GLAS ISTRE EKSKLUZIVNO DOZNAJE

U Pulu stiže svjetska glazbena senzacija i jedan od najboljih live bandova današnjice

| Autor: Tea TIDIĆ
Asian Dub Foundation 2014. godine na Seasplash festivalu (Snimio Dejan Štifanić)

Asian Dub Foundation 2014. godine na Seasplash festivalu (Snimio Dejan Štifanić)


Najpoznatiji svjetski jungle, trip hop, drum and bass, electronic rock sastav - Asian Dub Foundation - nastupit će u srpnju u Puli. Kako saznajemo, ova svjetska glazbena senzacija nastupit će pulskom u Klubu Kotač - točnije u dvorištu Društvenog centra Rojc, 27. srpnja, s početkom u 21 sat. Za zagrijavanje atmosfere i after party zadužena su dva dobro znana DJ-a - Jinxie Groove i Bebetto.

Koncert se održava u sklopu programa Live 270° @Klub Kotač, a ulaznice su u prodaji od danas na linku www.entrio.hr.

Asian Dub Foundation već su nastupili u Puli - i to na 12. Seasplash festivalu 2014. godine.

Grupu čine Steve Chandra Savale aka Chandrasonic (gitara, vokal, programiranje), pjevač Aktar Ahmed aka Aktarvator, flautist Nathan "Flutebox" Lee, basist Jamil Ahmed, pjevač Ghetto Priest i bubnjar Brian Fairbairn, a njihova jedinstvena kombinacija čvrstih jungle ritmova, dub bass linija i divlje gitare s prekrivenim referencama na njihove južnoazijske korijene i militantnog brzog repa postavila ih je kao jedan od najboljih live bendova na svijetu, čemu može posvjedočiti brojna rasplesana publika na njihovu posljednjem nastupu u ovim krajevima prije devet godina.

Tijekom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation dijelio je pozornicu s legandama kao što su Rage Against The Machine, Beastie Boys i Primal Scream, a u snimanju albuma također su surađivali s Radiohead, Sinead O' Connor, Iggy Popom i Chuckom D.

Asian Dub Foundation (Snimio Umberto Lopez)Asian Dub Foundation (Snimio Umberto Lopez)

Priča je započela ranih 90-ih kada je ADF nastao iz glazbene radionice u istočnom Londonu u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music. Njihovi jedinstveni počeci u glazbenoj radionici u istočnom Londonu obilježili su i njihov zvuk i njihovu potrebu za širenjem obrazovanja, kao što pokazuju njihovi rani angažmani s Romskom mladeži u Budimpešti, povezivanje s legendarnim Afro Reggae u favelama Rija i osnivanje vlastite obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), a da ne spominjemo njihove kampanje u ime onih koji pate od sustavne nepravde.

Izgradivši solidnu reputaciju nastupima uživo sredinom 90-ih, posebno u Francuskoj, na kraju su se afirmirali kao važna svjetska sila, posebice kao eksplozivna alternativa nazadnoj opsjednutosti Britpopom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Osim svoje sjajne reputacije benda uživo, ADF su bili jedan od prvih bendova koji su eksperimentirali sa sada već uobičajenom praksom izvođenja uživo glazbe iz filmova, počevši od njihove interpretacije francuskog klasika "La Haine" 2001. god koja je prihvaćena sa oduševljenjem, nastavili su izvoditi spomenuti projekt gotovo dva desetljeća, uzimajući u obzir i "Meltdown" Davida Bowiea na londonskom South Banku i kontroverznog nastupa na Broadwater Farm Estate, poprištu događaja koji su doveli do londonskih nereda 2011. godine.

Također, snimili su uživo novu verziju glazbe iz filma "THX 1138", debitanskog redateljskog uratka Georgea Lucasa (uz sam poticaj i odobrenje redatelja) i nedavno su oživjeli svoju eksplozivnu interpretaciju uživo stalno relevantne "Battle of Algiers" (Bitka za Alžir) u pariškom Muzeju imigracija.

Godine 2019. Asian Dub Foundation su bili zauzeti s dugo očekivanim reizdanjem njihovog klasika "Rafi's Revenge" iz 1998. (nominiranog za nagradu Mercury). Reizdanje su glazbeni kritičari dočekali s oduševljenjem, te su se svi složili da zvuk i poruka koju je ADF imao u 1998. je jednako relevantna i sada kao što je bila i tada - možda čak i više.

Stoga je 2020. bila pravo vrijeme da bend objavi svoj deveti album "Access Denied" koji se smatra jednako beskompromisnim kao i njihovi ostali albumi. "Access Denied" album je lavina divljeg stila jungle punka, orkestralnog drum'n'bassa , indo-ragga duba i militantnog lirskog zvuka koji se sukobljava s temama oko Brexita, neprijateljske granične politike i klimatske krize.

Sadrži doprinose prilično impresivne ekipe pionirskih aktivista, umjetnika i agitatora, uključujući glas generacije Gretu Thunberg , palestinske shamstep ratnike 47Soul, čileansku pjevačicu i glas nedavnih prosvjeda u Čileu, Anu Tijoux , beatboxera i vokalno izvanrednu Dub FX, kao i oštroumnog britanskog komičara Stewarta Leeja. Album prikazuje ADF u punom spektru od snažnog jungle punk zvuka u "Stealing The Future" i "Mindlock" do orkestralne meditacije "Realignment" i naslovne pjesme koja strastvenog reggae izraza.

Asian Dub Foundation uz goste na albumu stvaraju neviđenu uniju glasova te nastavljaju svoje zvučno protivljenje moćnicima, a "Access Denied" udara jače i više nego ikada.

Na početku 2021., u trenutku kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU, Asian Dub Foundation se našao na prvom mjestu nove službene ljestvice prodaje u Velikoj Britaniji. Singl "Comin' Over Here" feat. Stewart Lee, anti-brexit i anti-rasistička himna, postala je najprodavanija ploča u Velikoj Britaniji na početku ere Brexita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini