5. BACKSTAGE LIVE PULA FESTIVAL

Jazzerski udarci koji vraćaju u život: Stajaće ovacije za fenomenalni Donny McCaslin Quartet

| Autor: Mladen RADIĆ


Peti Backstage Live Pula festival otvoren je u subotu navečer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula gdje je nastupio pulskim ljubiteljima jazza dobro poznati američki saksofonist Donny McCaslin. Njemu je ovo bio već treći nastup u Puli, a ovaj put došao je sa svojim kvartetom koji još čine Jason Lindner na klavijaturama, Jonathan Maron na basu i Zach Danziger na bubnjevima. McCaslin je sa svojim prijateljima promovirao album "I want more", a Puli je nastupio dva dana nakon što je održao koncert na 14. Jazzg festivalu u Zagrebu.

Majstor atmosfere

Odmoran ili ne, McCaslin je u Puli odavno pokazao da mu ništa ne može stati na put kada treba odraditi odličan koncert. Očekivanja su preksinoć bila velika, ali nikako ne i pretjerana. Radi se o jako dobro povezanom bendu u kojem svi guraju naprijed prema cilju. McCaslin je vođa, njegovo ime je u nazivu benda, njegovo lice je na plakatu, ali Lindner je taj čije klavijature u skladbi "Landsdown" otvaraju koncert. On je majstor atmosfere, glazbenik na kojem se vidi da se najbolje osjeća okružen, u ovom slučaju s tri klavijature, ali moglo bi ih biti i 30 i snašao bi se bez problema. U jednom trenutku stvara nešto bi se moglo nazvati "svemirskim jazzom".

Donny McCaslin Quartet (Snimio Duško Marušić Čiči)Donny McCaslin Quartet (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kad već imamo space rock, zašto ne bi imali i space jazz (iako sam termin space jazz na Googleu vodi u neke opskurne kutke ljudske imaginacije i ludosti)? Jazz ovog kvarteta upotpunjen je i dograđen s funkom, rockom, popom, reaggeom i drugim utjecajima. McCaslinov jazz je raznovrstan, nije predvidljivo dosadan, on je moderan i više od toga, on je uvjerljiv jer McCaslin i kolege stalno daju svoj maksimum i tu nema popuštanja. Njihov put u skladbama nije lako predvidjeti jer iz trenutaka nepatvorene žestine gotovo u sekundi prelaze u gotovo pospanu sjetu i to ne zvuči kao nešto nametnuto, umjetno, što ovdje ne pripada. Ipak, snaga kojom oni to rade je ta koja plijeni. Ovo je glazba koja će vas protresti, ovo su autorske skladbe koje pokazuju svu McCaslinovu inventivnost i pokazuju zašto su hvalospjevi poznatih glazbenih kritičara i kolega glazbenika opravdani.

Donny McCaslin Quartet (Snimio Duško Marušić Čiči)Donny McCaslin Quartet (Snimio Duško Marušić Čiči)

Jedan od onih koji je prepoznao McCaslinov i Lindnerov talent je i David Bowie koji ih je pozvao da sviraju na njegovom zadnjem albumu "Blackstar" te su s njega u repertoar uvrstili skladbu "Lazarus" u kojoj u originalu dominira McCaslinov saksofon. Energija kvarteta se lako, već od prve pjesme, prelila i na publiku koja je cijelo vrijeme otvoreno pokazivala svoje oduševljenje glazbenicima i majstorski odsviranim numerama što je dodatno pokazala i stajaćim ovacijama nakon izvedbe žestoke "Body blow" s kojom je okončan regularni dio koncerta, a bend pozvan na očekivani bis dok se kazalište trese.

"Body blow" zbilja predstavlja glazbene udarce, ali udarce energije koji revitaliziraju, to je jedan kontinuirani nalet koji vraća u život, a takav je i cijeli koncert. Dok je iskusni Maron pomalo u sjeni sa svojim basom kojeg vrhunski svira, Danzinger publiku očekivano osvaja svojim bubnjarskim solažama i za to dobiva više glasnih aplauza i u jednom trenutku prema publici koja je vidno impresionirana njegovim umijećem napravi pokret u stilu "mah, nije to ništa".

- Mogli bismo svirati cijelu noć, poručuje pred kraj McCaslin, čije se odlično raspoloženje nije nimalo promijenilo niti dok je nakon koncerta u predvorju kazališta potpisivao CD-ove.

Želim još

Za bis je ostavljena naslovna pjesma s novog albuma koja kaže "Želim još". Pa, očito nije jedini, iako je po intenzitetu dosta slabija i umjerenija od nekih preksinoćnih žestica, valjda zato da se malo spusti razina kolektivnog adrenalina.

Dražen Kokanović (Snimio Duško Marušić Čiči)Dražen Kokanović (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kao idući koncert 5. Backstage Live Pula festivala najavljen je solo nastup pijaniste Freda Herscha 12. srpnja u INK-u, organizator Dražen Kokanović Herscha opisuje ga kao najznačajnijeg pijanista današnjice, a Vanity Fair proglasio ga je "najzanimljivijim inovativnim pijanistom u jazzu u posljednjem desetljeću".

Polovicu prihoda od ulaznica s preksinoćnog pulskog koncerta, po odbitku troškova ticketinga, ZAMP-a i PDV-a, organizator će uplatiti za police životnih osiguranja djece smještene u Domu za djecu Ruža Petrović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater