prema receptima poznatih chefova

FESTIVAL HOOK & COOK U MEDULINU: Prezentacija ribarske tradicije i kulturne baštine na moderan i inovativan način 

| Autor: Glas Istre
S konferencije za novinare

S konferencije za novinare


Na Ribarskom molu u Medulinu najavljeno je ovogodišnje izdanje Festivala Hook&Cook – Medulin 2022.  

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac iskazao je zadovoljstvo što manifestacija Hook&Cook označava početak ljetnih turističkih sezonskih događanja, uz naglasak na spoj ribarske tradicije uz urbanog dodira mladih chefova i glazbenika. 

Mihael Idžaković, direktor TZ Općine Medulin istaknuo je važnost gastro glazbene manifestacije „Hook & Cook – Medulin 2022“ u organizaciji TZO Medulin  i istaknuo suradnju s vlasnikom branda »Hook & Cook« Sinišom Pavlovićem te Markom Domgjonijem. Kazao je kako je priča osmišljena kao višednevni festival na kojem će se na moderan i inovativan način prezentirati ribarska tradicija i kulturna baštine području FLAG-a Istarska batana. 

Siniša Pavlović, vlasnik branda „Hook&Cook“ te Marko Domgjoni, partner vlasnika branda „Hook&Cook“ otkrili su detalje o manifestaciji. Festival Hook &Cook osmišljen je kao street food festival koji je nastao iz njihovog stila života. On spaja ribarstvo, kreativno kulinarstvo i probranu glazbu. Na Festivalu će se moći kušati riblja jela spremljena prema receptima poznatih chefova, osmišljenim posebno za ovu prigodu, te se i educirati kako ta ista jela samostalno pripremiti.

- Postoji i neki drugačiji život ribara a krenuli smo od 2016. godine. Drugačiji smo od ribarskih fešti gdje se jede više mesa nego ribe. Velik je trud i znanje kuhara koji dolaze na ove festivale, to su nagarađivani kuhari sa Michelinovim zvjezdicama i takve specijalitete u stvari jedete u restoranima za velike novce. Ovo je spoj tih street food varijanti gdje se jede iz ruke uz drugačiju funky urbanu glazbu, poručio je Siniša Pavlović.

Marko Domgjoni najavio je i za petak i subotu 24. i 25. lipnja gostovanje chefa Jorga Zupana, top chefa iz Ljubljane, koji u tom gradu drži 2 restorana sa Michelinovim zvjezdicama. Trudi se fine dining približiti ljudima na street food način. Marko Turković je trenutno naš najmlađi i najbolji kuhar sa izvrsnim rezimeom. U svom restoranu priprema casual fine dining koncept koji će napraviti i u Medulinu u vatrijanti street fooda. Siniša i Marko će raditi svoj tuna cheeseburger, svoj klasik, marko fusion između japanske i bosanske kuhinje u stilu šiša, Jorg će radit banove sa fritom. O detaljima više na licu mjesta, bit će zabavno i ukusno i dođite nam svi.

Koliko god mi imali dobre ideje, uvijek nam treba i malo lokalne podrške, dodao je Marko Domgjoni i nastavio:

- Frendovi nam muziku žive po cijelom svijetu i čekamo lagani lounge, Baleari, adriatic…ljudi već prepoznaju taj zvuk, 24. lipnja glazbu bira Forbidden Dance Label i Samuele Pagliai te 25. lipnja Pepi Jogarde sa Yammatove Adriatic Coasting emisije. Oni poznaju naš projekt i radujem se da ćemo to ponovno moći odraditi.

Napomena kako je hrana u ograničenim količinama jer su kapaciteti na ribarskim brodovima ograničeni, pa pozivamo ljude da dođu čim ranije i ne zamjere ako u neko doba ostanemo bez hrane.

Katja Ereš, voditeljica FLAG-a Istarska batana kazala je kako su u realizaciju samog Festivala H&C uključeni aktivno članovi ribarske zajednice s područja FLAG-a Istarska batana. Cilj projekta je popularizacija ribljih proizvoda i utjecanje na dugoročni rast potrošnje ribe i plodova mora među lokalnim stanovništvom  i turistima koji žive/provode odmor na području FLAG-a istarska batana, te podizanje svijesti o nutritivnoj vrijednosti ribe i plodova mora u našoj prehrani i za naše zdravlje. 

Realizacijom Festivala Hook &Cook, dodala je Ereš, pokazujemo da je ribarstvo duboko ukorijenjeno u tradiciju lokalnog stanovništva općine Medulin i predstavlja važan resurs, te da jačanjem uloge istoga u zajednici omogućujemo i potpomažemo i razvoj kvalitetnijeg i održivog turizma. 

Renata Kuharić, voditeljica projekata TZ Općine Medulin govorila je o detaljima samog projekta Festivala Hook & Cook – Medulin 2022 .

TZO Medulin je prijavila dana 29. listopada 2019. godine na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru provedbe Mjere 1.1.2. Potpora organizaciji kulturnih događanja i manifestacija koje promoviraju ribarsko nasljeđe i tradiciju  FLAG-a Istarska batana, a Upravljačko tijelo (Ministarstvo poljoprivrede – Uprava ribarstva) donijelo je 19. lipnja 2020. godine Odluku o dodjeli sredstava u okviru Mjere III.3. „Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi“ za programsko razdoblje 2014.-2020. (Klasa: 324-01/20-01/2674, UrBroj: 525-13/0755-20-3) kojom je odobreno financiranje projekta u cijelosti. 

Ukupna vrijednost Projekta je 184.540,91 kuna, pri čemu će Projekt biti sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 156.859,77 kuna (85% vrijednosti Projekta), a preostalih 27.681,14 kuna bit će  sufinancirano od strane Republike Hrvatske (15% vrijednosti Projekta).

Projekt je izvorno trebao biti realiziran tijekom ljeta 2020. godine, no uslijed pandemije COVID-19 i nemogućnosti da se realizira u punom opsegu zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi, Upravljačko tijelo odobrilo je produljenje roka za realizaciju projekata po navedenom natječaju, te ćemo ovaj projekt realizirati ove, 2022. godine. 

„Hook & Cook – Medulin 2022“  održat će se u dva navrata, na Ribarskom molu u Medulinu kao dvodnevni Festival Hook&Cook: 24. i 25. lipnja te 12. i 13. kolovoza, od 19 do 2 sata.

Na prvom ovogodišnjem izdanju Festivala hrana će se pripremati prema receptima chefova Jorga Zupana i Marka Turkovića, a za dobar glazbeni ugođaj biti će zaduženi Forbidden Dance Records feat. Samuele Pagliai

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter