MALVAZIJA SUR LIE 2015.

ZLATNA MEDALJA IZ LONDONA: Uspjeh vinara Eliđa Pilata i njegove djece Sanjina i Karin

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Zdravica za dosadašnje i buduće uspjehe obiteljske vinarije Pilato

Zdravica za dosadašnje i buduće uspjehe obiteljske vinarije Pilato


Na dobivenu zlatnu medalju iz Londona Eliđo Pilato je izuzetno ponosan, najviše radi sina i kćeri koji su pridonijeli stvaranju ovog vina. "Od mladih dana djeca su sa mnom u vinariji. Zavoljeli su to, školovali se i sada se profesionalno bave vinarstvom. Odlično funkcioniraju kao tim, izvrsno se slažu i nadopunjuju, pun je hvale za svoju djecu, vinare Sanjina i Karin, koji su već četvrta generacija vinara u ovoj obitelji

 

Posljednje dvije-tri godine istarski vinari briljiraju osvajajući zlatna odličja na dva najpoznatija svjetska godišnja vinska natjecanja, a oba se zbivaju u Londonu: International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards. Međutim, postoji u Londonu i treće ugledno vinsko natjecanje, mnogo starije od ova dva spomenuta. Zove se International Wine and Spirit Competition (IWSC) i upravo je na tom natjecanju ove godine Eliđo Pilato, vinar iz sela Lašići pokraj Vižinade, jedini iz Hrvatske osvojio zlatnu medalju i to za svoju malvaziju Sur lie iz berbe 2015. godine.

Dobro je prošao Pilato i na ovogodišnjem Decanterovom ocjenjivanju. Nova je, iako još uvijek neslužbena vijest da je njegova svježa malvazija iz 2018. dobila Decanterovu srebrnu medalju, no ova zlatna za Sur lie malvaziju nam je zasad zanimljivija.

Nova tehnologija

Tehnologija "sur lie" odnosno dozrijevanje na vlastitom talogu uz miješanje u istarskom je vinarstvu relativno novijeg datuma, i upravo ju je Eliđo Pilato među prvima u Istri primijenio na malvaziji 2011. godine. Zašto se na to odlučio? Htio je, kaže, pojačati kvalitetu vina od inače izvrsnog grožđa iz starog vinograda, zasađenog prije 44 godine, na poziciji Danci, površine od svega jednog hektara. Posebna pažnja grožđu malvazije u tom vinogradu posvećuje se i smanjivanjem prinosa na svega kilogram i pol po trsu, i što kasnijom berbom. Te je 2015. godine malvazija s te lokacije pobrana na samom kraju rujna. Nakon berbe provedena je sasvim kratka maceracija od 12 sati, preko noći, sutradan je nakon prešanja mošt prebačen u inox tank gdje je započela fermentacija. Nakon što je protekla otprilike jedna trećina fermentacije, malvazija je prebačena u barrique bačve u kojima je fermentirala do kraja, ali je isti materijal i dalje ostao na talogu u istim bačvama još pet-šest mjeseci. Kroz prva dva mjeseca vino se u tim barrique bačvama drvenim lopaticama miješalo dva puta tjedno, a kasnije jednom tjedno. Iz barriquea vino je zatim vraćeno u inox na taloženje, zatim je filtrirano i otprilike godinu dana nakon berbe napunjeno u boce. U bocama je ta sur lie malvazija odležala još godinu dana, zatim krenula na tržište, ali i u osvajanje medalja.

Nema svake godine

Ta ista sur lie malvazija koja je nedavno u Londonu osvojila zlato na IWSC-u bila je zlatna i na ovogodišnjoj Vinistri, a i njene su prethodnice iz ranijih berbi bile uspješne, kako na Vinistri, tako i na Decanterovom ocjenjivanju. Međutim, naglašava Eliđo Pilato, malvazija sur lie ne nastaje svake godine, već samo iz dobrih berbi. Osim one prve iz 2011. godine i ove zlatom ovjenčane iz 2015., tu će etiketu ponijeti još i berbe 2016. i 2018., iz čega je razvidno da su neke berbe za ovaj stil preskočene. Svježa i sur lie malvazija jedini su stilovi ove sorte koje proizvodi vinarija Pilato.

- Neki vinari idu na teže malvazije nastale iz dugih maceracija, ali mi smo htjeli drukčiju, malo lakšu liniju, da imamo odležanu malvaziju koja se može piti i uz neku lakšu hranu. Ali, vodila nas je i radoznalost, jer nismo baš znali u što se upuštamo, međutim već od prvog pokusa iz 2011. godine naša malvazija sur lie se izvrsno pokazala, priča Eliđo Pilato, a množinu u ovom kazivanju upotrebljava zato jer u kreiranju vina s njime zajedno ravnopravno sudjeluju i njegova djeca - kći Karin koja je završila agronomiju u Zagrebu i sin Sanjin koji je završio studij vinarstva u Poreču. Vinarstvo je tako u obitelji Pilato ne samo obiteljski biznis, nego i obiteljska struka.

- Od mladih dana oni su sa mnom u vinariji, zavoljeli su to, školovali se za to, i sada se profesionalno bave vinarstvom. Odlično funkcioniraju kao tim, izvrsno se slažu i nadopunjuju, pun je hvale vinar Eliđo Pilato za svoju djecu vinare Sanjina i Karin, koji su već četvrta generacija vinara u ovoj obitelji.

Jako vino

No, kakva je ta londonskim i porečkim zlatom ovjenčana malvazija Sur lie iz 2915. godine? Dosta je jaka, ima 14 posto alkohola, boja joj je prekrasna slamnato žuta, miriše na bagremov cvijet, vaniliju, prosušeno voće i plod bijele murve, a okus joj uz svježinu i mineralnost odlikuju arome zrelog i sušenog žutog voća te sirove dunje. Njezin pun zaokružen okus dugo ostaje u ustima, i priziva gastronomsko sljubljivanje s ribom pečenom u fornu, s malo jačim mesom, ali ne prejako začinjenim, čak bi i biftek došao u obzir, a lijepo bi se slagala i s pedoćima i drugim školjkama na žaru.

Je li ova malvazija dovršena ili bi se još mogla razvijati? Eliđo Pilato kaže da su onu iz berbe 2011. prodavali sve do 2016. godine i da je tada još uvijek bila u dobroj formi, a sommelieri koji su kušali ovu iz 2015. kažu da ima potencijala za dug život. "Vidjet ćemo", kaže Eliđo, a na dobivenu zlatnu medalju iz Londona je izuzetno ponosan, najviše radi sina i kćeri koji su pridonijeli stvaranju ovog vina.

Vinarija Pilato je inače u svom modernom obliku utemeljena 1995. godine, kada se počelo s flaširanjem vina, a poticaj za to bila je zlatna medalja za malvaziju na Vinistri prethodne godine. Grožđe za jedanaest etiketa vina iz palete vinarije Pilato dolazi iz 15 hektara vinograda u kojima na 60 posto površine raste malvazija, a ostatak otpada na pinot bijeli, chardonnay, sauvignon blanc, muškat bijeli, teran, cabernet sauvignon i merlot.

Uz spomenutu svježu i sur lie malvaziju, ova vinarija proizvodi u svježoj varijanti chardonnay, pinot bijeli i sauvignon blanc, muškat bijeli proizvodi se u dvije varijante - kao svježi poluslatki i kao desertno vino od prosušenih bobica pod nazivom Serafin. Tu su još tri monosortne crne etikete: teran, cabernet sauvignon i merlot. Jedanaesta etiketa je rose od terana nazvan Terosa. No, uskoro će se u ponudi vinarije Pilato pojaviti još dvije nove etikete. Nakon godine dana odležavanja u barriqueu, već dvije godine u bocama odležava još bezimena crna kupaža iz berbe 2015. sastavljena od 60 posto cabernet sauvignona, 35 posto merlota i 5 posto terana, jako zanimljivo vino koje uz tipične zrele voćne arome odiše i notom majčine dušice. Na dozrijevanju je i prvi pjenušac vinarije Pilato, nazvan Principe, također iz berbe 2015., a napravljen je, i to je vjerojatno jedini takav slučaj u Istri - od malvazije i terana!

Novi pjenušac

- Pjenušac će biti potpuno spreman za par mjeseci, krajem ljeta. Ova dva vina odjeci su fenomenalne 2015. godine, koja po svojim plodovima još nije dala sve što bi mogla. Naime, razmišljamo i o jednoj novoj bijeloj kupaži, navješćuje Eliđo Pilato, a mi bismo mogli dodati da bi i odlične berbe iz 2016. i 2018. godine mogle pružiti zanimljiva iznenađenja kada vina iz tih godina dozriju do prave mjere.

Za kraj spomenimo jedan kuriozitet. Vinarija Pilato vjerojatno je jedina istarska vinarija koja zlatne medalje osvaja i na jednom vinskom festivalu u Mađarskoj. Lani su tamo zlatne medalje osvojili merlot iz 2015. i pinot bijeli iz 2016. godine. Ajmo još jedan. Sastavljajući svoj popis stotinu najboljih vina iz cijelog svijeta za 2013. godinu, objavljen i u knjizi, znameniti britanski vinski znalac Oz Clarke uvrstio je i malvaziju vinarije Pilato. Uz sivi pinot porečke Agrolagune, bila su to jedina dva ne samo istarska već uopće hrvatska vina koja je Clarke te godine uvrstio u svoj svjetski izbor, što je velika čast i kompliment, pa Clarkeovu knjigu s posvetom Pilatovi brižljivo čuvaju i s ponosom pokazuju gostima njihove vinarije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama