GLAZBENI VIRTUOZI

TURNEJA "100 ŠTERNI, ĆO!" KVARTETA GIIPUJA: Ove subote koncerti na tri šterne u Pazinu

"100 šterni, ćo!" cjelogodišnja je turneja od sto koncerata kvarteta GIIPUJA po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara

| Autor: Tea TIDIĆ
GIIPUJA (Snimio Jože Pozrl)

GIIPUJA (Snimio Jože Pozrl)


Svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem GIIPUJA nas vodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu i aktualizirajući je u suvremenom kontekstu. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se kvartetom otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu jazz improvizacije.

Zaštitni znak

GIIPUJA često izlazi iz komfora koncertnih dvorana i klubova, što postaje njihov zaštitni znak. Nakon jednodnevne turneje na pet šterni na području Grada Kastva, u rujnu 2019. godine, rodila se ideja o projektu "100 šterni, ćo!", koji je svoju realizaciju, radi pandemije, doživio ove godine.

Do danas je u sastavu projekta odsvirano 27 koncerata, a novi nastupi najavljeni su u Pazinu i Mošćeničkoj Dragi.

Koncerti u Pazinu održat će se u subotu, 21. svibnja i to u 16 sati u dvorištu pazinskog Kaštela (Trg Istarskog razvoda 1), zatim u 18 sati na šterni kod Donjeg vrtića (Ulica Družbe sv. Ćirila i Metoda 1) te u 20 sati na šterni u Velom Ježenju.

GIIPUJA koncerte bilježi kamerom, kako bi prenijeli i autentičnu atmosferu svake od lokacija na kojoj predstavljaju svoju glazbu. Vizure snimljenih mjesta postaju trajne razglednice koje žive u virtualnom digitalnom svijetu, dostupne znatiželjnicima sa svih strana svijeta, a povezane autentičnom glazbom.

Kvartet GIIPUJA čine kontrabasist Damjan Grbac, Marko First na violini i sopeli, Aldo Foško na bas klarinetu te bubnjar Tonči Grabušić.

Tradicionalna glazba

Krajem prošle godine kvartet je objavio album naziva "GIIPUJA za Matetića", u nakladi izdavačke kuće Rezonator Records, temeljen na motivima tradicionalne glazbe s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.

Album se može poslušati na streaming servisima na linku: https://rezonator.streamlink.to/giipuja-za-matetica.

Ovaj program se održava pod pokroviteljstvom: Grada Pazina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Kastva, Grada Pule, Grada Rijeke, HGU jer svirati se mora, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Grada Buje, Općine Matulji, HUZIP-a, ProRec, G.I.S. d.o.o. i Rezonator Records te PolakMedia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater