM Jazz World Orkestar nastupit će četiri svjetski poznata jazz glazbenika, svi redom pripadaju "teškoj" glazbenoj kategoriji Grammy dobitnika, a to su Luis Bonilla, trombonist koji ujedno umjetnički vodi Orkestar, Alex Sipiagin, jazz trubač, John Riley, bubnjar te Dick Oatts, saksofonist. Orkestar okuplja 22 mlada glazbenika iz čak 17 zemalja, a Grožnjan mu je ljetna rezidencija.

Četvrtak, 21. srpnja rezervirana je za Tomislava Bralića i klapu Intrade. Njihove su pjesme i interpretacije postale nezamjenjive te godinama s lakoćom i naglašenim emotivnim nabojem osvajaju srca publike kako u zemlji, tako i inozemstvu.

Drugi festivalski tjedan obilježit će nastup Queen Real Tribute banda i to 28. srpnja kada će publika uživati u originalnoj interpretaciji kultne rock grupe. Grand finale, 29. srpnja, posvećen je klasičnoj glazbi i orkestru Music for the Future koji je okupio mlade glazbenike koji su bili prisiljeni napustiti svoj rodni dom u Ukrajini iz kojeg su uzeli samo ono što je njima najbitnije, instrument.

Podršku mladim ukrajinskim glazbenicima pruža i Ana Rucner kao i Policijska klapa sv. Mihovil koji će nastupiti kao njihovi gosti. Naime, Ana će nastupiti u pratnji klape, a svirat će na violončelu izrađenom od dragovoljno predanog oružja koje je u vlasništvu MUP-a te je dio njihove nacionalne kampanje "Manje oružja, manje tragedija".

- Antički kamenolom Cave Romane neizostavan je dio kulturnog identiteta Općine Medulin. Festival Rocks&Stars u Cave Romane dovodi programe iznimne kulturne i umjetničke vrijednosti te na taj način smješta prostor kamenoloma uz bok najvećih svjetskih pozornica. Posebno mi je drago što ćemo, uz organizaciju kulturnog spektakla, iz Medulina poslati snažnu poruku solidarnosti i mira podržavajući mlade glazbenike iz Ukrajine. Danas u turizmu, uz doživljajnu komponentu i nužnu ekonomsku opravdanost, trebamo pokazati i lice čovječnosti i razumijevanja naše šire globalne zajednice, kazao je medulinski načelnik Ivan Kirac.

Mihael Idžaković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin, istaknuo je "Festival Rocks & Stars @ Cave Romane u festivalskom smislu afirmira Medulinsku rivijeru i na međunarodnoj razini i izvrsno se upotpunjuje s ostatkom turističke ponude našeg kraja. Sam prostor Cave Romane pojačava atraktivnost Festivala. Posjetitelji će kroz nastup vrhunskih glazbenika u kvalitetnoj produkciji dobiti jedinstven doživljaj koji je moguć isključivo na ovoj pozornici gdje su impozantne visoke stijene dio glavne scenografije. Ovakva događanja podižu vrijednost destinacije u cjelini i stvaraju nove promidžbene i ekonomske momente koji se prelijevaju na širu zajednicu te ih stoga u potpunosti podržavamo".

Publika će 29. srpnja s početkom u 21 sat imati jedinstvenu prigodu da, između ostaloga, uz note Mozarta, Piazzolle i drugih te zajedno s glazbenicima pošalje u svijet snažnu poruku za budućnost i mir.

- Festival i ovu godinu ima dublje značenje i drago mi je da solidarno, koristeći glazbu kao univerzalni jezik, možemo podržati mlade glazbenike iz Ukrajine i dodatno promovirati važnost predaje oružja policiji, naglasila je Iva Šalamon Reškovac, direktorica tvrtke Art Hill koja je organizator Festivala.

Bitno je naglasiti kako je Music for the Future orkestar nastao u suradnji Slovenskog mladinskog orkestra (SMO), Youth Symphony Orchestra of Ukraine i European Career Center for Artists Triple Bridge. Naime, SMO je organizirao sigurnu evakuaciju 142 osobe iz Ukrajine u Ljubljanu. Od toga 82 glazbenika u dobi od 7 do 22 godine. Održavajući koncerte mladi glazbenici iz Ukrajine, uz promociju mira, podržavaju svoje obitelji, bruse svoje talente, a publika im otvorena srca šalje ogromnu podršku i izražava dobrodošlicu kako bi im olakšali ovo teško razdoblje.

Festival se realizira pod pokroviteljstvom Općine Medulin, Turističke zajednice Općine Medulin, a koncert za pomoć ukrajinskoj djeci i uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Živa Ploj Peršuh, dirigentica i umjetnička voditeljica veli "Odsvirali smo više od 20 koncerata, od malih ansambala, dječjih ansambala, trija, kvarteta različitih instrumenata, ali i u komornom gudačkom formiranju do velikog simfonijskog orkestra. Nastupali smo s Gidonom Kremerom u Cankarjevom domu. Ujedno, nastupali smo i u mariborskoj Kazališnoj velikoj dvorani, u Stuttgartu u čuvenom Liederhalleu i Trstu u Teatru Verdiju, a sad stižemo i u predivan rimski kamenolom Cave Romane".

- Orkestar je napravio ogroman napredak kao grupa. Naime, to su djeca koja su u trenutku kad smo im pomogli da izađu iz Ukrajine svi bili mahom individualni glazbenici klasične glazbe koji su se formirali u Orkestar te su trebali naučiti kako funkcionirati. Orkestar je isto kao obitelj, na poslu, u školi, to je zapravo škola za život, a bitno je biti tolerantan, svjestan razlika i uključiv. To je nešto vrlo posebno za vidjeti, osjetiti i doživjeti. Mogli bismo reći da se magija doista događa. Ova djeca su tako otvorena i tako daju. Dijele sve što imaju i to je njihova glazba, njihova perspektiva u životu. Oni se svojim instrumentima bore za svijetlu i sigurnu budućnost, kazala je Živa Ploj Peršuh.

Program

19.7. - Doris Dragović - svečano otvorenje Festivala

20.7. - JM Jazz World Orchestra

21.7. - Tomislav Bralić i klapa Intrade

28.7. - Queen Real Tribute

29.7. - Orkestar Music for the Future koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine s gošćom Anom Rucner

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater