PROJEKT GIIPUJA

Damjan Grbac i njegov kvartet "Damjans" obilježavaju jubilej Ivana Matetića Ronjgova: ZAVRŠNI KONCERT KRAJEM KOLOVOZA U LANIŠĆU

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Damir ŠPANIĆ)

(Damir ŠPANIĆ)


Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja

S četiri koncerata u sklopu projekta GIIPUJA u kolovozu se obilježava 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga. Prva tri održana su: u Kastvu na 29. Kastafskom kulturnom letu zajedno s koncertom klape Kastav, potom pred župnom crkvom u Loparu te u Rijeci, pored Gradske biblioteke, a završni koncert održat će se 29. kolovoza u Lanišću pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Novi zvukovi

Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova. Materijale potrebne za realizaciju koncerta ustupila je Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov".

Značenje i mjesto Matetićevih ostvarenja u glazbenoj kulturi je nemjerljivo. Njegovom zaslugom narodna glazba Istre, Hrvatskog primorja i sjevernojadranskih otoka našla je svoje mjesto u tonskom sistemu umjetničke glazbe. Punih 25 godina proučavanja i istraživanja trebalo je proći dok je uspio teoretski izraditi, uokviriti i fiksirati istarsku ljestvicu - tonski niz od šest tonova i polutonova. Otkrio ju je slušajući starije ljude u svom selu kako pjevaju, ali nekom čudnom ljestvicom. Na temelju ovog otkrića mogao je zabilježiti narodna pjevanja svoga kraja, te skladati u tom duhu. A upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta "Damjans" kroz GIIPUJA projekte pronalazi se i prati poveznica s njegovim radom.

Glazbeno putovanje

Iza imena "GIIPUJA" stoji akronim za "Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima". Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac, autor, aranžer i vođa kvarteta, otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena. Vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije te oživljavajući stoljetnu imaginaciju minulih generacija.

Kvartet Damjans su - Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile). Kako bi djela i aranžmani Ivana Matetića Ronjgova u GIIPUJA izdanju ostali trajno audio i video zabilježeni, pobrinut će se Igor Modrić, Robert Kalčić i G.I.S. d.o.o..

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater